maandag 19 juli 2010

Leesclub

Schrijf je in voor de nieuwe leesclub!

In het najaar starten we met de 5de editie van onze leesclub. De leesclub wordt georganiseerd in samenwerking met Vorming Plus en wordt begeleid door Mia Thijs, germaniste.

Welke boeken lezen we dit jaar?

Laagland van Joseph O’Neil
dinsdag 19 oktober
Hans van den Broek is een in New York werkzame financieel consulent, wiens huwelijk in de nasleep van 11/9 ernstige scheuren begint te vertonen. Wanneer zijn vrouw en zoon terugkeren naar Londen, probeert hij zijn eenzaamheid te bestrijden door de zeldzame New-Yorkse cricketvelden af te struinen, en daar komt hij in contact met Khamraj (nu Chuck) Ramkissoon. Dat is een schimmige, in Trinidad geboren ritselaar die nu in New York mikt op een onduidelijke carrière: enerzijds het bouwen van een enorm cricketstadion, anderzijds het opzetten van een crimineel netwerk.

Laagland is de veelgeprezen roman over een moeizaam huwelijk en de vriendschap tussen twee volstrekt verschillende mannen. Joseph O’Neill weet op indrukwekkende wijze de tijdgeest te verwoorden




Het wintergewelf van Anne Michaels
dinsdag 7 december
Het wintergewelf is de langverwachte roman van Anne Michaels die in 2009 verscheen. Anne Michiels is de auteur van de internationale bestseller Verborgen verleden. Het wintergewelf is een even poëtische als emotionele roman en een tijdloos meesterwerk, gesitueerd in Canada en Egypte.




Bezonken rood van Jeroen Brouwers
dinsdag 1 februari
Bezonken rood is de bestseller van Jeroen Brouwers van 1981, die inmiddels aan de 37ste druk is. In deze roman beschrijft de auteur op aangrijpende wijze zijn herinneringen aan zijn kleuterjaren die hij samen met zijn moeder doorbracht in een Japans interneringskamp. Dit boek werd in 1995 in Parijs bekroond met de prestigieuze Prix Fémina Etranger.



Onzichtbaar van Paul Auster
dinsdag 22 maart
Als student en aankomend dichter leert Adam Walker in het voorjaar van 1967 de charmante, maar weerzinwekkende Rudolf Born kennen, en diens mysterieuze vriendin Margot. Het vormt de aanzet tot een jaar dat bepalend is voor Walkers leven, waarin diens streven een goed mens te zijn op de proef gesteld wordt. Op zijn sterfbed beschrijft hij de gebeurtenissen in een autobiografische roman, die hij toestuurt aan een vroegere studievriend, inmiddels een bekend auteur. Deze laatste redigeert het verhaal en voltooit het met dagboekaantekeningen van een vrouw die Walker kende toen hij in 1967 in Parijs verbleef.
Paul Auster brengt het schaduwland tussen geheugen en waarheid in kaart, tussen schrijverschap en identiteit, in een verhaal vol woede, lust en een nietsontziende zoektocht naar rechtvaardigheid.


Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen van Herta Müller
dinsdag 3 mei
De schrijfster, die in 1953 in Roemenië geboren is, maakte deel uit van een Duitstalige bevolkingsgroep die sinds de achttiende eeuw in het Banaat woont. Zij emigreerde in 1987 naar Duitsland en publiceerde daar kort proza en enkele romans. Van de vier in het Nederlands vertaalde romans spelen er drie, waaronder deze, in het Roemenië van Ceausescu. De hoofdpersoon is steeds een jonge vrouw, die door de Securitate (geheime politie) getreiterd wordt. Ze reist met de tram naar het zoveelste verhoor, om 10 uur precies. Ze heeft oog voor medereizigers en ondertussen glijdt haar eigen leven aan haar voorbij: haar familie, haar eerste huwelijk en de schoonfamilie, haar tweede man, die ook door de Securitate wordt lastig gevallen, haar vriendin, die bij een vluchtpoging omkwam. Herta Müller kreeg in 2009 de Nobelprijs voor de Literatuur.




Inschrijven voor de leesclub kan in de bibliotheek.De leesclub vindt telkens plaats van 19.30 tot 22.30 uur. De kostprijs bedraagt 45 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten