vrijdag 24 december 2010
Kerstwensen
Velen onder ons wensten voor dit jaar een witte kerst.
Deze wens is reeds vervuld.
Het bibteam van Overpelt wenst jullie voor deze kerst
Veel geluk
een goede gezondheid
en veel leesplezier!
Mogen deze kleine wensen vervuld worden.
Vrolijk Kerstfeest!!
donderdag 23 december 2010
Zebracinema
Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'Little Baby Jesus of Flandr'
Met: Jelle Palmaerts, Paul Mertens, Peter Janssens e.a.
En waar de sterre bleef stille staan vertelt het ongewone verhaal van de drie armoezaaiers Suskewiet, Pitje Vogel en Schrobberbeeck. Ze hebben genoeg van hun armoede en honger en besluiten met Kerstmis ‘driekoningen' te gaan zingen. En met succes want ze zingen zich rijk. Wanneer ze echter op de terugweg naar het café in het bos verdwalen, zijn ze onverwacht getuige van de geboorte van Kindeke Jezus. Ondersteboven van deze wonderlijke gebeurtenis schenken ze al hun zuurverdiende giften weg. ‘s Ochtends twijfelen ze echter aan hun gevoel van vervulling. En wanneer ze volgende kerst besluiten opnieuw te zingen, ontstaat er ruzie over hun intenties. De wegen van ons drietal scheiden ...
De hoofdrollen in dit unieke Vlaamse kerstverhaal worden vertolkt door enkele bijzondere acteurs. De jonge Vlaamse cineast Gust Van Den Berghe werd met dit langspeeldebuut meteen geselecteerd voor het festival van Cannes 2010
(bron: Mindsmeet)
dinsdag 21 december 2010
Zebracinema
Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Un Ange à la Mer'
Met: Olivier Gourmet, Anne Consigny, Martin Nissen e.a
Kinderen zijn flexibel en kunnen emotioneel tegen een stootje. Maar wat als één van de ouders een kind opzadelt met een verschrikkelijk geheim? Hoe ver over de wrede grens van psychologische mishandeling ben je dan aan het gaan? Heel ver, zo mag blijken uit het langspeelfilmdebuut van de Belg Frédéric Dumont. Un ange à la mer is autobiografisch geïnspireerd, gesitueerd binnen een familie van Europese expats in het zuidwesten van Marokko. Het gelukkige leven van de 12-jarige Louis krijgt plots een radicale wending wanneer zijn vader hem op een namiddag bij zich roept. De manisch-depressieve man stelt zijn zoon gruwelijk op de proef: terwijl hij hem vertelt dat hij zelfmoord gaat plegen, laat hij Louis zweren dat hij zijn lippen stijf op elkaar moet houden. Dit portret van een fragiele vader-zoonrelatie is een sober, ingetogen en ingehouden verteld drama, in een tegelijk nuchtere en impressionistische stijl. De film was de verrassende winnaar van het festival van Karlovy Vary. Het grootste gewicht van deze donkere vertelling rust echter op de frêle schoudertjes van de jonge en innemende Martin Nissen. Het is zijn innerlijke strijd waarop regisseur Dumont zich concentreert en hij slaagt erin om ons mee te voeren in de leefwereld, de angsten en het enorme verantwoordelijkheidsgevoel van de kranige, jonge protagonist. (gebaseerd op bron: Luc Joris/De Morgen)
zaterdag 18 december 2010
Gelezen door de leesclub: "Wintergewelf" van Anne Michaels
Vorige week kwam onze leesclub samen voor de bespreking van het tweede boek voor dit seizoen: Het wintergewelf van Anne Michaels.
Deze roman speelt zich af in Canada en Egypte, en bevat bovendien flashbacks naar Polen. Het verhaal is opgebouwd rond drie historische gebeurtenissen: de aanleg van de Saint-Lawrence rivier in 1958 in Canada, het verplaatsen van de tempels van Aboe Simbel om ze te redden van het stijgende waterpeil van de Nijl tijdens de bouw van de Aswan-dam van 1964 tot 1968 en het weder opbouwen van het historische centrum van Warschau in 1944. Avery en Jean zijn de personages die deze historische gebeurtenissen met elkaar verbinden. Dit boek werd door alle deelnemers van onze leeskring zeer erg gesmaakt en de bespreking was zeer boeiend.
donderdag 16 december 2010
Zebracinema
Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'The Ghost Writer'
Met: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall
Als de ‘ghostwriter' van voormalig Brits premier Adam Lang ongelukkig aan zijn eind komt, is het personage van Ewan McGregor - the ghost - de perfecte opvolger. Zijn taak is om het klad van Langs memoires in een bestseller te gieten. Voor een royaal honorarium gaat hij akkoord, maar algauw blijkt dat hij daarmee zijn eigen vrijheid verkoopt. Gaan en staan mag enkel nog op het privédomein van Lang, aan de grauwe kust van Massachusetts. Na enkele moeizame schrijfsessies verkondigt de pers plots dat Lang een oorlogsmisdadiger zou zijn. Zijn verblijf wordt onmiddellijk omsingeld door woeste betogers. Met zijn maîtresse en raadgeefster Amelia trekt de ex-premier de Amerikaanse pers tegemoet, waardoor ‘the ghost' met diens verbitterde vrouw Ruth achterblijft. Isolement en eenzaamheid zetten de deur open voor paranoia. En dan ontdekt de schrijver dat zijn voorganger niet per ongeluk is gestorven... Robert Harris adapteerde zijn eigen roman met regisseur Roman Polanski, die ook als producent van de film optreedt. Het resultaat is een perfect uitgebalanceerde film, met frisse plotwendingen en meeslepende acteerprestaties. De onthutsende ontknoping garandeert kippenvel, waarna Polanski zijn film afsluit met een poëtische knipoog naar Chinatown. The Ghost Writer is een beklijvende tour de force die je moet gezien hebben.
(gebaseerd op bron: Alexander Decommere/www.cuttingedge.be)
dinsdag 14 december 2010
Zebracinema
Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'La Teta Asustada'
Met: Magaly Solier, Susi Sánchez, Efraín Solís
Haar tranen mogen dan zijn opgedroogd, de herinnering en de knagende pijn zijn gebleven. Haar dochter neemt zingend over, buigt zich liefdevol naar haar stervende moeder toe, helpt haar overeind in bed, legt haar zachtjes opnieuw neer, maakt nog vlug haar bed op en dan is het stil... Een indrukwekkende beginscène. Verslagen blijft Fausta vervolgens achter, met alle verdriet en de angst die haar met de moedermelk is doorgegeven. Zo leert de indiaanse overlevering ons dankzij de titel van de film La teta asustada (‘De angstwekkende tepel') of in het Engels The Milk of Sorrow (‘De melk van droefenis'). Fausta rest maar één doel; het lichaam van haar gestorven moeder naar haar geboortedorp terugbrengen om haar daar in alle rust te begraven. (...) Llosa's verfijnde vertelling, zwanger van exotische schoonheid en krachtige symboliek, speelt in het stoffige decor van zachtglooiende heuvelruggen met zijn kleine vierkanten huisjes. Fausta wordt verlamd door verdriet en door een allesoverheersende angst. Met dood en leven, rijk en arm, angst en geluk als contrasten, als cycli in het leven van alleman. Een magnifiek magisch-realistisch fresco dat terecht bekroond werd met de Gouden Beer van Berlijn.
(bron: Freddy Sartor/Filmmagie nr. 605 mei/juni 2010)
donderdag 9 december 2010
Genomineerden Herman De Coninckprijs bekend
Boek.be maakte gisteren de nominaties bekend voor de Herman De Coninckprijs voor 2011 voor de beste dichtbundel. Genomineerd zijn de bundels: Geheimen van Grzimek van Johan de Boose, Het is niet de lava van Marleen De Crée, De val van vrije dagen van Stefan Hertmans, Studie van de schaduw van Marc Tritsmans en Hoe is 't van Joke van Leeuwen.
De prijs wordt uitgereikt op Gedichtendag 2011, donderdag 27 januari. Naast de prijs voor de beste dichtbundel van een Vlaamse dichter wordt eveneens de prijs voor het beste poëziedebuut uitgereikt. Het prijzengeld bedraagt 6000 euro voor de beste bundel en 1000 euro voor het beste debuut.
Van 14 tot 21 januari kunnen poëzieliefhebbers bovendien online stemmen voor het beste gedicht. Eén gedicht uit ieder van de genomineerde bundels, maakt kans op de Publieksprijs. Het gedicht met de meeste stemmen is op gedichtendag verkrijgbaar in postervorm in de boekhandel.
De Herman De Conickprijs is volgend jaar toe aan zijn 5de editie. De winnaars van de vorige edities vind je hier.
Zebracinema
Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'Lebanon'
Met: Oshri Cohen, Yoav Donat, Itay Tiran e.a.
Het is allemaal goed en wel om een film te maken over oorlog, maar wat kun je als regisseur nog toevoegen aan wat het publiek al weet? Het antwoord van de Israëlische cineast Samuel Maoz is om zo weinig mogelijk te vertellen over de redenen waarom de jonge mannen in Lebanon ten strijde trekken en zich volledig te concentreren op wat ze zelf meemaken. Het is ook geen toeval dat een van de vier soldaten die we volgen Shmulik heet, een verkleinwoord van de voornaam Samuel. Maoz baseert zich immers op zijn eigen ervaringen uit 1982, toen hij als schutter in een tank de grens met Libanon overstak. Als 20-jarige had hij geen flauw idee van wat hij mocht verwachten en moest hij zijn jeugdige onschuld de nek omwringen om het te overleven. Lebanon bestrijkt een periode van 24 uur maar je voelt dat de personages er in een klap vele jaren ouder worden. Bovendien wringt Maoz de kijker anderhalf uur lang in de benauwde stalen buik van een tank, waar je de hitte en stank bijna echt ervaart. Lebanon is cinema met een hoog waarachtigheidgehalte, een film die zijn publiek fysiek laat begrijpen waar andere films met duizend speeches niet in slagen. Een uppercut vanuit het hart.
(bron: Ruben Nollet, cinenews.be)
woensdag 8 december 2010
Lezing van stripjournalist Geert De Weyer afgelast!
De geplande lezing over "De nieuwe generatie stripauteurs", van donderdag hebben we wegens omstandigheden moeten annuleren. Jammer!
Uiteraard kan je in de bibliotheek steeds strips, graphic novels, manga's... uitlenen. Interesse? Kom eens grasduinen in onze collectie. Van 14 januari tot 4 februari kan je in CC Palethe bovendien genieten van de expo "Overpelt stript". Hier is origineel werk te zien van Conz, Ilah, Steven Dupré, Serge Baeken en Shellac.
Uiteraard kan je in de bibliotheek steeds strips, graphic novels, manga's... uitlenen. Interesse? Kom eens grasduinen in onze collectie. Van 14 januari tot 4 februari kan je in CC Palethe bovendien genieten van de expo "Overpelt stript". Hier is origineel werk te zien van Conz, Ilah, Steven Dupré, Serge Baeken en Shellac.
dinsdag 7 december 2010
Zebracinema
Met: Horacio Camandule, Leonor Svarcas, Ignacio Alcuri e.a.
Beveiligingsbeambte Jara woont in Montevideo, waar hij iedere nacht suffend de beveiligingscamera's in de gaten houdt. De corpulente dertiger heeft een indrukwekkend voorkomen, maar is in werkelijkheid een verlegen man die het liefst naar muziek luistert, video kijkt of kruiswoordpuzzels oplost. De rust in Jara's monotone leven wordt verstoord door de verschijning van de 25-jarige schoonmaakster Julia. Voor haar vat Jara een obsessieve liefde op; uren kijkt hij naar haar op de beveiligingsmonitor en schaduwt de jonge vrouw op haar tochten door de stad. Zal Jara de moed vinden om voor zijn gevoelens uit te komen? Gigante, het speelfilmdebuut van Adrián Biniez, is zowel een droogkomische liefdesvertelling als een portret van het alledaagse leven van alledaagse mensen in een Zuidamerikaanse grote stad. "De film is een psychologische verkenning van de periode die voorafgaat aan een verhouding, een staat van zijn ‘waarin men gedwongen is zijn diepste gevoelens en angsten onder ogen te zien", aldus de 35-jarige regisseur. Biniez wilde een verhaal filmen over ‘de dunne grens tussen verliefd raken en obsessie' en ziet zijn speelfilmdebuut als een ‘ondermijning' van de regels van de romantische komedie. Een heerlijke feelgoodmovie.
Beveiligingsbeambte Jara woont in Montevideo, waar hij iedere nacht suffend de beveiligingscamera's in de gaten houdt. De corpulente dertiger heeft een indrukwekkend voorkomen, maar is in werkelijkheid een verlegen man die het liefst naar muziek luistert, video kijkt of kruiswoordpuzzels oplost. De rust in Jara's monotone leven wordt verstoord door de verschijning van de 25-jarige schoonmaakster Julia. Voor haar vat Jara een obsessieve liefde op; uren kijkt hij naar haar op de beveiligingsmonitor en schaduwt de jonge vrouw op haar tochten door de stad. Zal Jara de moed vinden om voor zijn gevoelens uit te komen? Gigante, het speelfilmdebuut van Adrián Biniez, is zowel een droogkomische liefdesvertelling als een portret van het alledaagse leven van alledaagse mensen in een Zuidamerikaanse grote stad. "De film is een psychologische verkenning van de periode die voorafgaat aan een verhouding, een staat van zijn ‘waarin men gedwongen is zijn diepste gevoelens en angsten onder ogen te zien", aldus de 35-jarige regisseur. Biniez wilde een verhaal filmen over ‘de dunne grens tussen verliefd raken en obsessie' en ziet zijn speelfilmdebuut als een ‘ondermijning' van de regels van de romantische komedie. Een heerlijke feelgoodmovie.
maandag 6 december 2010
Diamanten Kogel gaat naar Mieke de Loof
De Diamanten Kogel, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, is dit jaar toegekend aan Mieke de Loof voor haar boek Wrede Schoonheid. De winnares die in 2004 de Hercule Poirotprijs kreeg voor haar debuut Duivels Offer, neemt een zilveren boksbeugel van 500 kilogram met vier diamanten van 0.35 karaat - een oorspronkelijk kunstwerk van Wim Delvoye - als trofee mee naar huis. Mieke de Loof (1951) is filosofe en sociologe, werkte in een nachtkroeg, beoefende een tijd karate in competitieverband, was ook docente en is sinds haar debuut voltijds schrijfster. Met Wrede Schoonheid is ze toe aan haar derde misdaadverhaal, telkens gesitueerd in het Wenen van 1914. Ze is van plan om finaal zeven delen op te zetten rond haar hoofdpersonage: de psychiater, jezuiët én geheim agent Ignatz Ksaveri die te maken krijgt met historische figuren als Egon Schiele, Sigmund Freud en Carl Gustav Jung.
Toni Coppers, met De geheime tuin, Lieneke Dijkzeul met De geur van regen, het schrijversduo Kisling & Verhuyck met De duim van Alva en Almar Otten met Lied van de angst waren de andere genomineerden.
De jury omschreef Wrede schoonheid als een boeiende roman over gruwel en schoonheid, over de duisternis van de menselijke psyche en over het absolute kwaad en vond het een werk dat het genre overstijgt. "De vijf genomineerde boeken illustreren ten overvloede hoezeer de grenzen tussen misdaadliteratuur en literatuur vervagen. Het huis der thrillers telt vandaag meer dan ooit vele kamers. Meer en meer wordt ook duidelijk dat de misdaadliteratuur een volwaardige loot is op de stam van de literatuur", zo zei Geert Swaenepoel namens de jury. De Diamanten Kogel is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs en werd vorig jaar uitgereikt aan Bavo Dhooge voor Stiletto Libretto. Het wil een soort Vlaamse tegenhanger zijn van de Gouden Strop.
vrijdag 3 december 2010
Vlaamse stripauteurs genomineerd voor prijzen op stripfestival Angoulême.
De 38ste edite van het prestigieuze stripfestival in het Franse Angoulême vindt plaats van 27 tot en met 30 januari 2011. De genomineerden voor de verschillende albumprijzen die dan worden uitgereikt zijn bekend, onder hen 2 jonge Vlaamse stripauteurs. Brecht Evens werd genomineerd voor "Ergens waar je niet wil zijn" en Olivier Schrauwen voor "De man die zijn baard liet groeien".
Deze nominaties tonen nogmaals dat de jonge Vlaamse stripauteurs zeer succesvol zijn. Wie is die nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs? Wat maakt hen zo succesvol? Donderdag 9 december om 20.00 uur vertelt stripjournalist Geert De Weyer in de bib over deze nieuwe generatie stripauteurs. Interesse? Schrijf je in via bibliotheek@overpelt.be.
Deze nominaties tonen nogmaals dat de jonge Vlaamse stripauteurs zeer succesvol zijn. Wie is die nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs? Wat maakt hen zo succesvol? Donderdag 9 december om 20.00 uur vertelt stripjournalist Geert De Weyer in de bib over deze nieuwe generatie stripauteurs. Interesse? Schrijf je in via bibliotheek@overpelt.be.
donderdag 2 december 2010
Infosessie Daisy en audiokrant
De Audiokrant is een dagelijkse krant in audioformaat op cd-rom. De abonnee luistert naar zijn krant op een DAISY-speler of via DAISYsoftware op zijn computer. Deze krant bevat nagenoeg de volledige kranteninhoud van De Standaard of Het Nieuwsblad en wordt elke dag bezorgd via de verdeling van de kranten. Er zijn plannen om de krant ook via het internet te verspreiden.
DAISY betekent dat in de krant een structuur aangebracht is die toelaat gemakkelijk doorheen de krant te bladeren, net zoals de ziende lezer dat doet.
Kom een infosessie bijwonen tijdens dewelke in kleine groepjes aangeleerd wordt hoe de Audiokrant het gemakkelijkst gelezen kan worden.
Kamelego vzw organiseert ism de Luisterpuntbibliotheek zo'n infosessie in onze bibliotheek op dinsdag 7 december om 14 uur.
Meer info : Bibliotheek Overpelt 011/64 59 72
e-mail : bibliotheek@overpelt.be
of op www.kamelego.be
Zebracinema
Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'La Régate'
Het zou onrechtvaardig zijn om de jonge Brusselse cineast Bernard Bellefroid te labelen als de meest vlijtige leerling uit de klas van de gebroeders Dardenne. De broers produceerden weliswaar zijn eindwerk en Bellefroid werkte voor zijn eerste speelfilm samen met Alain Marcoen, vaste cameraman van de Dardennes. Maar in La régate volgt hij zijn eigen weg. Bellefroid schildert een sterk portret van de 15-jarige Alex (revelatie Joffrey Verbruggen), die thuis een explosieve relatie heeft met zijn agressieve vader. Gelukkig heeft Alex een uitlaatklep: het roeien bij de Royal Club Nautique Namurois. Het is net dat dubbele gevecht voor een territorium, discreet vermengd met een liefdesverhaal, waar dit ingehouden drama consequent zijn spanning uit puurt. Het scenario bespeelt ook de piste van eenmisdaad-motief en die van de surrogaatvaderrelatie tussen Alex en zijn trainer, harmonieus doorweven doorheen dit opmerkelijk beheerst vertelde opgroeiverhaal waarin mannen mogen huilen en waarin de folkrock van de Luxemburgse Claudine Muno voor een tedere,intimistische noot zorgt. (bron: Luc Joris/De Morgen)
woensdag 1 december 2010
Abonneren op:
Posts (Atom)