maandag 6 december 2010

Diamanten Kogel gaat naar Mieke de LoofDe Diamanten Kogel, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, is dit jaar toegekend aan Mieke de Loof voor haar boek Wrede Schoonheid. De winnares die in 2004 de Hercule Poirotprijs kreeg voor haar debuut Duivels Offer, neemt een zilveren boksbeugel van 500 kilogram met vier diamanten van 0.35 karaat - een oorspronkelijk kunstwerk van Wim Delvoye - als trofee mee naar huis. Mieke de Loof (1951) is filosofe en sociologe, werkte in een nachtkroeg, beoefende een tijd karate in competitieverband, was ook docente en is sinds haar debuut voltijds schrijfster. Met Wrede Schoonheid is ze toe aan haar derde misdaadverhaal, telkens gesitueerd in het Wenen van 1914. Ze is van plan om finaal zeven delen op te zetten rond haar hoofdpersonage: de psychiater, jezuiët én geheim agent Ignatz Ksaveri die te maken krijgt met historische figuren als Egon Schiele, Sigmund Freud en Carl Gustav Jung.
Toni Coppers, met De geheime tuin, Lieneke Dijkzeul met De geur van regen, het schrijversduo Kisling & Verhuyck met De duim van Alva en Almar Otten met Lied van de angst waren de andere genomineerden.
De jury omschreef Wrede schoonheid als een boeiende roman over gruwel en schoonheid, over de duisternis van de menselijke psyche en over het absolute kwaad en vond het een werk dat het genre overstijgt. "De vijf genomineerde boeken illustreren ten overvloede hoezeer de grenzen tussen misdaadliteratuur en literatuur vervagen. Het huis der thrillers telt vandaag meer dan ooit vele kamers. Meer en meer wordt ook duidelijk dat de misdaadliteratuur een volwaardige loot is op de stam van de literatuur", zo zei Geert Swaenepoel namens de jury. De Diamanten Kogel is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs en werd vorig jaar uitgereikt aan Bavo Dhooge voor Stiletto Libretto. Het wil een soort Vlaamse tegenhanger zijn van de Gouden Strop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten