donderdag 26 mei 2011

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Silent Souls'

Met: Igor Sergeyev, Yuriy Tsurilo, Yuliya Aug e.a.

'Silent Souls' doet hetzelfde met je wat ook songs als 'Mykonos' van Fleet Foxes of 'Comin' Back to Me' van Jefferson Airplane vermogen - je in een staat van acute ontroering en weemoed brengen. (Humo)

Na het overlijden van zijn vrouw Tanya, wil Miron met haar een laatste rituele reis ondernemen, zoals voorgeschreven door de traditie van de Merya, een oude Fins-Hongaarse volksstam die ondertussen volledig geïntegreerd is in de Russische cultuur. Zijn beste vriend Aist vergezelt hem in zijn tocht door Rusland. Naar traditionele gewoonte, deelt Miron met zijn reisgenoot de meeste intieme herinneringen van zijn huwelijksleven. Maar wanneer ze aan de oever van het heilige meer afscheid nemen van Tanya, beseft Miron dat hij niet de enige is die Tanya liefhad...
Een paar maanden geleden mocht de Russische regisseur Aleksei Fedorchenko op het festival van Venetië de prijs voor beste cinematografie in ontvangst nemen. Een blik op 'Silent Souls' is genoeg om te begrijpen waarom. De film ziet er namelijk geweldig uit, een reis door een wereld die even indrukwekkend als rustgevend is. In aangehouden poëtische scènes zonder veel woorden haalt hij thema's aan die we allemaal kunnen herkennen. Een mijmerend menselijke film. (bron: Ruben Nollet)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten