maandag 29 augustus 2011

Literatuurprijs voor Jeroen Brouwers


In Antwerpen werd voor het eerst de Literatuurprijs van de Vlaamse provincies uitgereikt. De prijs ging naar Jeroen Brouwers met 'Bittere bloemen'. De jury, onder voorzitterschap van Knack-recensent Frank Hellemans, prees Bittere bloemen als "het sublieme gezeur van een groot stilist: Jeroen Brouwers verheft het gekanker van een bejaarde tot een litanie met een heel eigen muzikaliteit." De publieksprijs via Knack werd toegekend aan Yves Petry voor De maagd Marino.

Voor de vernieuwde Literatuurprijs van de Vlaamse Provincies verzamelde de jury alle "literaire werken (zowel fictie als literaire non-fictie, kinder- en jeugdliteratuur) van Vlaamse auteurs of van auteurs die al minstens feitelijk vijf jaar in de Vlaamse Gemeenschap wonen en die ze in het Nederlands publiceerden tussen 1 juni 2010 en 1 juni 2011."

Op de shortlist stonden verder Frank Adam (Liefdesfabels), Paul Claes (met De leeuwerik), Eric Rinckhout (Grote Antwerpse Willem Elsschot Atlas) en Rudi Rotthier (De lont aan de wereld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten