woensdag 23 november 2011

Pas gelezen

Het grote spel van Claude Cueni
Historische roman over de uitvinding van het papieren geld.
John Law is een econoom avant la lettre. Als verwoed kaartspeler wint hij aan de lopende band door aan kansberekening te doen eerder dan aan louter gokken. Hij denkt een systeem uit waarvoor je niet alleen metalen munten nodig hebt om te verhandelen, te betalen, maar ook met waardepapieren, aandelen en krediet kan werken. Vooraleer zijn systeem echter aanvaard wordt, stuit hij op veel weerstand om het in een hele natie toe te passen.
In zijn vaderland, Schotland en in Engeland werd hij na een duel veroordeeld tot de doodstraf. Daarom is hij genoodzaakt te vluchten naar het vasteland. In Italiƫ introduceert hij de nationale staatsloterij, Frankrijk redt hij van het bankroet en zo bezorgt hij het land welvaart en weinig werkloosheid. Zolang maar iedereen meedoet in de koop en verkoop van het waardepapier en in Laws systeem gelooft, leeft men in een stabiel land met rijkdom voor iedereen, ongeacht rang of stand. Door de niet te stillen hebzucht van de bevolking en vooral van de regent van Frankrijk begint het systeem te wankelen en valt het als een kaartenhuisje ineen.
Ook nu moet hij vluchten en dat doet hij naar Venetiƫ, waar hij zijn laatste jaren slijt.
Interessant zijn de historische figuren zoals Montesquieu met zijn filosofische geschriften en Daniel Defoe met Robinson Crusoe, met wie John Law kennismaakt in de roman.
Hoe actueel een roman van 2006 kan zijn!!
Martine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten