dinsdag 21 februari 2012

Zebracinema

Vanavond om 20u15 worden de bezoekers van de zebracinema in Dommelhof Neerpelt extra verwend.
Naar aanleiding van de nominatie van 'Rundskop' krijgen jullie eerst 'Carlo' te zien één van de vroegere kortfilms van Roskam.

Wanneer Nicky beide voeten breekt, vraagt hij zijn neef Carlo om hem te vervangen in een voetbalmatch. Carlo stemt hiermee in. Maar op de dag van de wedstrijd wordt hij opgepikt door een verkeerde wagen. Op die manier komt hij in een crimineel uitzonderlijke en wel heel netelige situatie terecht. Net als in zijn debuut Haun speelt regisseur Michaël Roskam met zijn tweede kortfilm een thuismatch. De Truienaar kent de Limburgs-Luikse grensstreek als zijn broekzak. De voeling die hij heeft met plek en onderwerp buit hij dankbaar uit. Zo is het za(n)gerige Limburgs of het agressieve Waalse dialect meer dan alleen sappig/grappig. Het geeft het verhaal een surplus aan geloofwaardigheid, en de acteurs extra expressieve kracht. Zou het daarom zijn dat Carlo de prijs kreeg van het publiek op Leuven Kort 2004?

Daarna is het de beurt aan de echte zebrafilm 'The Artist'

Met: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman e.a

Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. En dat geldt zeker voor The Artist, de film van Michel Hazanavicius die op het festival van Cannes furore maakte. The Artist is niet alleen een warme hommage aan de geluidloze cinema, het is ook een uitstekende film op zich, een meeslepende tragikomedie die op tien minuten meer vondsten uit zijn mouw schudt dan de meeste andere op twee uur. Als je geen beroep kunt doen op geluid word je gedwongen om je verhaal visueel te vertellen, legt Hazanavicius zijn liefde voor de stille film uit, en hij voegt de daad bij het woord. Van bij de eerste scène speelt hij de troeven uit waarmee hij zijn publiek de volgende honderd minuten in de ban zal houden: een uitmuntende hoofdacteur, een aanstekelijk gevoel voor humor, betoverende zwart/wit-fotografie en een speelse camera.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten