dinsdag 12 juni 2012

Zelfbediening in de bib van OverpeltZoals we reeds eerder schreven op deze blog willen we in september 2012 overschakelen op een systeem van zelfbediening. Voor het inleveren en uitlenen van materialen is het vanaf dan niet meer nodig om je aan te melden bij het personeel. In plaats daarvan ga je naar één van de twee zelfbedieningsstations, waarmee je alle materialen op een eenvoudige manier kan registreren. Er komt eveneens een betaalautomaat. Dit systeem van zelfbediening werkt op basis van RFID-technologie. Dat staat voor "Radio Frequency Identification". De informatie wordt nl. gelezen door middel van radiofrequenties. Dit betekent dat er geen streepjescode meer gescand moet worden, want alle informatie zit opgeslagen in een chip. Voordat het zover is, moeten we eerst al onze boeken, cd's, dvd's, tijdschriften, ... voorzien van een dergelijke chip of tag. En moeten deze chips ingelezen worden in ons systeem. Hiermee zijn we enkele weken geleden gestart en we hebben intussen meer dan 30.000 materialen gelabeld en geconverteerd. Wij hopen in juli alle materialen verwerkt te hebben. Vervolgens moeten er nog enkele enkele aanpassingen gebeuren in de bibliotheek en de zelfbedieningsstations geïnstalleerd worden. De bedoeling is dat we in september kunnen starten met de zelfbediening.

Uit ervaringen van andere bibliotheken, die reeds werken met een systeem van zelfbediening blijkt dat dit systeem positief wordt ervaren door het publiek. Voor het personeel vallen de routinewerkzaamheden aan de balie weg, waardoor er meer tijd vrij komt voor de begeleiding van gebruikers, dienstverlening naar specifieke doelgroepen, ...

Deze vernieuwing wordt mede gesubsidieerd door het provinciebestuur Limburg en het Provinciaal Steunpunt voor Limburgse bbibliotheken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten