donderdag 4 oktober 2012

Boekbaby's : 'leesplezier' vanaf babyleeftijdHet promoten van het lees- en voorleesplezier en het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen zijn belangrijke doelstellingen binnen de werking van onze bibliotheek. Daarom starten we met twee nieuwe projecten om het voorleesplezier van de allerkleinsten te vergroten.

Samen een boek lezen en prenten kijken is een fijn en rustgevend moment. Het stimuleert de taalontwikkeling en prikkelt de fantasie bij kinderen. Zelfs baby's en peuters zijn allerminst te jong om met boeken bezig te zijn. Voor het project "Boekbaby's" werken we samen met Kind en Gezin. Alle baby's die zes maanden oud zijn krijgen tijdens hun consultatie bij Kind en Gezin een eerste boekenpakketje mee, met daarin ondermeer een knisperboekje en een kartonboekje. Bij hun controle op vijftien maanden krijgen de ouders een uitnodiging om een tweede boekenpakketje te komen afhalen in de bib. "Boekbaby's" is een project van Stichting Lezen en wordt mede gesubsidieerd door het provinciebestuur.

Taalontwikkeling en taalstimulering zijn ook heel belangrijk voor kleuters. Vorig jaar al ontwikkelden de kleuterklassen van de Linde, de Corneliusschool en De Wingerd enkele verteltassen. Dit zijn aantrekkelijke stoffen tassen met daarin leuke boekjes en spelletjes die aansluiten bij het thema van het prentenboek. Door middel van een verteltas leert het kind al spelend taal verwerven. De verteltassen zullen in de klassen gebruikt worden, maar mogen kinderen ook mee naar huis nemen. Later worden de tassen ook uitgeleend in de bib. Het verteltassenproject wordt vanaf dit schooljaar ondersteund door de bibliotheek.

Op dinsdag 9 oktober om 20.00 uur wordt het 'Verteltassen'-project van De Linde en de Corneliusschool voorgesteld in CC Palethe. Deze infoavond staat open voor ouders, grootouders, kleuterleidsters en uiteraard alle andere geïnteresseerden. Guido Van Genechten (bekend van schitterende prentenboeken van onder meer Rikki) komt vertellen over zijn werk, fantasie en inspiratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten