dinsdag 29 januari 2013

Sprinters

De genezer / Antti Tuomainen
De bleke koning / David Foster Wallace
Noora's dwaling / Gie Bogaert
De dag van morgen / Ignacio Martinez de Pison
Een liefde in oorlogstijd / Margaret Leroy
Alles goed? / Joseph O'Connor
De vergelding / Jan Brokken
De neergang van Madrid / Eduardo Mendoza
Een touw met duizend knopen / Diane De Bruyn

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpent 'Dans la maison'

De films van François Ozon zijn een vaste waarde binnen het circuit van Zebracinema. Ozon brak in 1998 door met Sitcom, een satirische en voyeuristische kijk op het hypocriete leventje van de hogere klassen. Met Dans la Maison keert hij terug naar dat thema waar voyeurisme en hypocrisie opnieuw hoogtij vieren.
Germain (Fabrice Luchini, Potiche, Les Femmes du 6e Etage) is leraar Frans op een middelbare school. Helaas blijken zijn leerlingen vooral geïnteresseerd in mobieltjes en pizza's en Germain raakt danig verveeld door de kwaliteit van hun ingeleverde huiswerk. Tot hij het opstel Dans la maison leest van de 16-jarige Claude (opmerkelijke vertolking van de debuterende Ernst Umhauer). In zijn verhalen - telkens eindigend met 'A suivre'! - beschrijft Claude hoe hij eerst het huis van zijn klasgenoot Rapha bespioneert, vervolgens vriendschap zoekt met die jongen en ten slotte, onder het mom dat hij hem wil helpen met het vak wiskunde, als het ware infiltreert in het huis. Daarbij laat Claude ook merken hoe hij gefascineerd wordt door de aantrekkelijke moeder van Rapha. Maar beschrijft Claude de werkelijkheid of schrijft hij fictie? (Bron: De Morgen)

"Regisseur François Ozon is duidelijk in speelse topvorm, houdt met zijn 'A suivre'-aanpak de kijker moeiteloos in spanning, laat zijn uitstekende cast schitteren en kreeg van huiscomponist Philippe Rombi opnieuw een sfeervol bezwerende score cadeau. Grote klasse." ((Bron: Jan Temmerman, De Morgen)



maandag 28 januari 2013

Libris Literatuurprijs

De longlist 2013


Vier belgen dingen mee naar de Libris Literatuur Prijs 2013 en het bijbehorende prijzengeld van 50.000 euro. De shortlist van 6 titels wordt bekend gemaakt op 11 maart en de feestelijke prijsuitreiking is op maandag 6 mei.

De jury koos voor de volgende titels de Belgen staan vetgedrukt:

Stefan van Dierendonck – En het regende brood, Thomas Rap
Rob van Essen – Alles komt goed, Atlas Contact
Esther Gerritsen – Dorst, De Geus
Saskia Goldschmidt – De hormoonfabriek, Cossee
Arnon Grunberg – De man zonder ziekte, Nijgh & Van Ditmar
Kees 't Hart – Hotel Vertigo, Querido
Oek de Jong – Pier en oceaan, Atlas Contact
Mensje van Keulen – Liefde heeft geen hersens, Atlas Contact
Sipko Melissen – Een kamer in Rome, Van Oorschot
Edzard Mik – Mont Blanc, De Bezige Bij
Nelleke Noordervliet – Vrij man, Atlas Contact
Elvis PeetersDinsdag, Podium
Peter TerrinPost Mortem, De Arbeiderspers
Anton Valens – Het boek Ont, Atlas Contact
Joost VandecasteeleMassa, De Bezige Bij
Christophe VekemanEen uitzonderlijke vrouw, De Arbeiderspers
Christiaan Weijts – Euforie, De Arbeiderspers
Tommy Wieringa – Dit zijn de namen, De Bezige Bij

dinsdag 22 januari 2013

Sprinters

De grafkelder / Ruth Rendell
En een nacht / Elisabeth Steinz
Het hongervuur / Hakan Axlander Sundquist / Jerker Eriksson
Onder vrienden / Amos Oz
Diepe wonden / Nele Neuhaus
Het chalet / Suzanne Vermeer
Vermissing / Monica Kristensen

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Reality'

Met: Aniello Arena, Loredana Simioli, e.a.

Na zijn grimmige antimaffiadrama Gomorra gaat Matteo Garrone de luchtiger toer op in Reality, al blijft de humor wrang en de toon sociaal kritisch. Dit keer zoomt Garrone in op Italië's obsessie met reality-tv, in het bijzonder die van de Napolitaanse huisvader Luciano die ervan dagdroomt om de nieuwe ster van Big Brother te worden. Hoewel hij aanvankelijk slechts meedoet aan een auditie om zijn dochtertje te plezieren raakt hij algauw dusdanig in de ban van de nakende mediaroem en faam die hem wacht dat hij zijn vishandel verkoopt en zich overal door de Big Brother-selectieheren bespied waant, aanvankelijk tot leut, daarna tot afgrijzen en uiteindelijk tot wanhoop van zijn vrouw en familieleden. Wat begint als een kleurrijke satire op de decadentie en kitscherigheid van de moderne mediamaatschappij zwelt aldus gestaag aan tot een bitter psychologisch drama over een Luciano modaal die langzaam wegglijdt in autodestructieve waanzin. Minder intens dan Gomorra maar nog altijd een meer dan fascinerend drama; een soort 21ste eeuws Bellissima door Garrone met flair in beeld gezet en met leading man Ariello Arena als de tragische medianar met dienst.
(Bron: Dave Mestdach, Knackfocus)



woensdag 16 januari 2013

Sprinter

Het diapositief van de liefde / Maria Paola Colombo

Kleine dagen

Op vrjdag 22 februari is Bernard Dewulf te gast in CC Palethe met de voorstelling 'Kleine dagen'

In deze getheatraliseerde lezing zit de schrijver alleen op het toneel- achter een tafel, zoals dat ook tijdens het schrijven het geval is - en geeft een stem aan zijn boek. Die stem laat hij vergezeld gaan van beelden, korte filmpjes die hij heeft 'gevonden' en die nu eens wringen en dan weer aansluiten bij de teksten. Zo krijgen de verwondering en de weemoed drie gezichten : woord, geluid en beeld.

Voor kaarten : reservaties@palethe.be


dinsdag 15 januari 2013

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Il grande Sogno'

Met: Riccardo Scamarcio, Jasmine Trinca

In Michele Placido's Il Grande Sogno is Rome het toneel van linkse 1968-studentenopstanden. De jonge politieman Nicola wordt door zijn bureau undercover geplaatst om te infiltreren in de protestbeweging. Aan de universiteit ontmoet hij Laura, een briljant studente die droomt van een wereld zonder onrecht, en Libero, de leider van de studentenbeweging die droomt van een revolutie. Laura moet kiezen tussen de twee mannen. Nicola is losjes gebaseerd op regisseur Michele Placido (Romanzo Criminale) zelf, zo ongeveer als Bernardo Bertolucci zijn herinneringen aan Parijs '68 gebruikte voor The Dreamers (2003).
Il Grande Sogno is een heel degelijke film, goed gemaakt met een fijne soundtrack en twee andere troefkaarten; de acteurs Riccardo Scamarcio en Jasmine Trinca, die tot de top van het Italiaanse acteergilde behoren. Het is Jasmine Trinca die de grootste indruk achterlaat. De actrice uit La Meglio Gioventu en La Stanza del Figlio kiest haar rollen zorgvuldig en weet altijd te imponeren. Haar Laura is een onzeker meisje dat zich sterk en zelfverzekerd opstelt tegenover de buitenwereld, maar nog heel erg haar weg zoekt in de grote wereld. Het is een rol waarvoor Trinca op het Filmfestival van Venetië werd bekroond met de prijs voor grootste nieuwe ontdekking. (Bron: Arman Avsaroglu, filmtotaal.nl )




dinsdag 8 januari 2013

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'A Royale Affair'

Met: Mads Mikkelsen, Trine Dyrholm

Het gebeurt wel vaker in films: prinsessen die worden uitgehuwelijkt, terwijl ze geen idee hebben in wat voor hofhouding ze zullen belanden. In A Royal Affair overkomt het de jonge, Engelse prinses Caroline Mathilde: eenmaal in Kopenhagen blijkt haar echtgenoot, koning Christian VII, een idioot. Caroline Mathilde ziet zich veroordeeld tot een leeg, uitzichtloos bestaan, in een land dat anno 1766 nog steeds in de Middeleeuwen lijkt te verkeren. Totdat ze Christians lijfarts Struensee ontmoet en verliefd wordt op deze intelligente vrijheidsdenker. Met de koning als hofnar en de dorpsarts als verlichte despoot is A Royal Affair een zedenles over de corrumperende werking van macht. Het op ware feiten gebaseerde verhaal, verteld door de ogen van de jonge prinses, kreeg dit jaar in Berlijn de Zilveren Beer voor Beste Scenario. Acteur Mads Mikkelsen, vaste klant dit jaar in Zebracinema, en actrice Alicia Vikander zijn prima als het verboden liefdespaar, terwijl Mikkel Boe Følsgaard koning Christian zo geraffineerd gespleten speelt, dat je nooit zeker weet of hij nu echt gestoord is of alleen zo doet om niet te hoeven regeren. Følsgaard won een tweede Zilveren Beer voor Beste Acteur. (Bron: volkskrant.nl)

"A Royal Affair vertelt het waargebeurde verhaal van een gewone man die het hart van de koningin weet te veroveren en zo een revolutie in Denemarken veroorzaakt. De liefdesverhouding tussen de labiele Christian VII , de idealist en gelover in de Verlichting Struensee en de jonge, maar sterke koningin Caroline Mathilda, bracht het Deense volk een moderne monarchie." (Bron: filmfreak.be)