dinsdag 29 januari 2013

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpent 'Dans la maison'

De films van François Ozon zijn een vaste waarde binnen het circuit van Zebracinema. Ozon brak in 1998 door met Sitcom, een satirische en voyeuristische kijk op het hypocriete leventje van de hogere klassen. Met Dans la Maison keert hij terug naar dat thema waar voyeurisme en hypocrisie opnieuw hoogtij vieren.
Germain (Fabrice Luchini, Potiche, Les Femmes du 6e Etage) is leraar Frans op een middelbare school. Helaas blijken zijn leerlingen vooral geïnteresseerd in mobieltjes en pizza's en Germain raakt danig verveeld door de kwaliteit van hun ingeleverde huiswerk. Tot hij het opstel Dans la maison leest van de 16-jarige Claude (opmerkelijke vertolking van de debuterende Ernst Umhauer). In zijn verhalen - telkens eindigend met 'A suivre'! - beschrijft Claude hoe hij eerst het huis van zijn klasgenoot Rapha bespioneert, vervolgens vriendschap zoekt met die jongen en ten slotte, onder het mom dat hij hem wil helpen met het vak wiskunde, als het ware infiltreert in het huis. Daarbij laat Claude ook merken hoe hij gefascineerd wordt door de aantrekkelijke moeder van Rapha. Maar beschrijft Claude de werkelijkheid of schrijft hij fictie? (Bron: De Morgen)

"Regisseur François Ozon is duidelijk in speelse topvorm, houdt met zijn 'A suivre'-aanpak de kijker moeiteloos in spanning, laat zijn uitstekende cast schitteren en kreeg van huiscomponist Philippe Rombi opnieuw een sfeervol bezwerende score cadeau. Grote klasse." ((Bron: Jan Temmerman, De Morgen)Geen opmerkingen:

Een reactie posten