vrijdag 11 september 2009

Betoverend Hobos

Bleven de jaren er stilstaan of is het Hobos voor op zijn tijd?
Een vraag die we ons kunnen stellen over dit ongerept Pelts stuk natuur. Terwijl in Frankrijk het rotatiesysteem van André Voisin en het permanent begrazen van bosweiden door koeien meer en meer gepromoot wordt, heeft deze aanpak in het Hobos de schijn van een gevecht tussen idealisme en bureaucratie. Een tachtigjarige ervaringsdeskundige wijst op het belang van ongerept natuurgebied. Al jaren verzaakt ze aan comfort om het waardevol biologisch evenwicht in haar domein in stand te houden.
Bijna drie jaar volgde de camera Mevrouw Huyttens de Terbecq in haar eigen Hobos. Dit leverde indringende foto's op en een boeiend verhaal. Tentoonstelling en boek zijn een aanrader voor een onbevooroordeelde kijk op het Hobos en zijn bewoonster.
Foto-expo 'Het Hobos' van 11 september tot 9 oktober in Palethe.

Aansluitend op de tentoonstelling rond het Hobos vind je in de bibliotheek een overzichtstentoonstelling rond 'De bokkenrijders in de literatuur'. Het Hobos met Drossaard Clercx, en de bokkenrijders zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De literatuur over dit onderwerp varieert sterk. Van de romantische streekroman tot het eigentijds stripverhaal, van een uitgesproken positieve benadering tot een erg kritische beschouwing, van jeugdboek tot wetenschappelijke studie.
Deze tentoonstelling is te bezichtigen van 11 september tot 9 oktober tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Jan Mathijs Clercx, beter gekend als Drossard Clercx (1759-1840) was wellicht de bekendste bewoner van het Hobos. In Overpelt was hij secretaris van de schepenbank, maar hij verwierf vooral bekendheid als luitenant-drossaard van het ambt Stokkem. Het was in deze laatste hoedanigheid dat hij betrokken was bij de uitroeiing van de Bokkenrijders.
Verdere informatie over het leven van Drossaard Clercx krijg je tijdens de info-avond die plaats heeft op 24 september om 20.00 uur in Palethe.

1 opmerking:

  1. Hoi, Opening was heel goed. sfeervol. Veel volk.
    Leuk dat dit item te vinden was op de blog. gr

    BeantwoordenVerwijderen