donderdag 29 april 2010

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Le Concert'

Met: Aleksei Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, e.a.

De premisse van Le concert van de Frans-Roemeense Radu Mihaileanu, maker van Va, vis et deviens, is om in te kaderen. Ten tijde van de rigide communistische partijleider Brezjnev was Andreï Filipov de alom geprezen dirigent van het Bolshoi Orkest. Omdat hij zijn joodse orkestleden niet wou ontslaan werd Filipov zelf op non-actief gezet en kreeg een baantje als klusjesman. Het is in die hoedanigheid dat hij 's avonds op het bureau van de chef een fax onderschept van de directeur van het befaamde Le Théâtre du Châtelet in Parijs met een uitnodiging voor een concert door het Bolshoi Orkest. Filipov ziet een unieke kans om eindelijk, na al die jaren, zijn gram te halen... Hij besluit mét de muzikanten van het ‘oude' Orkest, al hebben ze dan in geen jaren nog samen gespeeld, op deze invitatie in te gaan. Het multiculturele zootje ongeregeld - want semi-clochards - dat even later in Parijs neerstrijkt, bestaat uit zigeuners, joden en Russen en lijkt in niets op een net gezelschap musicerende dames en heren. Mihaileanu dompelt zijn muzikale komedie onder in (zelf)spot - alleen het taalgebruik al -, in galgenhumor, neemt het op voor minderheden, gaat de historische context niet uit de weg en haalt ook graag uit naar de Franse én de Russische autoriteiten van toen. Aan alle kanten borrelen de frustraties (opnieuw) hoog op.

dinsdag 27 april 2010

Zebracinema




Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Troubled Water'

Met: Pal Sverre Valheim Hagen, Trine Dyrholm, Ellen Dorrit Petersen e.a.

Jan Thomas spiegelt vooral zichzelf voor dat hij niet verantwoordelijk was voor de dood van de peuter die hij als adolescent ontvoerde. Wanneer hij acht jaar later vrijkomt, vindt hij een baantje als organist in een kerkje, waar hij zich al gauw aangetrokken voelt tot dominee Anna, een aantrekkelijke alleenstaande moeder met een zoontje. De aanvankelijk moeizame omgang met het kind bloeit langzaamaan open tot een warme band. De Noorse regisseur Erik Poppe kiest in zijn derde speelfilm Troubled Water voor een rustige, integere verkenning van zijn personage. Jan Thomas kijkt zijn nieuwe toekomst constructief tegemoet, maar vindt de moed niet om de verantwoordelijkheid voor zijn misstap te dragen. De film krijgt een diepere emotionele geladenheid wanneer we halverwege hetzelfde verhaal te zien krijgen, dit keer vanuit het perspectief van de moeder van het slachtoffer. Deze parallelle verhaaltechniek laat toe om de twee protagonisten vanuit hun eigen belevingswereld te belichten. Poppes directe aanpak behoudt de spanning en de dramatiek, inherent aan het onderwerp. Behalve de evidente vraag naar de schuld van Jan Thomas, wordt ook gepeild naar het morele recht van een misdadiger (elke mens in feite) op een tweede kans, naar wraak en vergeving, aanvaarding en verwerking. Een doordachte en vooral menselijke studie van schuld en boete.

Sprinters deze week

Bekering / Jodi Picoult
De Romeinse lusthof / David Hewson
Het eiland onder de zee / Isabel Allende
Loutering / Guido Eekhaut
Morgenrood / Stephenie Meyer
Onderstroom / Indridason Arnaldur
Ruben / Fred de Raden

maandag 26 april 2010

Gouden Uil

Geen Gouden Uil voor de gedoodverfde favoriet Tom Lanoye met "Sprakeloos" wel ontving hij de publieksprijs. De hoofdvogel ging naar de Nederlander Cees Nooteboom met zijn werk "'s Nachts komen de vossen" hij ontving hiervoor niet enkel het beeldje maar ook een geldprijs van 25.000 euro.

Ook bij de Jeugdliteratuurprijs was er een verrassing, niet Marita de Sterck, die voor "Hondeneters" wel de publieksprijs ontving maar Ditte Merle met "Wild verliefd" kreeg de hoofdprijs.

Wil je de boeken van de Gouden Uil en al zijn genomineerden een keertje lezen, neem dan zeker bij je volgende bezoek één van de boeken mee. Wil je er zeker van zijn dat de boeken aanwezig zijn raadpleeg dan eerst onze catalogus.

donderdag 22 april 2010

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Samson & Delilah'

Met: Marissa Gibson, Mitjili Napanangka, Scott Thornton e.a.

Samson & Delilah voegt een nieuwe dimensie toe aan de Aboriginalfilm. De Australische cineast Warwick Thornton, zelf van Aboriginesafkomst, groeide op in een gelijkaardige leefomgeving zoals die uit deze opmerkelijke adolescentenfilm. Zijn prent haakt op de huidige leefsituatie van de Aboriginals in. Met zijn rustige, intrigerende camera volgt hij het repetitieve patroon van daghandelingen, zoals muziek maken met de band van Samsons broer, slenteren over de rode aarde, nietsnutten of rondtollen in een rolstoel of de één jaar oudere Delilah bespioneren, die haar grootmoeder verzorgt. Zwijgzaam registreert Samson & Delilah de atypische liefdestaal van beide tieners. Op het trage ritme van de Aboriginaldorpsroutine schildert Thornton in de mooie kleurengloed van de Midden-Australische woestijn enkele ‘levende tableaux' van de onderlinge contacten binnen deze gemeenschap: het leven in een caravan, het braden van een kangoeroe, het baden in een waterplas, het gerinkel van de telefooncel, een scherpe lach of de plotseling opduikende muziekklanken van Samsons straatband. Samson & Delilah is geen politieke barricadefilm. Subtiel en zonder toonverheffing maakt de cineast de kijker duidelijk hoe deze kwetsbare Aboriginalgemeenschap wordt veronachtzaamd. Wat niet betekent dat het vrij tragische liefdesverhaal pessimistisch stemt. De tieners onderhouden uitsluitend stilzwijgend contact. De film drijft op hun expressieve gezichten, hun zuiverheid en hun schuchterheid voor de camera. Thorntons beeldentaal stoelt op een continue stroom van indrukken. Dat aspect moet de jury in Cannes niet ontgaan zijn, toen ze Samson & Delilah de Camera d'Or toekenden.

woensdag 21 april 2010

Willy Vandersteenprijs

Vlaanderen en Nederland hebben er een nieuwe stripprijs bij: de Willy Vandersteenprijs. Een nieuwe prijs in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis de Buren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem, respectievelijk de grootste stripfestivals van Vlaanderen en Nederland. De prijs bekroont het volgens de jury beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar, en zal afwisselend worden uitgereikt in Haarlem en Turnhout.

De winnaar krijgt 5.000 euro, en een tentoonstelling over het boek die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De nieuwe prijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout. De eerste uitreiking vindt op 4 juni van dit jaar plaats tijdens de Stripdagen in Haarlem.

De prijs draagt de naam van Willy Vandersteen (1913-1990) wellicht de populairste stripmaker aller tijden in Vlaanderen én Nederland en een van de grondleggers van de negende kunst in de Lage Landen. Leen Vandersteen, dochter van de tekenaar, wordt voorzitster van de jury.

dinsdag 20 april 2010

'Kapitein Winokio lacht'


Zaterdag kunnen kleuters tot 6 jaar in De Walburg in Hamont gaan kijken naar "Kapitein Winokio lacht". Dat is een ongelooflijk mooie voorstelling, die haar vervolg gevonden heeft in cd en boek. Er zijn voorstellingen gepland om 14u en 16u.
"Blijf altijd bij me", fluistert de boom. "Ik ga hier nooit meer weg", zegt de giraf. Zachtjes knuffelen ze zich in elkaar en kijken samen naar de zon die zakt in de zee.
"Kapitein Winokio lacht" is een hartverwarmend verhaal over een trieste boom met overdadige haargroei en een zieke giraf met vervelende keelpijn. Kapitein Winokio en zijn stinkdier Katunga organiseren een ontmoeting. De boom en de giraf sluiten vriendschap en verlossen elkaar van hun ongemak. Een verhaal over gelukkig toeval en heerlijk samenzijn. Op muziek van Bach.
Het verhaal wordt verteld én gespeeld door poppen, de aanwezige kinderen, Bert Plagman en Winok Seresia. Accordeonist Ivan Smeulders vult het spel aan met muziek van Bach. Met een minimum aan middelen creëren zij het maximum aan mogelijkheden. Alles wat ze meenemen, past precies en netjes in één koffer. De fantasie van de kinderen doet de rest. De regie is in handen van dé Nederlandse commedia dell'arte specialiste Ingrid Van Leeuwen.

bron : Internetgazet

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Dossier K'

Met: Koen de Bouw, Werner de Smedt, Hilde De Baerdemaeker e.a.

Wie anders dan Jan Verheyen had dit vervolg op het alom geprezen De zaak Alzheimer durven inblikken nadat oorspronkelijk regisseur Erik Van Looy verstek liet gaan? Tijdens het productieproces van Dossier K. liet hij zich ontvallen dat hij nog nooit zo hard aan een film gewerkt heeft. En we kunnen met een opgelucht en verrast hart melden dat het brein achter stinkers als Team Spirit, Buitenspel en Los zich heeft heruitgevonden als adequaat actiefilmer. Het relaas van Antwerpse flikken Vincke en Verstuyft en hun strijd tegen de Albanese maffia ontwikkelt onmiddellijk een hels tempo. Van een moord aan de Scheldekaaien over een zoektocht in een discotheek tot een shoot-out in een luizig hotel: zelfs Jason Bourne zou moeite hebben om het pijlsnelle maar retestrakke vertelritme bij te houden. Een ander zijn geluk-cameraman Frank van den Eeden schiet onderkoelde maar trefzekere beelden van de als Albanië vermomde Spaanse Pyreneeën en de Sinjorenstad - dat buitenshot van het nieuwe gerechtshof is goud waard! En het doet deugd om De Bouw eindelijk nog eens bezig te zien als Vincke, het sombere personage dat hem op het lijf geschreven is. Dossier K. kan tellen als triomfantelijke tweepunter: het gaat niet alleen om een waardige opvolger van De zaak Alzheimer, maar ook om de beste film uit Verheyens carrière als filmmaker.

Sprinters deze week

Drie seconden / Roslund & Hellström
En toch hield ik van hem / Maria Landon
De eerste hond in de ruimte / Jeroen van Rooij
Een echte vrouw / Michael Berg
Zeemeermin / Camilla Läckberg
De affaire / Santa Montefiore

vrijdag 16 april 2010

De Gouden Strop 2010



Verleden week werd de longlist voor de Gouden Strop bekendgemaakt.

De Gouden Strop is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. In 1986 heeft het genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs de prijs in het leven geroepen. De uitreiking zal op 1 juni 2010 plaatsvinden in Amsterdam. Meestal is de wedstrijd een clash tussen de Nederlandse thrillerauteurs, maar deze keer zijn er toch ook Vlamingen die meedingen naar de titel.

Kijk voor een overzicht van de kanshebbers in onze bibcollectie :

1. René Appel : Van twee kanten
2. Hans Declercq : Hoe zwart is de duivel?
3. Bram Dehouck : De minzame moordenaar
4. Bavo Dhooge : Sioux blues
5. Lieneke Dijkzeul : De geur van regen
6. Marianne en Theo Hoogstraten : Machteloos
7. Annet de Jong : Dossier Tobias
8. Carla de Jong : Serpent
9. Mieke de Loof : Wrede schoonheid
10. Marion Pauw (won de prijs in 2009!) : Zondaarskind
11. Roger H. Schoemans : Hengst

Wil je nog meer weten over de auteurs? Surf dan eens naar http://www.degoudenstrop.nl

donderdag 15 april 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'Mr Nobody'

Met: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger e.a.

Jaco Van Dormael maakt weinig films maar het zijn er telkens bijzonder markante. Zowel zijn debuutfilm Toto le héros als Le Huitième Jour werden wereldwijd bekroond. Na meer dan 12 jaar wachten is er nu eindelijk het verbluffende Mr Nobody, het meest ambitieuze project ooit van de Brusselse cineast en wellicht ook van de Belgische cinema tout court. Gewaagd qua budget en gedurfd qua stijl, inhoud en complexiteit. In één film tracht hij die vele (mogelijke) levens van een personage en alle thema's van een filmmaker te omvatten.
In het jaar 2092, een toekomst waar Mars een vakantiebestemming is voor aardbewoners, is Nemo Nobody een 117-jaar oude sterveling, de laatste in zijn soort want de wetenschap maakte iedereen onsterfelijk. Op zijn sterbed gaan de gedachten van Nobody naar de verschillende huwelijken en vele levens die hij heeft gekend. Een leven met zijn vader en eentje met zijn moeder, toen hij gedwongen werd een keuze tussen beide te maken. En uiteraard de vrouwen in zijn leven, Elise, Anna en Jeanne waar hij al dan niet mee trouwt. Voor wie houdt van complexe verhalen die meer emoties volgen dan plot, zweert bij mooie en bevreemdende beelden, dol is op bizarre personages, kan genieten van sterke vertolkingen en zich graag laat meedrijven door muziek van Mister Sandman tot 99 luftballons, is Mr Nobody een van de onvergetelijke kijkervaringen van 2010.

dinsdag 13 april 2010

Sprinters deze week

Draagmoeder / K. Mackel
Jaloezie / L. Deflo
Andere vrouw / C. Cookson
Wacht maar tot ik wakker word / P. Baete
De talenten van Charly / S. Benchetrit

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Le concert'

Met: Aleksei Guskov, Mélanie Laurent, Dmitri Nazarov, e.a.

De premisse van Le concert van de Frans-Roemeense Radu Mihaileanu, maker van Va, vis et deviens, is om in te kaderen. Ten tijde van de rigide communistische partijleider Brezjnev was Andreï Filipov de alom geprezen dirigent van het Bolshoi Orkest. Omdat hij zijn joodse orkestleden niet wou ontslaan werd Filipov zelf op non-actief gezet en kreeg een baantje als klusjesman. Het is in die hoedanigheid dat hij 's avonds op het bureau van de chef een fax onderschept van de directeur van het befaamde Le Théâtre du Châtelet in Parijs met een uitnodiging voor een concert door het Bolshoi Orkest. Filipov ziet een unieke kans om eindelijk, na al die jaren, zijn gram te halen... Hij besluit mét de muzikanten van het ‘oude' Orkest, al hebben ze dan in geen jaren nog samen gespeeld, op deze invitatie in te gaan. Het multiculturele zootje ongeregeld - want semi-clochards - dat even later in Parijs neerstrijkt, bestaat uit zigeuners, joden en Russen en lijkt in niets op een net gezelschap musicerende dames en heren. Mihaileanu dompelt zijn muzikale komedie onder in (zelf)spot - alleen het taalgebruik al -, in galgenhumor, neemt het op voor minderheden, gaat de historische context niet uit de weg en haalt ook graag uit naar de Franse én de Russische autoriteiten van toen. Aan alle kanten borrelen de frustraties (opnieuw) hoog op.

zaterdag 10 april 2010

Kom snuffelen in onze bib reiskoffer met afgevoerde reisgidsen!



Om plaats te maken voor nieuwe boeken voeren we geregeld oudere exemplaren af. Deze boeken zijn nog bruikbaar en vooral bij reisgidsen geldt; een bezienswaardigheid blijft - enkel prijzen en nieuwe dingen zijn niet aangepast. Maak een keuze uit ons aanbod afgevoerde reisgidsen en op je vakantie hoef je niet bang te zijn dat het boek verloren zal gaan.
Achter in de bib bij de reisgidsen hebben we een reiskoffer staan met afgevoerde gidsen maak je keuze en reken af aan de balie. 50 cent per boek dat kan je niet laten liggen.

De cd's en cd-roms blijven vooraan staan in de bib.

De volgende reiskoffer wordt gevuld met fictie voor de volwassenen (eind april - begin mei).

De materialen worden aangevuld zolang er plaats en voorraad is.

Loop dus eens regelmatig de bib in en kom eens snuffelen!

donderdag 8 april 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Les Barons'

Met: Nader Boussandel, Mourade Zeguendi, Jan Decleir e.a.

Waarom rijden jonge Marokkanen met een BMW? En waarom zijn er velen werkloos? Heeft het te maken met drugs, of prostitutiegeld, of racisme? Volgens Brusselaar Nabil Ben Yadir niet. In zijn eerste langspeler Les Barons reikt hij een verklaring aan: jonge Marokkanen zijn slim en kopen een BMW met zijn achten. Uiteraard waren zeven dagen beter geweest wegens zeven dagen in een week. En voor die tweede vraag bestaan een eenvoudige uitleg. De meesten, en zij noemen zich dan ‘barons', zijn ervan overtuigd dat iedereen bij zijn geboorte een bepaald aantal passen heeft toebedeeld gekregen. Is de laatste stap gezet dan volgt de dood. Daarom is het zaak zo weinig mogelijk passen te verbruiken. Ben Yadir maakte van zijn debuut een onderhoudend portret van vier Marokkaanse jongeren en hun integratie in Sint-Jans Molenbeek. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Hassan, het alter ego van de regisseur. Hij twijfelt tussen artistieke ambities als stand-up comedian, buschauffeur worden zoals zijn vader of ‘baron' worden zoals zijn ‘copains'. Maar de druk van zijn vrienden is groot. Ben Yadir kneedt ‘film de banlieue, stadswestern en sociaal drama tot een sociale komedie, speelt met clichés en vooroordelen en doorspekt zijn op eigen ervaringen gebaseerde relaas met de nodige zelfspot en relativeringsvermogen. Les Barons is een dramatisch knap opgebouwde film die de kijker een frisse kijk biedt op integratie in onze hoofdstad.

dinsdag 6 april 2010

Zebracinema



Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'RAPT'

Met: Yvan Attal, Anne Consigny André Marcon e.a.

Over de ontvoering van baron Empain op 23 januari 1978 doen de wildste verhalen de ronde. De toen 41-jarige PDG, wiens grootvader geridderd was door Leopold II, had zich de ergernis van het Franse establishment op de nek gehaald door in de jaren 70 de Franse groep Schneider en de atoombouwer Framatone over te nemen. Toen president Giscard d'Estaing de Belg daarop vroeg zich tot Fransman te laten naturaliseren, weigerde hij. Dertig jaar na de feiten heeft regisseur Lucas Belvaux uit deze complexe zaak een intrigerende film gepuurd. Hij spreekt zich niet openlijk uit over de complottheorie, maar houdt deze interpretatie open door de machtsverschuivingen in de industriegroep tijdens en na de ontvoering in beeld te brengen. Sober en sterk graaft Belvaux naar de implicaties van deze plotse ontvoering op het bedrijf, het vermogen en het gezin van de gegijzelde grootindustrieel. Met zijn doordringende camera filmt Belvaux het gemis bij de vennoten, de kaderleden, de echtgenote en de kinderen, nu de centrale spil uit hun luxueuze bestaan vermist is. Naarmate de onderhandelingen over het losgeld duren en de tabloids het liederlijke leven en de gokschulden van de ontvoerde PDG op de frontpagina uitsmeren, mijmeren de betrokken partijen voort over hun relatie en glijden ze verder van hem weg. Het wordt kiezen en verliezen tussen eer, fortuin en leven.

donderdag 1 april 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Cinema Walburg te Hamont 'RAPT'

Met: Yvan Attal, Anne Consigny André Marcon e.a.

Over de ontvoering van baron Empain op 23 januari 1978 doen de wildste verhalen de ronde. De toen 41-jarige PDG, wiens grootvader geridderd was door Leopold II, had zich de ergernis van het Franse establishment op de nek gehaald door in de jaren 70 de Franse groep Schneider en de atoombouwer Framatone over te nemen. Toen president Giscard d'Estaing de Belg daarop vroeg zich tot Fransman te laten naturaliseren, weigerde hij. Dertig jaar na de feiten heeft regisseur Lucas Belvaux uit deze complexe zaak een intrigerende film gepuurd. Hij spreekt zich niet openlijk uit over de complottheorie, maar houdt deze interpretatie open door de machtsverschuivingen in de industriegroep tijdens en na de ontvoering in beeld te brengen. Sober en sterk graaft Belvaux naar de implicaties van deze plotse ontvoering op het bedrijf, het vermogen en het gezin van de gegijzelde grootindustrieel. Met zijn doordringende camera filmt Belvaux het gemis bij de vennoten, de kaderleden, de echtgenote en de kinderen, nu de centrale spil uit hun luxueuze bestaan vermist is. Naarmate de onderhandelingen over het losgeld duren en de tabloids het liederlijke leven en de gokschulden van de ontvoerde PDG op de frontpagina uitsmeren, mijmeren de betrokken partijen voort over hun relatie en glijden ze verder van hem weg. Het wordt kiezen en verliezen tussen eer, fortuin en leven.