woensdag 21 april 2010

Willy Vandersteenprijs

Vlaanderen en Nederland hebben er een nieuwe stripprijs bij: de Willy Vandersteenprijs. Een nieuwe prijs in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis de Buren in Brussel, in samenwerking met Strip Turnhout en Stripdagen Haarlem, respectievelijk de grootste stripfestivals van Vlaanderen en Nederland. De prijs bekroont het volgens de jury beste Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar, en zal afwisselend worden uitgereikt in Haarlem en Turnhout.

De winnaar krijgt 5.000 euro, en een tentoonstelling over het boek die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De nieuwe prijs vervangt de Grand Prix van de Stripdagen Haarlem en de debuutprijs van de stad Turnhout. De eerste uitreiking vindt op 4 juni van dit jaar plaats tijdens de Stripdagen in Haarlem.

De prijs draagt de naam van Willy Vandersteen (1913-1990) wellicht de populairste stripmaker aller tijden in Vlaanderen én Nederland en een van de grondleggers van de negende kunst in de Lage Landen. Leen Vandersteen, dochter van de tekenaar, wordt voorzitster van de jury.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten