donderdag 20 mei 2010

Willy Vandersteenprijs


De jonge Vlaamse stripmaker Brecht Evens (°1986) wint met zijn album 'Ergens waar je niet wil zijn' de allereerste Willy Vandersteenprijs, de nieuwe prestigieuze Vlaams-Nederlandse albumprijs. Dat meldt de vzw Strip Turnhout donderdag.
Evens krijgt 5.000 euro en over het winnende album wordt een tentoonstelling gemaakt die zowel in Vlaanderen als Nederland te zien zal zijn. De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige album van de voorbije twee jaar.

De prijs is in het leven geroepen door Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, Stripdagen Haarlem en Strip Turnhout en wordt voortaan afwisselend uitgereikt op de stripfestivals van Haarlem en Turnhout.

'Ergens waar je niet wil zijn' (2009) werd uit een driehonderdtal titels geselecteerd en is ondertussen aan een internationale carrière begonnen. De Franse editie verscheen onlangs bij Actes Sud en kreeg enthousiaste kritieken. Volgende maand verschijnt de Engelstalige uitgave bij Drawn&Quarterly, de Amerikaans-Canadese graphic novel-uitgever waar ook Chris Ware, Daniel Clowes en Charles Burns hun werk uitgeven.

Op vrijdag 4 juni, bij de opening van Stripdagen Haarlem, ontvangt Evens de prijs uit handen van Leen Vandersteen, dochter van tekenaar Willy Vandersteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten