vrijdag 14 mei 2010

Zo makkelijk kom je niet van boeken af

Met de opkomst van de e-reader kunnen we nu ook boeken digitaal lezen. Betekent dit dat het gedrukte boek op het punt staat uit te sterven?

Twee fanatieke boekenliefhebbers, professor Umberto Eco en de Franse scenarioschrijver Jean-Claude Carrière gingen in 2009 bijeen zitten in Parijs en in Monte Cerignone. Ze discussieerden over de toekomst van het boek. Het resultaat van hun gesprekken werd een gepassioneerde en erudiete bundel vol interessante theorieën en amusante anekdotes.

Beide heren weten waarover ze praten. De ene heeft een bibliotheek van 50.000 boeken en 1.200 zeldzame icunabelen uit de 15de eeuw, de andere bezit 40.000 titels, plus een verzameling van 2.000 sprookjesboeken uit de hele wereld.
Vijfduizend jaar boekgeschiedenis passeert de revue in dit gesprek. Vergeten boeken, verdwenen boeken, stripboeken, begeerde boeken, verfoeide boeken, spectaculair verkopende boeken en elektronische boeken komen aan de orde. Zij geloven niet dat het gedrukte woord zal verdwijnen en voeren daarvoor een aantal verrassende en verfrissende argumenten aan.

Vele uitvindingen kunnen niet verbeterd worden maar ook vele technische innovaties trotseerden de tijd niet. Weten we of over een paar jaar deze informatiedragers nog leesbaar zijn? We houden ons voorlopig nog maar bij het vetrouwde boek iedere keer weer leuk om een nieuw exemplaar te ontdekken en in de bib vind je een enorm aanbod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten