donderdag 17 februari 2011

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Kynodontas/Dogthooth'

Met: Christos Stergioglou, Michelle Valley, Aggeliki Papoulia e.a.

De tweede speelfilm van de Griekse regisseur Giorgos Lanthimos is geen gemakkelijke kost. Een doorgedraaide vader houdt zijn familieleden al hun hele leven in gevangenschap. Het afgeschermde erf vormt een gestileerd decor voor een vervreemdend sociologisch drama.

‘Dogtooth' draait om een gezin dat in totale afzondering leeft. De moeder, de volwassen zoon en de dochters komen nooit buiten de omheining die hun villa van de buitenwereld scheidt. In het huis gelden bizarre regels en worden de machtsverhoudingen bepaald door nare spelletjes. De enige die de deur uitgaat is de pater familias. Om te werken, of om een meisje voor zijn zoon te halen. De titel van de film verwijst naar een van de belangrijkste wetten die de vader zijn kinderen heeft opgelegd: het huis mag verlaten worden als één van de hoektanden vanzelf uitvalt. Autorijden is toegestaan als hij opnieuw aangroeit. Nooit dus.
Het acteerwerk is ingetogen. Er broeit van alles, maar over de motieven van de gezinsleden laat Lanthimos de kijker in het ongewisse. Geen van de personages wekt sympathie op. Dat vergt geduld, maar de gestileerde composities en intrigerende rituelen roepen genoeg vragen op om bij de les te blijven. Het leidt afwisselend tot walging en fascinatie, zonder dat de film cynisch wordt.
‘Dogtooth' is de Griekse winnaar van de Un certain regard-prijs in Cannes en een bizarre maar ongewoon boeiende filmervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten