donderdag 19 april 2012

The Help


Pas gelezen 'Een keukenmeidenroman'. Door Kathryn Stockett.

De titel is niet zo uitnodigend, de cover daarentegen wel, een boek voor leesclubs wordt gezegd maar ook jij leest hem in één adem uit.
Begin jaren zestig in het Zuiden van de VS is het gewoon dat de blanken een zwarte hulp hebben om de kinderen op te voeden en het huishouden te doen. Zodat mevrouw de handen vrij heeft voor de bridgenamiddagen en bezoekjes aan kapper of vriendinnen.
Skeeter, een blanke jongedame, wil schrijfster worden en moet imponeren met een goed verhaal, niet de dagdagelijkse dingen maar iets gedurfder. Ze wil het verhaal schrijven van de zwarte vrouwen over hun leven als hulp in de huishouding bij witte gezinnen. Ze krijgt de hulp van Aibileen en Minny en later ook van anderen, alles gebeurt in het geniep. Als het boek klaar is betalen zij echter allen de prijs. Skeeter verliest haar liefde omdat hij het niet eens is met wat zij doet, Aibileen verliest haar job en Minny krijgt van haar man, die losse handjes heeft, een fikse afranseling.
Het boek zit vol historische verwijzingen naar belangrijke momenten uit de geschiedenis zoals de Mars van Maarten Luther King, de dood van president Kennedy...
Het is een spannend verhaal je leeft mee met de personnages, hun moed om door te gaan is een voorbeeld voor velen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten