dinsdag 10 april 2012

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Albert Nobbs'

Met: Glenn Close, Mia Wasikowska, Aaron Johnson e.a.

Albert, een butler in een hotel in Dublin, is een heel professionele, schuchtere man. Er is een reden waarom hij zo op z'n privacy is gesteld: Albert is een travestiet die elke ochtend zijn vrouwelijke rondingen verbergt onder een mannenpak. In het vrouwonvriendelijke Ierland van de 19de eeuw voelt deze pre-feministische heldin zich genoodzaakt om als man door het leven te gaan.
Albert heeft ook een droom: hij spaart meticuleus zijn karige loon om een tabakswinkeltje te kunnen kopen. Dat wil hij graag uitbaten met een echtgenote aan zijn zijde, en dan nog het liefst zijn flirterige collega Helen. Maar Helen is haar hart en onschuld kwijt geraakt aan een malafide jongeman, die de verliefdheid van Albert handig wil uitbuiten.
Glenn Close speelde de titelrol van ‘Albert Nobbs' voor het eerst op Broadway in 1982. Eind jaren negentig besloot ze er een film van te maken, maar de financiering rond krijgen voor het intimistische en commercieel weinig interessante verhaal bleek veel moeilijker dan gedacht. Het project kende een valse start rond 2000, toen het geld opraakte vlak voor de Hongaarse regisseur Istvan Szabo zou beginnen draaien. Nu is het dus wel gelukt, in een regie van Rodrigo Garcia, een HBO-veteraan van kwaliteitsreeksen als ‘Six Feet Under', ‘Big Love' en ‘In Treatment'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten