zondag 5 mei 2013

Gouden Boekenuil

Oek de Jong heeft met zijn roman 'Pier en oceaan' de Gouden Boekenuil gewonnen. Dat meldt Boek.be, de vakvereniging van boekverkopers, -uitgevers en -importeurs.

De prijs werd uitgereikt in de Vooruit in Gent. De Nederlandse schrijver ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De Jong brak in 1979 door met de roman 'Opwaaiende zomerjurken'. Hij werkte ruim acht jaar aan 'Pier en oceaan'.

"'Pier en oceaan' roept een voorbije tijd op, het Nederland van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren zeventig. Oek de Jong slaagt hierin door minutieuze beschrijvingen van de observaties van een sensitief kind, zonder in nostalgie te vervallen, zonder ooit het overzicht te verliezen", zo staat in het verslag van de vakjury, die werd voorgezeten door Friedl' Lesage en verder bestond uit recensenten en literatuurkenners Wim Brands, Diane Broeckhoven, Elsbeth Etty, Marc Reynebeau en Frederick Vandromme.

Lezersjury
De Prijs van de honderdkoppige lezersjury gaat naar 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa. 'Dit zijn de namen' gaat over een groep verwilderde vluchtelingen die opduiken in een grensstad in de steppe en er angst en onrust veroorzaken. De lezersjury werd voorgezeten door Bent Van Looy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten