donderdag 17 maart 2011

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'Potiche'

Met: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Jérémie Renier e.a

Met ‘Potiche' sluit Ozon weer aan bij het terrein van ‘Sitcom' en ‘8 Femmes', genreoefeningen waarmee de cineast zijn voorliefde voor all things kitsch & camp met verve etaleert.

Net als ‘8 Femmes' is ‘Potiche' gebaseerd op een Franse boulevardkomedie. Centraal staat Suzanne Pujol (de immer weergaloze Catherine Deneuve), une potiche (een ‘muurbloempje') die met lede ogen moet aanzien hoe haar echtgenoot er een boeltje van maakt op zijn werk en vervolgens besluit het heft in eigen handen te nemen. Hierbij krijgt ze de hulp van haar voormalige minnaar en huidig vakbondsleider Maurice (Gérard Depardieu), wiens liefde voor Suzanne nog lang niet bekoeld is.
Ozon levert met ‘Potiche' een uitzinnig schouwstuk af, waarbij de retrometer weer overuren draait en waarbij kitsch en theatrale grandeur een uiterst vermakelijke tango te berde brengen. De openingsscène, waarbij Catherine Deneuve in een felrode jogging door het bos loopt, zet meteen de toon: ‘Potiche' speelt zich af in een land waarbij het leven beyond reality is, waarbij personages uitzinnig getooid zijn en spreken in groteske gebaren. Terloops last de regisseur zelfs flashbacks in, die getuigen van een karrenvracht aan visueel vernuft. (bron:CuttingEdge.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten