dinsdag 19 november 2013

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'La Religieuse'

Met: Pauline Etienne, Isabelle Huppert, Louise Bourgoin e.a.

“Nee”, stamelt de zestienjarige Suzanne wanneer ze bij haar inwijding als non de rituele vraag moet beantwoorden of ze uit vrije wil het klooster ingaat. De aanwezigen zijn verbijsterd. Dat ze weigert te liegen tegenover God is iets waar niemand op had gerekend. Suzanne is de bescheiden maar standvastige heldin uit La Religieuse van Guillaume Nicloux naar de vermoedelijk op ware gebeurtenissen gebaseerde achttiendeeeuwse roman van Denis Diderot.
Het verhaal over de wrede beproevingen van een meisje dat door haar familie wordt gedwongen het klooster in te gaan was destijds dermate subversief dat het pas na de dood van Diderot werd gepubliceerd. Rivette’s verfilming uit 1966 is in Frankrijk nog enige tijd verboden geweest. Nicloux koos voor een betrekkelijk ingetogen modernisering waarbij de anti-kerkelijke strekking veranderde in een meer universeel-humanistische benadering. (Bron: De Filmkrant)

“Een religieuze thriller, waarin de regisseur het titelpersonage meer als een weerspannige rebel dan als machteloos slachtoffer portretteert, en die vooral gedragen wordt door een uitmuntende vertolking van actrice Pauline Etienne.” (Bron: Jan Temmerman, De Morgen)

Guillaume Nicloux — 2013 Frankrijk/Duitsland/België — 114’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten