vrijdag 11 december 2009

Januari 2010 Annie M.G. Schmidt-maandTer gelegenheid van de start van de dramaserie Annie M.G. over het leven van Annie M.G. Schmidt op de Nederlandse televisie, staat de maand januari geheel in het teken van de schrijfster.

Vanaf zondag 3 januari (20.10 uur) zenden de NPS en de VARA de televisieserie Annie M.G. : haar liedjes, haar liefde, haar leven uit op Nederland 2. De serie, geïnspireerd op Anna, de succesvolle biografie door Annejet van der Zijl, is een liefdesepos over het leven van Annie M.G. Schmidt.

De serie vertelt het verhaal van de schuchtere domineesdochter uit Zeeland die uitgroeit tot één van de meest geliefde schrijfsters van de twintigste eeuw. Annie laat met haar geestige en relativerende werk een nieuwe wind waaien in het naoorlogse Nederland. Privé is zij een zoekende, hartstochtelijke vrouw die verliefd wordt op een getrouwde man. Jarenlang is ze zijn minnares en op latere leeftijd de moeder van zijn kind. Een vrouw die hunkert naar liefde en er alles voor over heeft haar man gelukkig te maken tot zijn - zelfgeregisseerde - dood.

Drie actrices (Annemarie Prins, Malou Gorter en Sanne Vogel) spelen Annie op verschillende leeftijden. Tom Jansen en Gijs Scholten van Aschat kruipen in de huid van haar man Dick. De gevarieerde cast bestaat uit ongeveer honderd acteurs, onder wie Daan Schuurmans, Betty Schuurman, Theo Nijland, Terence Schreurs, Roeland Fernhout, Marcel Musters, Nelly Frijda, Jeroen Spitzenberger, Jeroen Willems en Wende Snijders.

Annie M.G. is een zevendelige dramaserie met zang en dans, waarin veel werk van Annie M.G. Schmidt is verweven. Het scenario is geschreven door Tamara Bos (bekend van onder meer Minoes en Het paard van Sinterklaas) en Mieke de Jong (onder meer Oorlogswinter en Lepel). De regie is in handen van Dana Nechushtan (Dunya & Desie, Nachtrit). Producent is BosBros Film-TV Productions, in coproductie met NPS, VARA en EEN. De producent maakte eerder verfilmingen van boeken van Annie M.G. Schmidt als Abeltje, Otje, Minoes, Ibbeltje, Pluk van de Petteflet en Ja Zuster, Nee Zuster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten