maandag 1 november 2010

Harry Mulisch overleden


De Nederlandse schrijver Harry Mulisch is vrijdag op 83-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij zondag bekendgemaakt. Mulisch geldt als een van de belangrijkste naoorlogse schrijvers in ons taalgebied.

Harry Kurt Victor Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. Zijn vader werd geboren in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije en emigreerde na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Zijn moeder was joods, geboren in Antwerpen. Hij debuteerde als schrijver in 1947 met het verhaal 'De kamer' in Elseviers weekblad, waarvoor hij ook reportages schreef over het proces tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in 1961. Mulisch' debuutroman 'Archibald Strohalm' verscheen in 1952.

Mulisch is de laatste van de 'Grote Drie' die de Nederlandse literatuur domineerden in de tweede helft van de twintigste eeuw. De twee anderen, Willem Frederik Hermans en Gerard Reve, zijn al gestorven.

Nadat hij in Nederland zijn naam als auteur vestigde met onder andere ‘Het zwarte licht’ (1956), ‘Het stenen bruidsbed’ (1959), ‘De toekomst van gisteren’ (1972) en ‘Twee vrouwen’ (1975), verwierf hij ook internationale bekendheid met ‘De Aanslag’ (1982), zijn eerste echte bestseller. Bij de Duitse represailles na een aanslag op een NSB'er tijdens de Tweede Wereldoorlog komt de familie van het hoofdpersonage om. De absurde waarheid van de aanslag moet als een puzzel bij elkaar gezocht worden.

Zijn allerbekendste boek publiceerde Mulisch in 1992, zijn magnum opus met 901 bladzijden en 65 hoofdstukken. In 'De ontdekking van de hemel' beslist God zijn contract met de mensheid op te zeggen. Dit boek werd drie jaar geleden uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden.

Prijzen

Mulisch kreeg verschillende prijzen voor zijn boeken, onder andere de prestigieuze P.C. Hooft-prijs (1977) en de Prijs der Nederlandse Letteren (1995). Hij werd ook genoemd als eventuele Nobelprijswinnaar, maar hij heeft die prijs nooit gewonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten