woensdag 24 november 2010

Stefan Brijs bekroond met Prix des Lecteurs in het Franse CognacOp het 'Littératures Euro¬péennes'-festival in het Franse Cognac, dat in het teken stond van België als gastland, is de Limburgse auteur Stefan Brijs de laureaat geworden van de Prix des Lecteurs voor de Franse vertaling van zijn succesboek De Engelenmaker, in het Frans Le Faiseur d'anges. Samen met Stefan Brijs kwamen ook vijf andere Belgische auteurs - Anne Provoost, Pieter Aspe, Serge Delaive, François Emmanuel en Régine Vandamme - in aanmerking voor de prijs.
Eerder werd De Engelenmaker onder meer onderscheiden met de publieksprijs van de Gouden Uil, terwijl het boek destijds ook op de shortlist van Libris en AKO stond. Het kreeg ook de Vijfjaarlijkse prijs van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde. "Maar ook dit is een bijzondere", aldus een opgetogen Brijs. "Vooral voor mijn vertaler Daniel Cunin is dit fantastisch. Er waren ook drie Waalse kandidaten."
De ‘Prix des Lecteurs' was een onderdeel van het programma. Het festival kon hiervoor rekenen op de medewerking en de steun van meer dan veertig bibliotheken in de regio rond Cognac.
De Engelenmaker start met de terugkeer van ‘kloondokter' Victor Hoppe naar zijn geboortedorp Wolfheim, na bijna twintig jaar afwezigheid. Hij brengt een eigenaardige, misvormde drieling van een paar weken oud mee, wat in het dorp een stroom van geruchten uitlokt. Aan de Prix des Lecteurs in Cognac is geen geldprijs verbonden. Brijs ontving van sponsor Garandeau wel een exclusieve fles cognac met daarin zijn naam gegraveerd. De engelenmaker is in elf landen vertaald. Momenteel werkt Brijs aan een nieuwe volumineuze roman Post voor mevrouw Bromley.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten