zondag 9 januari 2011

Overpelt stript


Het stripverhaal is een van de oudste vormen van literatuur, wie is er niet groot geworden met de strips van Jommeke, Suske en Wiske, De Rode Ridder...
Het oordeel dat strips lezen niets bijbrengt is zeker niet waar. Dat zien we de laatste jaren met de graphic novel zeker veranderen.
'Oorlog en Vrede’ de klassieker van Leo Tolstoj. Vijftienhonderd pagina’s literatuur gebundeld in tweehonderd mangapagina’s, en toch slagen de makers erin de krachtlijnen van Tolstojs oeuvre niet over het hoofd te zien. Tolstojs mantra dat de geschiedenis niet wordt bepaald door leidinggevende veldheren of machtige politici, of zijn ideeën over de plaats van gewone individuen in de geschiedenis, zijn ook in deze mangaversie nooit ver weg.
Ook het leven van Anne Frank is in een strip gegoten en leest zo vlot voor zij die het boek iets te dik vinden. Natuurlijk kan niet alles weergegeven worden in een strip maar zeker de belangrijke feiten worden aangehaald.
De bib heeft een kleine collectie graphic novels die steeds wordt aangevuld. Ook de strips voor jeugd en adolescenten worden goed opgevolgd en ook hierin vinden we niet enkel het ontspanningseffect maar steeds meer goed onderbouwde strips.
Vanaf vrijdag 14 januari kan je in Palethe de tentoonstelling 'Overpelt stript' komen bewonderen. Er zijn werken van Conz, bekend van zijn trilogie 'De Tweede kus'
En Ilah vooral bekend van de strips rond Cordelia.
Dus aarzel niet breng zeker een bezoek aan de tentoonstelling en neem dan uit de bib eens een strip mee, je zal zien ook striplezers zijn boekenliefhebbers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten