donderdag 27 januari 2011

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'Poetry'

Met: Jeong-hee Yoon, Nae-sang Ahn, Da-wit Lee e.a

Mija, een oudere dame, vindt het steeds moeilijker om woorden te onthouden. De meest eenvoudige vergeet ze het eerst. ‘bushalte' bijvoorbeeld. Dan omschrijft ze het maar. Er zit weinig variatie in haar woorden, of ze heeft weinig voeling met betekenis. Nochtans, als kind was ze altijd al getalenteerd geweest in het schrijven, maar ze heeft er nooit iets mee gedaan.
Wanneer bij haar Alzheimer wordt vastgesteld, snapt ze niet zo goed wat dat betekent. Ze is er van overtuigd dat als je veel oefent de zaken weer verbeteren. Dus besluit ze een cursus poëzieschrijven te volgen. Ze schaamt er zich een beetje voor dat ze geen talent heeft, maar is vastbesloten in een notitieboekje elke gedachte en observatie te noteren, in de hoop alles met elkaar te kunnen verbinden om een gedicht te schrijven. 

De film lijkt opgevat als een zoektocht naar schoonheid. Dat is zeker het verhaal van Mija, maar regisseur Chang-dong Lee daagt ook de toeschouwer uit. Hij geeft Mija's leven een rijkdom waar ze zelf niet bij stil staat: ze woont samen met haar kleinzoon, voor wie ze kookt en zorgt maar die haar straal negeert. Dagelijks belt ze met haar dochter, die ze niet ziet maar wel haar beste vriendin noemt. Ze doet elke dag gedurende drie uur het huishouden bij een oude, motorisch gehandicapte heer die de bezoeken als een gemankeerde liefdesrelatie ervaart. Stuk voor stuk gebeurtenissen waar een heel verhaal achter zit. "Poëzie is zoeken naar een juiste manier van kijken", laat één van de personages ons weten. Deze kleine en grote verhalen komen samen in een schokkende gebeurtenis. (bron: Focus Knack/Bram De Sutter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten