donderdag 20 januari 2011

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'The Killer inside me'

Met: Casey Affleck, Jessica Alba, Kate Hudson, e.a.

De Amerikaanse schrijver Jim Thompson maakte in de jaren vijftig furore met een indrukwekkende reeks pulp crime-romans van torenhoog literair niveau: ‘The Getaway', ‘The Grifters' en ‘Pop. 1280.'
Misschien wel zijn beste is ‘The Killer Inside Me', door fan nr. 1 Stanley Kubrick ooit bestempeld als ‘één van de hardste en geloofwaardigste misdaadverhalen die ik ooit heb gelezen': een sinister portret van een psychopaat die aan het moorden slaat in een snikheet Texaans stadje.
De verfilming van Michael Winterbottom is minstens even verontrustend. Veel toeschouwers zullen allicht afknappen op de inderdaad misselijkmakende scène waarin het hoertje Joyce (Jessica Alba) zich tot bloederige pulp laat slaan, maar het is misschien goed om te weten dat Winterbottom gewoon trouw is gebleven aan Thompsons meedogenloze proza. Wat ‘The Killer Inside Me' trouwens pas écht tot een onheilspellend kijkstuk maakt, is de vertolking van Casey Affleck . Na ‘Gone, Baby, Gone' en ‘The Assassination of Jesse James' zit het broertje van Ben opnieuw diep in de Zone. De hypnotiserende onthechtheid waarmee hij zich door de film beweegt, de hooghartige kilheid waarmee hij zijn sporen tracht uit te wissen: je haartjes gaan er stijf rechtop van staan. Tel daarbij fantastische bijrollen van Bill Pullman, Ned Beatty en Elias Koteas en een heerlijk zweterige soundtrack en je krijgt een gedenkwaardige brok noir die nog lang op je maag en op je ziel blijft liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten