vrijdag 9 oktober 2009

Atlas Ferraris

'Vlaanderen loopt storm voor een boek van een halve meter hoog, twaalf kilo zwaar en 150 euro duur.' Dit lezen we in het Nieuwsblad van donderdag 08 oktober.

Stond er in 1777 een galg in mijn straat, of een stenen of een houten molen? Is er in de buurt misschien een veldslag geleverd of deed zich een kleine schermutseling voor? En hoe groot was mijn dorp aan de vooravond van de industriële revolutie? De antwoorden staan allemaal in het kaartenboek Atlas Ferraris

Graaf/cartograaf Jozef-Jan de Ferraris en zijn team zetten in 1777 het gebied dat nu België is op 275 handgetekende en ingekleurde topografische kaarten.De opdrachtgever, de Oostenrijkse keizer Jozef II, gebruikte ze voor zijn oorlogsplanning. Vandaar dat er zoveel details van het platteland op staan: de keizer moest weten waar er water en weides waren voor zijn leger. Er zijn destijds drie exemplaren gemaakt voor zijn kaartenkabinet. Tot op heden zijn er van de nieuwe uitgave reeds 14.000 exemplaren verkocht.

Ben je nieuwsgierig en wil je ook wel eens zien waarover dit gaat, kom dan zeker morgen 10 oktober naar de verwendag van de bib. Je kan het boek hier bewonderen, uitlenen is natuurlijk niet mogelijk want hoe krijg je zo'n boek thuis? Geen tijd op zaterdag dan kom je gewoon later langs het boek zal in de leeszaal ter inzage staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten