donderdag 8 oktober 2009

Nobelprijs Literatuur

De Nobelprijs literatuur gaat dit jaar naar de Duitse schrijfster Herta Müller.

Herta Müller werd op 17 augustus 1953 in de Duitssprekende stad Nitzkydorf in Bonat, Roemenië, geboren. Van 1973 tot 1976 studeerde de schrijfster Duitse en Roemeense literatuur aan de universiteit van Timisoara. In deze periode werd ze gelinkt aan actiegroep van jonge Duitse schrijvers die ingingen tegen de dictatuur van Ceausescu, en ijverden voor vrije meningsuiting.

Censuur

Na haar studies werkte Müller van 1977 tot 1979 als vertaalster bij een machinebedijf. Ze werd echter ontslagen omdat ze weigerde om als informant te werken voor de geheime dienst. Ze maakte in 1982 haar debuut met 'Niederungen', dat gecensureerd werd in Roemenië. Twee jaar later publiceerde ze de ongecensureerde versie in Duitsland.
In hetzelfde jaar bracht ze ook 'Drückender Tango' uit in Roemenië. In deze twee werken beschrijft ze het leven in een kleine, Duitssprekende stad, de corruptie, intolerantie en verdrukking die er heerst. In 1987 verhuisde Müller samen met haar man Richard Wagner, naar Duitsland.

Communisme

Ze beschrijft in haar werk vooral haar ervaringen onder de dictatuur van Nicolae Ceausescu in Roemenië. De communist werd in 1965 leider van de Communistische Partij en werd eind 1989 gedood, waarmee een einde kwam aan het communistische systeem in het Oost-Europese land.
Müllers nieuwe roman 'Atemschaukel' gaat over de deportatie van Duitstalige Roemenen na de Tweede Wereldoorlog naar de toenmalige Sovjet-Unie. Critici hadden alom lof voor het boek.

Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen kroon (iets minder dan een miljoen euro) verbonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten