maandag 26 oktober 2009

Pas binnen :

"Het jaar van de vloed" van Margaret Atwood
De tijden en de soorten zijn in snel tempo veranderd en de sociale samenhang is net zo broos geworden als het milieu. De leider van de Hoveniers van de Heer, een sekte die wordt gekenmerkt door de versmelting van wetenschap en religie en ijvert voor het behoud van elk plantaardig en dierlijk leven, heeft een natuurramp voorspeld die de Aarde voorgoed zal veranderen.
Die ramp vindt inderdaad plaats en roeit bijna de gehele mensheid uit. Twee vrouwen overleven het : een jonge trapezedanseres die opgesloten zit in de chique seksclub waarin ze werkt en een Hovenier van de Heer die zichzelf heeft gebarricadeerd in een luxueuze spa waar de meeste schoonheidsmiddeltjes eetbaar zijn. Maar zijn er nog meer overlevenden?
Terwijl de leider van de Hoveniers van de Heer zich met zijn volgelingen staande probeert te houden in de veranderende wereld, leidt de ontsnapping van de twee vrouwen tot een onverwacht en ontroerend einde.

Margaret Atwood, de grote dame van de Canadese literatuur, heeft met "Het jaar van de vloed" een apocalyptisch boek geschreven.
Hoewel de roman leuke satirische ingrediƫnten bevat, is het duidelijk dat Atwood zich ernstig zorgen maakt over de ontwikkeling van de samenleving en over onze omgang met de natuur. "Dit is geen sciencefiction",zegt ze,"alles wat in mijn boek staat, gebeurt al".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten