zaterdag 7 november 2009

Iets met boekenWie vorig jaar gekeken heeft zal zeker tevreden zijn dat er een tweede seizoen van het programma komt. Het wordt uitgezonden op Canvas na de zondagavondfilm en dit is morgen rond 23 uur. Indien dit te laat is kan je terecht op Nederland 2 om 17u10.

Het enige boekenprogramma op televisie heeft het idee losgelaten om twee auteurs rond één thema uit te nodigen. Leyers en Verdonschot hebben ditmaal gekozen om de acht schrijvers van hun favoriete boeken uit 2009 te vragen - Leyers de Nederlandse, Verdonschot de Vlaamse. Een mooie vondst.
'Iets met boeken' is een echt boekenprogramma. Leyers en Verdonschot voeren een misschien niet heel diepgravend, maar prettig gesprek dat niet over trivialiteiten gaat, maar over schrijven, literatuur en boeken.

In de eerste uitzending kunnen we kennismaken met Christophe Vekeman die debuteerde in 1999 met de duistere komedie Alle mussen zullen sterven. Hij stond onmiddellijk geboekstaafd als een begenadigd performer en men zegt wel eens dat hij zijn verzen als mitrailleursalvo’s afvuurt op het publiek.
P.F. Thomése is de andere gast hij is schrijver van een opvallend gevarieerd oeuvre, dat begon met de historische verhalenbundel Zuidland (1990), waarmee hij de AKO-prijs verdiende, en verder intiem autobiografisch werk bevat (Schaduwkind, 2003), reis- en muziekverhalen (Greatest hits, 2001), politieke satire (Vladiwostok!, 2007) en zijn ‘schelmenroman vol smeuïge literaire slapstick’ (J. Kessels, the novel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten