donderdag 19 november 2009

Prijs der Nederlandse LetterenDe Nederlandse schrijver Cees Nooteboom (76) heeft de prijs der Nederlandse Letteren gekregen. De prijs wordt om de drie jaar uitgereikt door de Nederlandse Taalunie, die zich laat adviseren door een onafhankelijke jury.

De Prijs der Nederlandse Letteren krijgt een auteur voor zijn hele oeuvre. Er hangt een cheque van 40.000 euro aan vast.

In haar rapport schrijft de jury dat er "veel Nootebooms" zijn, en dus "veel redenen om zijn werk te bewonderen". Juryvoorzitter Anne Marie Musschoot noemde onder meer zijn "lichte, verfijnde en kronkelende, po√ętische Nooteboom-toets die veel wijsheid verraadt en zwaarmoedigheid relativeert".

Nooteboom heeft volgens de jury binnen het reisverhaal een apart genre gemaakt: de beschouwing waarin niet zozeer het reizen centraal staat, maar het nadenken over verschillen en gelijkenissen in de diverse culturen.

De boeken van Nooteboom zijn ook heel populair in het buitenland. Zijn werken zijn al in verschillende talen vertaald. In zijn dankwoord verklaarde hij waarom hij toch in het Nederlands is blijven schrijven. "Als ik in een buitenlandse taal schrijf, speel ik misschien gitaar, maar in mijn eigen taal kan ik, als het goed is, op een orgel spelen met oneindig veel registers en nuances."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten