woensdag 10 februari 2010

Bo

Vanaf vandaag in de bioscoop 'Bo' een film van Hans Herbots naar de bestseller 'Het Engelenhuis' van Dirk Bracke.

DEBORAH is zestien, en wil léven. Weg uit de verstikkende alledaagsheid van het rijhuis op Linkeroever. Antwerpen aan de overkant van de rivier roept, en zij wil er deel van uitmaken. Alleen: ze heeft noch de middelen, noch de zelfzekerheid om dat te kunnen.

Wie dat blijkbaar wel heeft, is JENNIFER, een meisje dat bij haar op school zit. Ze neemt Deborah mee op sleeptouw, en al gauw trekken ze dagelijks met elkaar op. Jennifer, die 18 is, blijkt in de escort-business te zitten. Zo geraakt ze aan het geld om te doen wat ze wil. Deborah is geïntrigeerd door wat een makkelijke manier lijkt om aan geld te komen.

Het duurt niet lang of Deborah geeft aan dat ze dat ook wil doen, met mannen meegaan naar recepties en etentjes, zoals Jennifer het beschrijft. Ze komt terecht in een wereld waar ze nog niet klaar voor is. Een wereld die uitdaagt, verleidt, maar die ze onderschat. Een wereld die een prijs heeft. In alle betekenissen. En die een tol eist.

Op een nacht valt de politie binnen in het hotel waar Deborah aan het werk is. Ze wordt opgepakt en voor drie maanden naar de gesloten jeugdinstelling van Beernem gestuurd. Daar begint het echte werk: is Deborah sterk genoeg om zich uit de verslavende wereld van geld en snelle kicks te ontrekken, of is het daar te laat voor?


Het Engelenhuis, waarop Bo is gebaseerd, schreef Dirk Bracke na enkele maanden in de jeugdinstelling van Beernem door te brengen. De getuigenissen en zijn ervaring met de jongeren vormden de basis van dit beklijvende verhaal over Deborah.

Als vijftienjarig meisje is ze geen kind meer maar ook nog geen vrouw. Toch stapt ze in een wereld waar ze nog te jong voor is. Eerst verleid door luxeproducten, glamoureuze feestjes en valse beloften wordt ze uiteindelijk geconfronteerd met een meedogenloos milieu dat haar ondergang kan worden.

Het Engelenhuis is vanwege de herkenbare gevoelens van de personages en de soms harde realiteit een succes geworden bij jonge lezers. Regisseur Hans Herbots wil met de film Bo deze authenticiteit naar het scherm vertalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten