woensdag 24 februari 2010
Henning Mankell draagt inspecteur Wallander ten grave
Na tien jaar verschijnt met 'De gekwelde man' alsnog een tiende thriller over inspecteur Kurt Wallander, en het is meteen ook de laatste.
Mankell laat 'zijn' rechercheur in deze fase van zijn leven afzwaaien in stijl. Wallander wordt opa want zijn dochter Linda is eindelijk aan de man. Hij komt in het reine met zichzelf, met zijn ex Mona en met de nagedachtenis aan zijn lastige vader.
Hij koopt een huisje en neemt een hond. Hij worstelt met de ongemakken van de ouderdom, en zijn carrière/leven is in de laatste fase beland. Maar als coup de grâce geeft Mankell hem een ingewikkelde zaak ...
Mankell's Wallander is één van de populairste thrillerreeksen. Recent werd deel 5, Dwaalsporen, uitgeroepen tot beste thriller aller tijden. Vele delen zijn ook verfilmd voor tv, niet enkel in thuisland Zweden maar ook in Duitsland en Engeland zijn Wallanders verfilmd. Genoeg redenen om Mankell uit te roepen tot thrillerauteur van de maand.
Henning Mankell werd geboren in Stockholm, maar groeide op in het stadje Sveg, dat zo'n 400 kilometer ten noordwesten van Stockholm ligt, in het midden van Zweden. Zijn ouders scheidden toen hij nog geen twee jaar oud was en hij en zijn zus werden opgevoed door zijn vader. Zijn vader was rechter en ze woonden in een appartement boven de rechtszaal in Sveg. In 1961 verhuisde het gezin naar Borås, aan de westkust, waar Henning Mankell naar de middelbare school ging. Dat vond hij niet erg leuk en op zijn zestiende ging hij naar zee. Twee jaar werkte hij op een vrachtschip, daarna woonde hij twee jaar in Parijs en in 1968 keerde hij terug naar Zweden. Hij wilde toneelschrijver worden. Vier jaar later verscheen zijn eerste boek. In 1972 reisde hij voor het eerst naar Afrika en sindsdien is hij erg betrokken bij dit werelddeel. Sinds de jaren '80 woont hij afwisselend in Zweden en Afrika. Hij schrijft er zijn boeken, maar ook regisseert hij in verschillende theaters. Door het wereldwijde succes van zijn boeken kon hij een eigen uitgeverij beginnen. Henning Mankell is vier keer getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn vierde vrouw is Eva Bergman, de dochter van de bekende regisseur Ingmar Bergman.
Als schrijver is Mankell ook veel meer dan de geestelijke vader van Kurt Wallander. Naast enkele andere succesvolle thrillers zoals 'De Chinees', 'De terugkeer van de dansleraar' of 'Diepte' schreef hij ook enkele prachtige romans waarin spanning niet zo centraal staat. In 'Tea-bag' slaagt hij er in om op intrigerende en confronterende wijze elementen uit de 1e en de 3e wereld met elkaar te verbinden. De Zweedse dichter Jesper Humlin, een verwende en gefrustreerde dichter, die in de toevallige ontmoeting met een illegaal Afrikaans vluchtelingenmeisje een aardverschuiving in zijn leven meemaakt. Hij ruilt de moeizame verhouding met uitgever, partner en moeder in voor het avontuur van een schrijfcursus voor een aantal vluchtelingenmeisjes, waarin het indringende levensverhaal van Tea-Bag een centrale rol speelt. De door talloze communicatieproblemen doortrokken ontmoeting tussen uiterst verschillende werelden weet Mankell in een meeslepende, bij hem nog niet eerder bekende combinatie van serieusheid en humor te presenteren. Zeer de moeite waard is ook 'De Daisy sisters'. In deze in 1982 in het Zweeds verschenen roman beschrijft Mankell het leven van een aantal vrouwen (moeders, dochters en vriendinnen) tussen 1941 en 1981. Hij vermengt de persoonlijke lotgevallen met de veranderende sociaal-historische context tussen oorlog, economische vooruitgang en de vrouwenbeweging met 'zelfverwerkelijking' als de rode draad. Tijdens een fietstocht door Zweden noemen de 17-jarige Elna en haar vriendin Vivi zich 'de Daisy Sisters' en dromen van een opwindend leven met ongekende mogelijkheden. De dromen worden echter ruw verstoord als Elna door een dronken grenssoldaat wordt verkracht. Het resultaat is dochter Eivor. Ook haar dromen en wensen vallen door mannelijk geweld in duigen. In nuchtere, zeer directe taal, voorzien van zeer veel details verkondigt Mankell zijn boodschap: pas de (h)erkenning ervan dat het individu onderdeel van een geheel is, stelt hem in staat zichzelf te vinden.
Tenslotte schreef Mankell ook een 8-tal jeugdboeken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten