dinsdag 23 februari 2010

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Fish Tank'

Met: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing e.a.

Ze wordt de opvolger van Ken Loach genoemd. Met nog maar twee langspeelfilms op haar naam geldt Andrea Arnold (1961) als de grote belofte van de Britse cinema. Haar speelfilmdebuut Red Road (2006) leverde haar onder meer de Juryprijs op in Cannes. Dezelfde eervolle Juryprijs won ze in mei voor Fish Tank.

Centraal staat de 15-jarige Mia, een nukkig meisje met problemen. Ze is van school getrapt, heeft ruzie met haar beste vriendin en raakt door haar agressieve gedrag nog verder in de puree. Thuis is er weinig te beleven. Mia's moeder drinkt veel en denkt vooral aan zichzelf, haar jongere zusje is een plaag. Haar vader is al jaren buiten beeld.Mia hoopt danseres te worden. Ze vindt steun voor haar plannen wanneer haar moeder een nieuwe vriend mee naar huis neemt. Connor lijkt een begerenswaardige stiefvader en hij weet Mia's wantrouwen weg te nemen, tot onverwachte gevoelens de bovenhand nemen.

Arnold gaf haar acteurs geen scenario. De film werd in chronologische volgorde opgenomen, waarbij alleen de eerstvolgende scène werd doorgenomen. Die aanpak was vooral bedoeld om de onervaren Katie Jarvis, letterlijk van de straat geplukt om de hoofdrol te spelen, niet in de war te brengen. Het maakt Fish Tank tot een avontuur met een verrassende, indrukwekkende afloop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten