donderdag 11 februari 2010

Zebracinema

Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'Un Prophète'

Met: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif e.a.

Malik, een 19-jarige Franse Marokkaan, belandt voor zes jaar in de gevangenis. Jong en onwetend als hij is, verwacht hij zich niet aan het wrede machtsspel tussen de verschillende bendes gedetineerden waarmee hij vanaf dag één wordt geconfronteerd. Hij is alleen, wordt geviseerd en merkt al snel dat hij van de gevangenisdirectie geen hulp hoeft te verwachten. Wanneer een groep Corsicanen Malik bescherming aanbiedt, besluit hij op het voorstel in te gaan, hoe hoog de prijs ook moge zijn. Maar als Arabier wordt hij nooit door de groep aanvaard. Sluw houdt Malik dus zijn mond dicht en zijn ogen en oren wijd open. Zo slaagt hij erin zich op te werken en in het geheim zijn eigen netwerk uit te bouwen.

Het klinkt als de plot van een klassieke gevangenisfilm maar regisseur Jacques Audiard weet de clichés van het genre te ontwijken. Geen verkrachtingen onder de douche, geen sadistische bewakers of rellen, maar wel een nagelbijtende en bikkelharde kroniek van het leven achter de tralies.

Audiard heeft zichzelf langzaam maar zeker een weg naar de Europese arthouse-hemel gewerkt en brak internationaal vooral door met De Battre Mon Coeur s'est Arrêté. Met Un Prophète was hij topfavoriet voor de Gouden Palm 2009, maar juryvoorzitster Isabelle Huppert gaf die uiteindelijk aan Michael Haneke. Audiard kreeg wel de Grote Prijs van de Jury, oververdiend voor de schitterende acteerprestaties en de strakke visuele stijl die ervoor zorgen dat de 150 minuten behoorlijk snel voorbij flitsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten