vrijdag 29 oktober 2010

Let op !

Bib gesloten op maandag, 1 november
en dinsdag, 2 november 2010.

Weer welkom vanaf woensdag!

Woord van het jaar 2010


De Woord van het Jaarverkiezing 2010 is begonnen.

Van Dale gaat op zoek naar hét nieuwe woord van 2010, maar daarvoor hebben ze jouw bijdrage nodig.
Stuur het beste, mooiste en/of leukste nieuwe woord van 2010 (in 2010 ontstaan) aan hun door. Van alle ingezonden woorden maken ze vijf shortlists in de categorieën jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek.

Je kunt hier jouw favoriete woord van 2010 insturen (in 2010 ontstaan). Geef er een mooie omschrijving bij en kies in welke categorie het woord het beste past.

Vanaf 16 november 2010 kun je hier komen stemmen op de publiekswoorden van 2010 én op de door Van Dale genomineerde woorden. Dus straks kun je meebepalen welk nieuw woord (in 2010 ontstaan) volgens jou hét Woord van het Jaar 2010 zou moeten zijn.

donderdag 28 oktober 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Nowhere Boy'

Met: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff

John Lennon groeit op in de plichtsgetrouwe omgeving van zijn strenge tante Mimi. Op de begrafenis van zijn geliefde oom ziet hij na vele jaren zijn moeder Julia terug. Het is zijn moeder die John de rock-‘n-roll leert kennen. Zjn liefje Marie toont pas interesse zodra hij zich als een rockster gedraagt. John bevindt zich midden in een hypercomplexe en turbulente relatie met de vrouwen die zijn jonge leven bepalen. Taylor Wood zoomt in op de fysieke intimiteit tussen John en Julia, op de schijnbare afstand tussen John en Mimi en op de hormonen van Marie en John. Op de tonen van de net ontdekte rock-‘n-roll rebelleert John tegen zijn omgeving. De muziek is zijn uitweg. Het scenario is van Matt Greenhalgh die ook het scenario schreef voor Control van Anton Corbijn, over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis. Waar Corbijn kiest voor een zeer gestileerde film, opteert Taylor Wood voor een conventionele benadering. Sam Taylor Wood is al jaren een gevestigde waarde in de wereld van de beeldende kunsten en deze conventionele aanpak is daarom onverwacht, toch slaagt zij in haar opzet. Nowhere Boy is een oprecht en trefzeker melodrama. Verrassend gewoon, maar ook gewoon goed.
(gebaseerd op bron: Lode Buelens/www.cuttingedge.be)

woensdag 27 oktober 2010

Vanaf vandaag nieuw in de bib!

Geluk : the world book of happiness / Leo Bormans
Bekocht of behandeld? : De feiten over alternatieve geneeswijzen / Simon Singh & Edzard Ernst
Laat ze niet schieten! : geef de grens een plaats in het leven van jongeren / Peter Adriaenssens
Elsschot, Antwerpen & Coraline / Bart Van Loo & Alain Giebens
Mijn Afrikaanse telefooncel / Lieve Joris
Mr. Tourette en ik : ontroerend en komisch relaas van een man die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette / Pelle Sandstrak
Computeren na 50 : het complete basisboek voor Windows 7 / Pascal Vyncke
Je kind kan het zelf : kinderen opvoeden tot zelfstandigheid / Marijke Bisschop & Theo Compernolle
Alles voor het vak : Scheidsrechter Frank De Bleeckere over zijn weg naar de wereldtop / Frank De Bleeckere
SOS Piet 4 : Piet Huysentruyt

Veel leesplezier!

Grenzen stellen


Opvoeding is een ingewikkeld samenspel waarin de eigen opvoedingsgeschiedenis, de ouder zelf, het temperament van het kind enz. op elkaar inspelen. Het centrale thema van dit opvoedingsproces is hoe we onze kinderen gezond en gelukkig groot krijgen, om op die manier, later, hun weg in de samenleving kunnen vinden. Ontwikkeling dus. De mijlpalen hiervan worden duidelijk in de eerste levensjaren gelegd. Opvoeden begint onmiddellijk en gaat altijd door. Er bestaat geen on/off knop in de opvoeding. Een moeder of vader kan zijn of haar pedagogische activiteiten niet schrappen omwille van jaarlijks verlof.

Als ouders vanaf het begin duidelijk en consequent grenzen stellen plukken ze hier later de vruchten van als opvoeden moeilijker wordt, in de pubertijd bijvoorbeeld.

Deze voordracht geeft u op een levendige en praktische manier inkijk in het gezin als systeem en vertelt kleurrijk het intrigerend verhaal van klein naar groot.

Jo Voets is orthopedagoog en psychotherapeut. Hij is verbonden aan Bethanië Genk en Hasselt, als docent aan de KHLIM en HIG Brussel. Hij lag aan de wieg van diverse preventieve en orthopedagogische projecten (o.a. Opvoedingswinkel, Opzet…) en publiceert over gedragsproblemen, ouderbegeleiding enz.

In het kader van de lezingenreeks 2010-2011 organiseren de leden van het Lokaal Overleg Kinderopvang Peer in samenwerking met de Opvoedingswinkel Noord-Limburg deze voordracht op donderdag 28 oktober om 20 uur in het Poorthuis te Peer.

dinsdag 26 oktober 2010

Sprinters deze week

Noah Barleywater gaat ervandoor / John Boyne
Tegenspel / Lee Child

Libris Geschiedenis


De Libris Geschiedenis Prijs 2010 is zaterdagavond tijdens de Nacht van de Geschiedenis uitgereikt aan: David Van Reybrouck voor zijn boek Congo (Bezige Bij). Van Reybrouck maakt ook nog kans op de AKO Literatuurprijs.

De jury koos unaniem voor Congo. Een geschiedenis uit de shortlist van vijf titels. Volgens het juryrapport maakte David Van Reybrouck grote indruk met de breedte van het onderwerp, 'dat hij beschrijft in een rijke, bijna barokke stijl. Het boek is een originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie, die archiefmateriaal, interviews en persoonlijke observaties vermengt.' Congo brengt een zeer breed opgezette en allesomvattende geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie.

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij studeerde in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden. In 2001 debuteerde hij met De plaag, waarvoor hij de Debuutprijs 2002 van Boek.be ontving. In 2004 schreef hij het toneelstuk Die Siel van die Mier, bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 en de Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten 2007 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In 2007 verscheen zijn toneelstuk Missie, dat de Arkprijs van het Vrije Woord won. In 2008 publiceerde hij Pleidooi voor populisme, waarvoor hij de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009 ontving.

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'La Régate'

Met: Joffrey Verbruggen, Sergi López, David Murgia, e.a.

Het zou onrechtvaardig zijn om de jonge Brusselse cineast Bernard Bellefroid te labelen als de meest vlijtige leerling uit de klas van de gebroeders Dardenne. De broers produceerden weliswaar zijn eindwerk en Bellefroid werkte voor zijn eerste speelfilm samen met Alain Marcoen, vaste cameraman van de Dardennes. Maar in La régate volgt hij zijn eigen weg. Bellefroid schildert een sterk portret van de 15-jarige Alex (revelatie Joffrey Verbruggen), die thuis een explosieve relatie heeft met zijn agressieve vader. Gelukkig heeft Alex een uitlaatklep: het roeien bij de Royal Club Nautique Namurois. Het is net dat dubbele gevecht voor een territorium, discreet vermengd met een liefdesverhaal, waar dit ingehouden drama consequent zijn spanning uit puurt. Het scenario bespeelt ook de piste van eenmisdaad-motief en die van de surrogaatvaderrelatie tussen Alex en zijn trainer, harmonieus doorweven doorheen dit opmerkelijk beheerst vertelde opgroeiverhaal waarin mannen mogen huilen en waarin de folkrock van de Luxemburgse Claudine Muno voor een tedere,intimistische noot zorgt. (bron: Luc Joris/De Morgen)

vrijdag 22 oktober 2010

Non-fiction in grottendorp


Zondag 24 oktober vindt op vijf ongewone locaties in het grotten- en grensdorp Kanne de tweede editie plaats van 't Kan(ne) Literair.
De vorige editie was een succes en daarom dit jaat opnieuw, nu wel met non-fiction. Dit jaar zullen onder meer Rik Torfs, Stijn Meuris, Betty Mellaerts en Martin Heylen komen vertellen of een lezing geven.
Daar Kanne aanleunt bij Maastricht is ook Frank Westerman van de partij met zijn in Nederland omstreden boek 'Dier bovendier4
Voor 8 euro krijg je enkele toppers uit de wereld van de non-fiction.
Meer info www.thkanneliterair

NS Publieksprijs 2010


De Nederlandse schrijfster Simone van der Vlugt heeft de NS Publieksprijs 2010 gewonnen met haar thriller Op klaarlichte dag. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman, en een eerste klas jaarabonnement van de Nederlandse Spoorwegen.
Er waren nog zes andere genomineerden voor deze 24e editie van de Publieksprijs: Vasco van der Boon, Gerben van der Marel, Erwin Mortier, Franca Treur, Suzanne Vermeer en Ernest van der Kwast. Er kon gestemd worden via het internet, maar er was ook een 'kernjury' van driehonderd boekenliefhebbers die alle zes genomineerde boeken gelezen hadden en hun stem uitbrachten.
Op klaarlichte dag gaat over een jonge vrouw, Nathalie, die op de vlucht is voor haar gewelddadige ex-vriend. Tegelijkertijd wil ook de politie haar spreken, in verband met de moord op haar beste vriendin. Een toevallige ontmoeting tussen Nathalie en rechercheur Julia Vriens brengt de zaak in een stroomversnelling.

donderdag 21 oktober 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Bad Lieutenant'

Met: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Fairuza Balk, Jennifer Coolidge

Nicolas Cage herinnert er ons aan wat voor een fantastische acteur hij eigenlijk is, in deze broeierige thriller van de Duitse meester Werner Herzog. Cage bijt zich op prachtig authentieke wijze vast in het titelpersonage, de cynische maar goedmenende flik Terence McDonagh, die na een werkongeval in New Orleans vergaat van de rugpijn. Wanneer de voorgeschreven medicatie niet langer voldoet, begint de man zich steeds enthousiaster vol te proppen met illegale drugs. Die steelt hij uit de politiearchieven, of troggelt hij af van naïeve tieners die hij zogezegd dreigt te arresteren. Terence vecht nog met meer demonen: hij kampt met een serieuze gokverslaving en moet zich bekommeren om zijn alcoholische vader.
En dat alles terwijl hij geacht wordt de brutale moord op een immigrantenfamilie op te helderen. Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans is een moderne film noir die geen enkel cliché schuwt. De getroubleerde antiheld, de hoer-met-hart-van-goud, de stoere dialogen, de jazzy muziek: we hebben het allemaal wel eens eerder gezien en gehoord. Maar regisseur Herzog slaagt er in om een heel magnetische sfeer te creëren, en peutert van Cage een vertolking los die ons ademloos aan het scherm gekluisterd houdt.
(bron: Ward Verrijcken /cobra.be)

woensdag 20 oktober 2010

Grote Jongerenliteratuur Prijs


Gisteren werden de nominaties voor de allereerste Grote Jongerenliteratuur Prijs bekendgemaakt. Deze prijs is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds en heeft als doel ‘een gezicht te geven aan boeken voor jongeren in het boekenvak’. Er zijn twee categorieën: een voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek en een voor het beste vertaalde boek. Er waren een tachtigtal inzendingen; alleen titels die in 2009 in Nederland verschenen, kwamen in aanmerking. In elke categorie werden drie titels genomineerd. In de categorie ‘Nederlandstalig’ zijn de genomineerden: Peter Bekkers voor Trouw is de andere wang, Philip Huff voor Dagen van gras en Erna Sassen voor Dit is geen dagboek. In de categorie ‘vertaalde titels’: Dave Eggers voor Zeitoun (vertaling Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap), John Green voor Paper Towns (vertaling Aleid van Eekelen) en Erlend Loe voor Muleum (vertaling Femmigje Andersen). De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdag 19 november tijdens het Crossing Border festival in Den Haag. De winnaar ontvangt € 5000, de buitenlandse auteur moet zijn beloning met de vertaler delen- beiden ontvangen € 2500.

dinsdag 19 oktober 2010

Sprinters

De nieuwe aanwinsten van deze week :

Aspe, Pieter / Erewoord
Baldacci, David / Rechteloos
Cooper, Glenn / Boek der doden
Gerritsen, Tess / Sneeuwval
Harris, Joanne / Blauwe ogen
Nothomb, Amélie / Een vorm van leven
Reichs, Kathy / Spinnenbotten
Shalev, Meir / Het zat zo
Weisbergen, Lauren / Champagne in Chateau Marmot

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'The Ghost Writer'

Met: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall

Als de ‘ghostwriter' van voormalig Brits premier Adam Lang ongelukkig aan zijn eind komt, is het personage van Ewan McGregor - the ghost - de perfecte opvolger. Zijn taak is om het klad van Langs memoires in een bestseller te gieten. Voor een royaal honorarium gaat hij akkoord, maar algauw blijkt dat hij daarmee zijn eigen vrijheid verkoopt. Gaan en staan mag enkel nog op het privédomein van Lang, aan de grauwe kust van Massachusetts. Na enkele moeizame schrijfsessies verkondigt de pers plots dat Lang een oorlogsmisdadiger zou zijn. Zijn verblijf wordt onmiddellijk omsingeld door woeste betogers. Met zijn maîtresse en raadgeefster Amelia trekt de ex-premier de Amerikaanse pers tegemoet, waardoor ‘the ghost' met diens verbitterde vrouw Ruth achterblijft. Isolement en eenzaamheid zetten de deur open voor paranoia. En dan ontdekt de schrijver dat zijn voorganger niet per ongeluk is gestorven... Robert Harris adapteerde zijn eigen roman met regisseur Roman Polanski, die ook als producent van de film optreedt. Het resultaat is een perfect uitgebalanceerde film, met frisse plotwendingen en meeslepende acteerprestaties. De onthutsende ontknoping garandeert kippenvel, waarna Polanski zijn film afsluit met een poëtische knipoog naar Chinatown. The Ghost Writer is een beklijvende tour de force die je moet gezien hebben.
(gebaseerd op bron: Alexander Decommere/www.cuttingedge.be)

maandag 18 oktober 2010

Lees 1 7


Hallo boekenwurm :

Zoals ieder jaar kan je ook nu weer deelnemen aan lees 1 7 in onze bib
Lees tussen 16 oktober 2010 en 15 maart 2011 minstens 5 boeken met het
lees 1 7-logo.
Per gelezen boek vraag je een stempel aan de balie van de bib.
Heb je 5 stempels verzameld, noteer dan de gelezen boeken,
jouw "Mooiste boek" en een fragment en ontvang een leuke verrassing in onze bib!

Genoeg gelezen we hebben ook nieuwe dvd's :

Winnie the pooh : Een dag vol liefde / Disney
De wereld is mooi / Calimero
Mamasé Show / K3
De smurfen / Een smurfige vondst
Op stap met smurfen
Smurfendorp op stelten
Daar is de lente!
Grote smurf weet raad.

zondag 17 oktober 2010

Werelddag van verzet tegen armoede

Vandaag, 17 oktober is de werelddag van verzet tegen armoede. 2010 is bovendien het Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Maar verandert hierdoor de situatie? Wat is armoede?

De harde cijfers: bijna één op de vijf kinderen in België leeft in een gezin met een inkomen lager dan de armoedegrens. De helft van de gehuwde vrouwen heeft minder dan 607 euro pensioeninkomen per maand. 35% van de Vlamingen leeft in armoede of loopt ernstige risico’s om in armoede te verzeilen. Steeds meer mensen vallen door de mazen van onze welvaartsstaat.

Donderdag 21 oktober om 20.15u. vertelt Bart Demyttenaere in de bibliotheek over zijn boek “In vrije val: armoede in België”. Voor dit boek trok de auteur een tijdlang door de marge van onze hoofdstad en dit leverde geen fraai toeristisch plaatje op. Zijn diepteportretten van kansarme Vlamingen in zijn boek “In vrije val: armoede in België” grijpen naar de keel.

Na de lezing is er uitgebreid de kans om met de schrijver in interactie te treden.

Dublin literatuurstad


De Ierse hoofdstad Dublin is door UNESCO uitgeroepen tot City of Literature. Niet verwonderlijk, want maar liefst drie van de vier Ierse winnaars van de Nobelprijs Literatuur komen uit Dublin. Literatuur was altijd al aantrekkelijk in de hoofdstad maar wordt nu wegens UNESCO-literatuurstad extra in de verf gezet.

Dat Dublin zich vanaf nu City of Literature kan noemen wordt overal enthousiast onthaald, niet alleen door de Dublin City Council maar ook door tal van internationale waarnemers. “Als er één stad in de wereld is die deze titel verdient dan is het wel Dublin” is de algemene reactie.

Literair Dublin heeft vele aangezichten. Het is de geboorteplaats van James Joyce en het is in deze stad dat de Nobelprijswinnaars William Butler Yeats, George Bernard Shaw en Samuel Beckett een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot de wereldliteratuur. Literair Dublin is niet alleen een hedendaagse aangelegenheid maar gaat ver terug in de tijd, tot het jaar 800 wanneer het Book of Kells werd geschreven dat nu wordt bewaard in Trinity College.

Nieuwsgierig geworden? Misschien een tip voor je volgende vankantie.
Kijk op visitdublin voor meer info.

donderdag 14 oktober 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'La Pivellina'

Met: Patrizia Gerardi, Walter Saabel, Tairo Caroli

Italië heeft twee gezichten. Het ene is dat uit de reclamefilmpjes, met somptueus gedekte tafels, goedlachse grootvaders en sinaasappelstruiken die onder een stralend zonnetje staan te pronken. Het andere Italië heeft verloederde achterbuurten met asgrauwe, onopgemerkt afbladderende woonblokken waarin mensen aan de zelfkant leven. De actieradius van de documentairemakers Tizza Covi en Rainer Frimmel is nadrukkelijk dat andere Italië. La pivellina (‘het kleintje') speelt zich af in het milieu van circuszigeuners in een buitenwijk van Rome, maar is deels fictie. Gedreven door het actuele probleem van achtergelaten kinderen in Italië brachten Covi en Frimmel zelf een verhaaltje aan over een vondeling. Als Patti in een park een meisje van amper twee vindt, neemt ze het mee naar haar woontrailer. ‘Tot de moeder komt', zo sust ze haar man Walter. Maar de kleine Asia eist langzaam haar plekje in de circusfamilie op. La pivellina is een warme en tedere parabel over de liefde en moeilijke kinderjaren, over doorzettingsvermogen en samenhorigheid. De minimale aanpak (natuurlijk geluid, beperkte filmcrew), die doet denken aan de broers Dardenne, werkt verbluffend goed bij de ongeschoolde acteurs. Vooral Patrizia Gerardi groeit in haar rol. Zelden op het witte doek hebben we zo veel wanhoop, radeloosheid en verdriet in één paar ogen waargenomen. (bron: www.destandaard.be)

woensdag 13 oktober 2010

Bestaan van 'vijfde' Millennium-deel bevestigd door broer Larsson



De familie van de overleden Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson heeft het bestaan bevestigd van een zo goed als afgewerkt deel van de Millennium-serie, zo schrijft BBC News. Zijn broer Joakim verklaarde in een interview met een Amerikaans televisiestation dat Larsson hem tien dagen voor zijn plotse dood aan een hartaanval, had verteld dat het boek "zo goed als klaar" was. Merkwaardig genoeg is het boek volgens Joakim eerder het vijfde deel van de reeks dan het vierde. "Dat zogenaamde vierde boek, dat is nummer vijf, omdat hij vond dat het leuker was toen al het vierde deel te schrijven." Joakim Larsson en zijn vader Erland, die de lucratieve rechten op de exploitatie van Larssons oeuvre na Larssons dood in handen kregen, zeggen dat ze niet zullen toestaan dat het 'vijfde' deel gepubliceerd wordt.
Voor wie nog volgen kan: al eerder is aan het licht gekomen dat er een zogenaamd 'vierde' deel van de Millennium-reeks bestaat, zij het in onafgewerkte staat. Dat is in het bezit van Eva Gabrielsson, de vriendin van wijlen Larsson. Zij kondigde al aan het boek niet te zullen uitbrengen, zolang het aanslepende dispuut over de rechten met Joakim en vader Larsson niet van de baan is. Want die laatsten blijven zolang ook de rechtmatige eigenaar van de manuscripten, ondanks het feit dat Gabrielsson ze op haar computer heeft staan. Het is nog niet meteen duidelijk of dat 'vierde' deel waar Gabrielsson over spreekt of het 'vijfde' deel waarover vader en broer het hebben hetzelfde zijn.
De Millennium-trilogie vormt de inzet van een aanslepend juridisch conflict tussen Gabrielsson en de wettige erfgenamen, zijn vader Erland en broer Joakim. Wereldwijd zijn intussen 32 miljoen exemplaren van de Millennium-trilogie verkocht. Larsson zelf heeft bij leven niets mogen smaken van het succes. Hij overleed aan een hartaanval op 50-jarige leeftijd en pas nadien boomde de reeks wereldwijd.

dinsdag 12 oktober 2010

Sprinters deze week

De belofte / John Grisham
Bastille / R.H. Schoemans
Prooi / Deflo
Solar / Ian McEwan
De geheime erfenis / Mary Higgins Clark
Kamer / Emma Donoghue
Scherprechter / Bob Mendes

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'La Cantante de Tango'

Met: Bruno Todeschini, Andres Ramirez, Pieter Embrechts

In een vorig leven was hij advocaat in Buenos Aires, maar eigenlijk wilde Diego Martinez Vignatti films maken. Dus kwam hij naar Brussel. Hij studeerde film aan het INSAS en werkte daarna even als cameraman, maar sinds zijn tangodocumentaire Nosotros volgt de ambitieuze Argentijn resoluut zijn eigen weg als regisseur. La Cantante de Tango schetst een intiem portret van Helena, een getalenteerde zangeres. Net als ze met haar groep een contract heeft gekregen bij een prestigieuze schouwburg, kondigt haar vriend aan dat hij niet meer van haar houdt. Helena's hart is gebroken en ze verdrinkt zichzelf in alcohol. Ze besluit weg te trekken, haar verdriet achter te laten en een nieuw leven op te bouwen in een ander land. Helena gaat bij haar broer in Frankrijk logeren, in de hoop weer greep te krijgen op haar bestaan. Vooral Helena is met haar betoverende schoonheid en prachtige stem de ster uit La cantante de tango. Samen met de alomtegenwoordige Argentijnse tangomuziek zal deze film ongetwijfeld uw hart stelen! (bron: www.opendoek.be)

maandag 11 oktober 2010

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs



De Libris Geschiedenis Prijs is de jaarlijkse bekroning van historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Kanshebbers dienen prettig leesbaar geschreven te zijn, een oorspronkelijk onderwerp te behandelen én op gedegen historisch onderzoek te stoelen. De prijs bedraagt 20.000 € en wordt op 23 oktober 2010 uitgereikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Amsterdamse Stadsschouwburg.











Congo : een geschiedenis van de Vlaamse auteur en cultuurhistoricus David Van Reybrouck is één van de vijf genomineerden. Het boek beschrijft de bewogen geschiedenis van Congo, van ruim voor de komst van de ontdekkingsreiziger Stanley tot en met de invloed van China in de laatste tien jaar en de recente economische crisis (bron).

De andere genomineerden zijn:
Els Kloek / Vrouw des Huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw.
Robin te Slaa en Edwin Klijn / De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935.
Mariëtte Wolf / Het geheim van De Telegraaf.
Annejet van der Zijl / Bernhard. Een verborgen geschiedenis.

donderdag 7 oktober 2010

Mario Vargas Llosa wint Nobelprijs voor literatuur!




Niet de door de bookmakers getipte Zweedse dichter, Thomas Tranströmer (zie artikel van maandag), maar de Peruviaanse schrijver Mario Vargas Llosa heeft de Nobelprijs voor literatuur gewonnen. De in 1936 in Peru geboren maatschappelijk geëngageerde auteur wordt beloond "voor zijn cartografie van de machtsstructuren en zijn scherpzinnige beelden van het verzet, de opstandigheid en de nederlaag van het individu". Zijn verhalen spelen zich meestal af in Latijns-Amerika. Behoorlijk wat romans van de Spaanstalige auteur zijn in het Nederlands vertaald. Daaronder bekende werken als "Het feest van de bok", "Het ongrijpbare meisje", "Het groene huis" en "De jonge honden van Miraflores".

In 1990 deed Vargas Llosa een gooi naar het presidentiële ambt in Lima. Op politiek vlak geldt hij als rechts-liberaal. Hij moest toen echter de duimen leggen voor Alberto Fujimori, een exponent van het nog rechtsere neoliberalisme. De auteur woont momenteel in Madrid.

Zebracinema



Met: Horacio Camandule, Leonor Svarcas, Ignacio Alcuri e.a.

Beveiligingsbeambte Jara woont in Montevideo, waar hij iedere nacht suffend de beveiligingscamera's in de gaten houdt. De corpulente dertiger heeft een indrukwekkend voorkomen, maar is in werkelijkheid een verlegen man die het liefst naar muziek luistert, video kijkt of kruiswoordpuzzels oplost. De rust in Jara's monotone leven wordt verstoord door de verschijning van de 25-jarige schoonmaakster Julia. Voor haar vat Jara een obsessieve liefde op; uren kijkt hij naar haar op de beveiligingsmonitor en schaduwt de jonge vrouw op haar tochten door de stad. Zal Jara de moed vinden om voor zijn gevoelens uit te komen? Gigante, het speelfilmdebuut van Adrián Biniez, is zowel een droogkomische liefdesvertelling als een portret van het alledaagse leven van alledaagse mensen in een Zuidamerikaanse grote stad. "De film is een psychologische verkenning van de periode die voorafgaat aan een verhouding, een staat van zijn ‘waarin men gedwongen is zijn diepste gevoelens en angsten onder ogen te zien", aldus de 35-jarige regisseur. Biniez wilde een verhaal filmen over ‘de dunne grens tussen verliefd raken en obsessie' en ziet zijn speelfilmdebuut als een ‘ondermijning' van de regels van de romantische komedie. Een heerlijke feelgoodmovie!

woensdag 6 oktober 2010

De weddenschap


Vandaag start 'De Weddenschap'

Drie bekende Vlamingen dagen 15-plussers uit het beroeps- en technisch onderwijs uit om 3 boeken te lezen tussen 6 oktober 2010 en 6 april 2011. Elke leerling die De Weddenschap in 2010-2011 aangaat, door zich via www.deweddenschap.be in te schrijven, maakt kans op prachtige prijzen.

De BV's zijn :

An Lemmens was veejay bij TMF en is nu de stem van De Afrekening op Studio Brussel. Ze danste mee in Sterren op de dansvloer en presenteerde Lost in Tokyo, Topmodel en So you think you can dance. Binnenkort krijgt ze een eigen late night show op JIM. Heeft ze vrijaf, dan trekt ze bij voorkeur naar een warm land met een dik boek, zonder computer of gsm.

Brahim werd ontdekt tijdens Idool 2003. Zijn eerste album was My life is Music, zijn laatste plaat heet Evolution. Hij is bekend om zijn aanstekelijke rapmuziek, maar ook voor funk en soul draait hij zijn hand niet om. Naast muziek maken is sporten zijn grote passie. Brahim vindt zichzelf geen zware lezer, maar hij grijpt wel naar waargebeurde verhalen en boeken die hem iets bijleren. Over sportdiëten bijvoorbeeld.

Hilde De Baerdemaeker is actrice en speelde mee in De zaak Alzheimer en Dossier K. Ze deed mee in Wittekerke en kreeg de hoofdrol in de telenovelle LouisLouise op VTM. Ze noemt zichzelf geen veellezer, maar houdt af en toe van een goed boek. Ze is niet dol op dikke boeken met kleine letters, maar wel op boeken waarbij je eens goed huilen kan.

Het is niet nodig de boeken van de BV's te lezen, kies zelf een boek uit de bib of heb je geen inspiratie ga naar www.boekenzoeker.org hier vind je zeker iets wat je interesseert.

dinsdag 5 oktober 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Precious'

Met: Gabourey Sidibe, Mo'nique, Lenny Kravitz e.a.

Harlem anno 1987. Claireece ‘Precious' Jones torst zich over straat, het dikste meisje van de klas, donkerzwart,16 jaar oud en 180 kilo zwaar, met gelaatstrekken diep verstopt onder het wangvet. Een op het eerste gezicht zeldzaam ondoordringbaar hoofdpersonage, maar debuterend actrice Gabourey Sidibe buit het minimale dat haar aan mimiek ter beschikking staat perfect uit. En haar voice-over helpt begrijpen hoe het is om zo solitair door het leven te gaan; bespot door leeftijdsgenoten en gehinderd door een kennisachterstand. Bij Precious thuis eten ze gefrituurde varkenspoten als ontbijt én avondmaal en geldt een bijstanduitkering als hoogste ideaal. Haar monsterlijke moeder schuwt geen middel om de toekomst van haar
dochter even troosteloos te kleuren als die van haarzelf. Tegelijk droomt Precious van een bestaan als dun, blank meisje en vlucht ze geregeld weg in een gelikt gemonteerde videoclipfantasie vol rode lopers en flitsende camera's. Regisseur Lee Daniels is erin geslaagd om zijn tweede langspeler met een niet vaak geziene vitaliteit te injecteren. Wars van alle huidige Dardenniaanse trends gaat hij voor een hypergestileerde aanpak om de hellevaart van het hoofdpersonage uit te beelden. Niet voor niets werd Gabourey Sidibe voor haar eerste filmrol al meteen genomineerd voor een Oscar als beste actrice.
(gebaseerd op bron: Bor Beekman/www.cinema.nl & Steven Tuffin/knack.be)

Sprinters deze week

Diep / Mo Hayder
De cobra / Frederick Forsyth

maandag 4 oktober 2010

Bookmakers tippen Tomas Tranströmer als Nobelprijswinnaar


















De Zweedse dichter Tomas Tranströmer (foto) is volgens de bookmakers de grootste kanshebber om dit jaar de Nobelprijs voor de Literatuur te winnen, aldus Reuters. Het Britse gokkantoor Ladbrokes lanceert elk jaar een weddenschap rond wie 's werelds belangrijkste literaire prijs zou kunnen winnen. De 79-jarige Tranströmer wordt momenteel 5/1 genoteerd, één kans op zes dat hij dus wint. Hij ligt daarmee voor op de Poolse dichter Adam Zagajewski, de Zuid-Koreaan Ko Un en - al lang genoemd - de Syriër Adonis. Deze drie dichters staan 8/1 genoteerd en worden gevolgd door wat bekendere namen: eerste Antonio Tabucchi en daarna de literaire komeet Haruki Murakami. Dan komen Les Murray, Yves Bonnefoy, Assia Djebar (de eerste vrouw) en, om de top tien te vervolledigen, Thomas Pynchon (de eerste Amerikaan).
Andere notabelen op de lijst zijn onder meer Philip Roth, Margaret Atwood, Claudio Magris, Milan Kundera, Amos Oz, Peter Handke en al wie verder internationaal ronkt en pronkt. Traditioneel wordt ook Cees Nooteboom genoemd, hij staat op de 25ste plaats. Als enige andere Nederlandstalige auteur wordt ook Harry Mulisch nog opgenomen bij de kanshebbers, zij het heel wat lager op de ranking. Die wordt trouwens afgesloten met... Bob Dylan.
Vorig jaar stond de Israëlische romancier Amos Oz het hoogst op de lijst. Toen won de Roemeens-Duitse schrijfster Herta Müller, totaal onverwacht en uiteraard onvoorzien door Ladbrokes. In 2008 werd Claudio Magris de grote kanshebber genoemd, toen won J.M.G. Le Clézio. De Zweedse Academie laat als vanouds helemaal niet in de kaarten kijken. Tot nu is zelfs ook niet geweten op welke donderdag de Nobelprijs wordt bekendgemaakt. Sinds de uitval over de "eenzelvige" Amerikaanse literatuur van toenmalige secretaris Horace Engdahl in 2008, kunnen we verwachten dat ook nu allicht geen Amerikaan zal winnen - al moet je dus met zulke voorspellingen voorzichtig zijn…