woensdag 27 oktober 2010

Grenzen stellen


Opvoeding is een ingewikkeld samenspel waarin de eigen opvoedingsgeschiedenis, de ouder zelf, het temperament van het kind enz. op elkaar inspelen. Het centrale thema van dit opvoedingsproces is hoe we onze kinderen gezond en gelukkig groot krijgen, om op die manier, later, hun weg in de samenleving kunnen vinden. Ontwikkeling dus. De mijlpalen hiervan worden duidelijk in de eerste levensjaren gelegd. Opvoeden begint onmiddellijk en gaat altijd door. Er bestaat geen on/off knop in de opvoeding. Een moeder of vader kan zijn of haar pedagogische activiteiten niet schrappen omwille van jaarlijks verlof.

Als ouders vanaf het begin duidelijk en consequent grenzen stellen plukken ze hier later de vruchten van als opvoeden moeilijker wordt, in de pubertijd bijvoorbeeld.

Deze voordracht geeft u op een levendige en praktische manier inkijk in het gezin als systeem en vertelt kleurrijk het intrigerend verhaal van klein naar groot.

Jo Voets is orthopedagoog en psychotherapeut. Hij is verbonden aan Bethanië Genk en Hasselt, als docent aan de KHLIM en HIG Brussel. Hij lag aan de wieg van diverse preventieve en orthopedagogische projecten (o.a. Opvoedingswinkel, Opzet…) en publiceert over gedragsproblemen, ouderbegeleiding enz.

In het kader van de lezingenreeks 2010-2011 organiseren de leden van het Lokaal Overleg Kinderopvang Peer in samenwerking met de Opvoedingswinkel Noord-Limburg deze voordracht op donderdag 28 oktober om 20 uur in het Poorthuis te Peer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten