dinsdag 26 oktober 2010

Libris Geschiedenis


De Libris Geschiedenis Prijs 2010 is zaterdagavond tijdens de Nacht van de Geschiedenis uitgereikt aan: David Van Reybrouck voor zijn boek Congo (Bezige Bij). Van Reybrouck maakt ook nog kans op de AKO Literatuurprijs.

De jury koos unaniem voor Congo. Een geschiedenis uit de shortlist van vijf titels. Volgens het juryrapport maakte David Van Reybrouck grote indruk met de breedte van het onderwerp, 'dat hij beschrijft in een rijke, bijna barokke stijl. Het boek is een originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie, die archiefmateriaal, interviews en persoonlijke observaties vermengt.' Congo brengt een zeer breed opgezette en allesomvattende geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie.

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij studeerde in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden. In 2001 debuteerde hij met De plaag, waarvoor hij de Debuutprijs 2002 van Boek.be ontving. In 2004 schreef hij het toneelstuk Die Siel van die Mier, bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 en de Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten 2007 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In 2007 verscheen zijn toneelstuk Missie, dat de Arkprijs van het Vrije Woord won. In 2008 publiceerde hij Pleidooi voor populisme, waarvoor hij de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009 ontving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten