zondag 17 oktober 2010

Dublin literatuurstad


De Ierse hoofdstad Dublin is door UNESCO uitgeroepen tot City of Literature. Niet verwonderlijk, want maar liefst drie van de vier Ierse winnaars van de Nobelprijs Literatuur komen uit Dublin. Literatuur was altijd al aantrekkelijk in de hoofdstad maar wordt nu wegens UNESCO-literatuurstad extra in de verf gezet.

Dat Dublin zich vanaf nu City of Literature kan noemen wordt overal enthousiast onthaald, niet alleen door de Dublin City Council maar ook door tal van internationale waarnemers. “Als er één stad in de wereld is die deze titel verdient dan is het wel Dublin” is de algemene reactie.

Literair Dublin heeft vele aangezichten. Het is de geboorteplaats van James Joyce en het is in deze stad dat de Nobelprijswinnaars William Butler Yeats, George Bernard Shaw en Samuel Beckett een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot de wereldliteratuur. Literair Dublin is niet alleen een hedendaagse aangelegenheid maar gaat ver terug in de tijd, tot het jaar 800 wanneer het Book of Kells werd geschreven dat nu wordt bewaard in Trinity College.

Nieuwsgierig geworden? Misschien een tip voor je volgende vankantie.
Kijk op visitdublin voor meer info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten