donderdag 21 januari 2010

100 jaar Django ReinhardtDjango Reinhardt werd honderd jaar geleden in België geboren (1910), reden genoeg dus om hem dit jaar uitgebreid te herdenken. Hij wordt door heel wat specialisten beschouwd als de grootste persoonlijkheid die de Europese jazz voortbracht. Door zijn erg individuele en virtuoze improvisaties op de snaren van zijn gitaar, leverde deze manouche-zigeuner een belangrijke bijdrage aan de jazz, maar drukte hij ook zijn stempel op de techniek van heel wat latere jazzgitaristen.
“Hij was zo groot dat hij op zijn eentje een muziekgenre heeft doen ontstaan. Hij nam elementen uit de toen bestaande jazz, musette en zigeunermuziek en hersmeedde dit op een zo overtuigende originele en tijdloze manier dat men werkelijk van genie kan spreken”, steekt Waso De Cauter zijn respect voor Django niet onder stoelen of banken. Net als zijn vader Koen De Cauter is hij een groot bewonderaar van Django Reinhardt.
Lees wat Koen De Cauter over Django zegt in het recentste nummer van Jazzmozaïek.
Django Reinhardt was enkele jaren terug ook een van de genomineerden voor de titel van De Grootste Belg. In de Vlaamse versie eindigde hij op nr. 66 en in de Waalse op 76.
Het festival Djangofollies vindt plaats van 22 tot 31 januari 2010,
op diverse locaties verspreid over het hele land.
Meer info vind je op:
www.brosella.be
www.lesrichesclaires.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten