vrijdag 22 januari 2010
Jacques Martin
Jacques Martin, de geestelijke vader van stripheld Alex is op 88-jarige leeftijd overleden.
Met Jacques Martin gaat de laatste vertegenwoordiger van de ‘Brusselse school' heen. Samen met Hergé en Edgar P. Jacobs vormde Martin na de Tweede Wereldoorlog de kern van het tijdschrift Kuifje. Hij werkte negentien jaar in de studio Hergé mee aan diverse avonturen in het blad en zou naar eigen zeggen Hergé-strips als De zaak Zonnebloem grotendeels geconcipieerd hebben.
Martin was een Fransman, uit Straatsburg. Hij was gepassioneerd door geschiedenis, het classicisme en stripverhalen. Een combinatie die hem perfect van pas kwam toen hij na de oorlog naar België trok, het toenmalige centrum van de strip in Europa. Onder de naam Marleb creëerde hij er diverse kleine strips.
In 1948 begon hij aan de reeks die hem beroemd zou maken. Alex de onversaagde verscheen eerst in Kuifje en werd in 1956 als album uitgebracht. Daarin voerde Martin het personage van Alex Gracchus ten tonele, een Gallische slaaf die door een Romein geadopteerd wordt.
Martin werd een virtuoze verhalenverteller, een typische vertegenwoordiger van de ‘klare lijn'. Hij tekende uiterst heldere, rijk gedetailleerde platen die de lezer een vrij realistisch beeld gaven van de Oudheid. Tussen 1956 en 1996 tekende hij twintig Alex-albums, waarvan vooral de eerste tien klassiekers zijn. Daarna werkte hij samen met een klein leger beter kijkende medewerkers. De productie van Alex loopt nog steeds vlot en er zouden nog flink wat scenario's klaar liggen. Over de kwaliteit kan gediscussieerd worden.
Van de reeks Alex zijn in heel Europa ruim twintig miljoen exemplaren verkocht. Met zijn specialiteit, de historische strip, bouwde Martin ook andere reeksen uit, zoals Tristan, Arno, Orion en Lois. Steeds bracht hij historische tijdperken tot leven, zoals de Honderdjarige Oorlog met Tristan en de Napoleontische tijd in het gezelschap van Arno. Die reeksen waren veel minder succesvol.
Een uitzondering in zijn oeuvre was de twintigdelige reeks Lefranc, die ook realistisch oogde, maar veel eigentijdser was. Daarin liet Martin zijn eigen tijd, de jaren 1950, zien. In de avonturen van de journalist Guy Lefranc wees Martin op de gevaren van sommige technologische ontwikkelingen.
Ook onze bib heeft een groot aantal strips van zijn hand.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten