donderdag 28 januari 2010

E. du Perronprijs 2009 voor Abdelkader Benali


Tijdens het Tilburgse symposium "Iedereen Leest!" wordt vandaag aan Abdelkader Benali de 20ste E. du Perronprijs uitgereikt.
Met deze jaarlijkse literaire prijs worden 'kunstenaars' of culturele instellingen bekroond die zich op één of andere manier actief verdienstelijk maakten voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de verschillende multiculturele bevolkingsgroepen in Nederland.

Abdelkader Benali geeft een stem aan grenzeloze literatuur, waarin verschillen niet als zodanig onderwerp zijn, maar dienstbaar zijn aan een deelbare vertelling. Hij schreef dus niet een roman van een rijkgeschakeerd Nederland geschreven, maar een rijkgeschakeerde Nederlandse roman.
Benali geeft met deze roman een volkomen natuurlijke plek aan migratie in de literatuur. Met zijn boek "De stem van mijn moeder" toont hij aan - als exponent van de 'migrantenliteratuur' - dat we de 'migrantenroman' voorbij zijn.
Uit ‘het juryrapport’.

Naast Abdelkader Benali waren ook Mohammed Benzakour (Stinkende heelmeesters) en Marion Bloem (Vervlochten grenzen) door de jury genomineerd.
Eerdere winnaars van de E. du Perronprijs zijn o.a. Adriaan van Dis, Kader Abdolah, Hafid Bouazza, Max Velthuijs en Guus Kuijer.

Meer info via www.edpg.nl en www.abdelkaderbenali.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten