Dinsdagavond was het weer een zeer boeiende bespreking in onze leesclub. Het verslag van Brodeck van Philippe Claudel stond op het programma. Een Franse auteur die beter gekend is met zijn boek “Grijze zielen” waarvoor hij onder andere de Prix Renaudot won.
Het verhaal speelt zich af net na de tweede wereldoorlog in een klein dorpje. De exacte locatie wordt niet beschreven, maar het situeert zich vermoedelijk in de Elzas. Brodeck, de verteller keert terug van een kamp waar hij letterlijk als een hond werd behandeld. In het dorp tracht men de wreedheid van de oorlog te vergeten, maar “de Anderer” komt hun rust verstoren. De Anderer wordt door de dorpsbewoners vermoord en Brodeck moet hier een verslag over schrijven om zo de laffe daad te rechtvaardigen. Maar parallel met dat verslag schrijft Brodeck zijn eigen verhaal, het boek van Claudel. Op de achterflap wordt het boek omschreven als een parabel op de Shoah, maar het is veel meer dan dat. Het boek is veel meer een universeel verslag over menselijke relaties in alle tijden.
Het was boeiend om bij de bespreking te horen hoe anderen het boek ervaren hebben. En de analyse en verdere uitdieping van het verhaal door Mia Thijs, begeleidster van de leesclub, was zeer verrijkend. Dit boek wil ik iedereen aanraden …
In onze bib kan je de boeken van Claudel vinden en ook de dvd’s “Grijze zielen” en “Il y a longtemps que je t’aime”. De internetgazet en Standaard boekhandel Neerpelt schenken morgen een exemplaar weg van het nieuwe boek van Claudel “Tot ziens, mijnheer Friant” aan iemand die het heeft verdiend. Maar ik heb zelf geen idee wat je daarvoor moet doen …
Hoi, in de leesclub van Maaseik bespreken we in mei 'het kleine meisje van meneer Linh', een dun boekje van Philippe Claudel en beslist een aanrader, een echt pareltje!
BeantwoordenVerwijderen