woensdag 17 maart 2010

Shaun Tan


Van zaterdag 7 maart tot en met 15 mei is in Hasselt een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de Australische illustrator en auteur Shaun Tan.

Vanaf zaterdag 7 maart tot en met 15 mei is in het Literair Museum in Hasselt een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van Shaun Tan onder de titel Een vreemd land. Shaun Tan, prenten en boeken.
“‘De aankomst’ speelt er een vrij belangrijke rol. Er zullen ontwerpschetsen te zien zijn en originelen van pagina’s uit het boek“, zegt Tan.

Op de tentoonstelling kan je het ontstaan van het boek vrij goed volgen. Shaun Tan zegt daarover: “Op een bepaald moment speelde ik met het idee om de stad waar de immigrant terechtkomt na te bouwen in karton, daar foto’s van te nemen, en die als decor te gebruiken. Uiteindelijk voerde ik het idee af, maar de probeersels vind je in de tentoonstelling. Je kunt er ook andere dingen zien. Zo ben ik op dit moment bezig aan ‘The lost thing’, een korte animatiefilm. Ook daarvan zijn tekeningen te zien, naast een paar landschapsschilderijen en recent werk waarvan ik niet weet of het ooit in een boek zal komen.”

Shaun Tan is bekend als illustrator van prentenboeken en graphic novels, maar hij werkt ook als theaterdesigner. Bovendien werkte hij mee aan verschillende animatiefilms. In Australiƫ en in Amerika is hij een van de meest gewaardeerde artiesten van zijn vakgebied. Zijn prentenboeken zijn bedoeld voor iets oudere lezers omdat ze vaak een sociale of historische dimensie hebben. Zijn tekeningen zijn dromerig, surrealistisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten