donderdag 11 maart 2010

Lieve Joris krijgt belangrijke Franse onderscheiding


Op 5 maart 2010 werd Lieve Joris in het Maison Descartes, het Franse Culturele Instituut in Amsterdam, benoemd tot Ridder in de Ordre des Arts et des Lettres. Zeven van haar boeken zijn in het Frans vertaald, wat haar niet alleen een nieuw maar ook een behoorlijk deskundig publiek heeft bezorgd. Zo kennen de Fransen de Afrikaanse landen beter dan wij die kennen. Ze kunnen daarom de situaties die zij in haar boeken beschrijft, beter beoordelen.

Lieve Joris is in 1953 geboren in Neerpelt. Na haar studie journalistiek in Utrecht schreef ze voor Haagse Post, NRC Handelsblad en Avenue. Aanvankelijk had ze veel belangstelling voor de Arabische Wereld, waarvan de boeken De Golf en De poorten van Damascus getuigen. Nadat ze in 1985 naar Congo was gereisd, waar haar grootoom missionaris was geweest, ging het Afrikaanse continent haar steeds meer intrigeren. Het recente De hoogvlaktes was haar vierde Congo-boek. In Congo ontmoette ze jonge Indiërs die zich intensief bezighielden met de handel tussen China en Afrika. Ze besloot hun spoor terug te volgen en zich te gaan focussen op China. Ze bereidt zich momenteel voor op een nieuwe reis daarheen.

Eerder ontving zij de Henriëtte Roland Holst-prijs (1993), de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap (1999), de Franse Prix de l’Astrolabe (1999) en de Prix Nicolas Bouvier (2009). Het Franse dagblad Libération prees haar als ‘een van de beste journalisten ter wereld’.

In 2008 schreef zij een beekgedicht over de Dommel klik hier om het gedicht te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten