woensdag 24 maart 2010

Soeur Sourire

Op 27 maart om 20u30 is de Compagnie Cecilia te gast in Palethe met de theatervoorstelling 'Soeur Sourire'

Marijke Pinoy neemt het voortouw in een theaterproductie over het 'levenswerk' van Soeur Sourire, alias Jeanine Deckers (1933-1985). Tot haar dertigste leidt de novice een anoniem bestaan in het Waalse Fichermont. Wanneer The singing nun in 1963 met Dominique een wereldhit scoort, treedt ze uit het klooster om zich volledig maar tevergeefs op haar muzikale carrière te storten. De financiële en de persoonlijke problemen blijven zich opstapelen. Depressief, werkloos en diep in de schulden pleegt ze in 1985 samen met haar lesbische vriendin Annie Pécher zelfmoord.

Maar deze voorstelling is niet zomaar een theatervoorstelling over Soeur Sourire. Marijke Pinoy baseerde zich op de niet-gepubliceerde dagboeken van Jeanine Deckers. Die tonen een heel andere kant van Zuster Glimlach: obsessief en dominant gedrag en paradoxale geloofsovertuigingen zetten de toon. De voorstelling vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Jeanine Deckers, vier jaar uit het klooster getreden, maar vastbesloten haar missie verder te zetten. Ze vormt een muziekgroepje met twee beschermelingen om zo Onzenlievenheer terug onder de mensen te brengen.

Om gestalte te geven aan 'haar' Soeur Sourire laat Marijke Pinoy zich inspireren door allerhande bronnenmateriaal en de (onuitgegeven) dagboeken van Jeanine Deckers. Ze omringt zich daarvoor met o.a. zangeres / actrice Cecilia Kankonda (ex Zap Mama, KVS), Mirko Banovic (Arno, Arsenal) en Johan Heldenbergh (Compagnie Cecilia).

Genoten van de voorstelling en op zoek naar meer, breng dan zeker een bezoek aan de bib waar hierover ook allerlei materialen te vinden zijn.
www.bibliotheek@overpelt.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten