maandag 27 september 2010

Bibliotheekweek 2010


De bibliotheek een plaats vol onverwachte ontmoetingen

Zin om een pint te pakken met Herman Brusselmans, gevaarlijke moordenaars op te sporen met Sherlock Holmes of lekkere varkenswangetjes in witbier te bereiden met Piet - wat hebben we geleerd vandaag - Huysentruyt? Of beleef je liever spannende avonturen met Lara Croft, Spiderman, Bessy, the suicide bunnies of noem maar op... Rep je dan als de gesmeerde bliksem naar de bib in je buurt. De uitgelezen plek voor heerlijk onverwachte ontmoetingen.

Nergens stoot je op zoveel filosofen, journalisten, grappenmakers, topchefs, reuzen, dwergen, koningen, trollen, fantasten, realisten. Ga aan tafel zitten met Socrates, leer de dikke Van Dale in eigen persoon kennen of verdrink in de ogen van James Bond. Je komt ze allemaal tegen in je bibliotheek. Spannende rendez-vous die steevast ontspannen, intrigeren en doen smaken naar meer.

De bib, dat is uiteraard meer dan boeken alleen. Ontdek het allemaal tijdens de Bibliotheekweek, het ideale moment om je bib te leren kennen.

Verwendag in de bibliotheek: zaterdag 16 oktober van 9.00 tot 13.00 uur
Zaterdag 16 oktober zet de bibliotheek haar deuren open en verwent trouwe en nieuwe leners met een drankje en een hapje. Bovendien ontvangt elke lener een leuk gadget.

Een muur vol mooie zinnen, boeken, muziek en film!
Welk boek, cd of film vind jij het mooist? Welk boek heeft je het meest geraakt? Of geïnspireerd? Waarom? Welke zin uit dit boek, cd of dvd vind je het mooiste? Welk boek, cd of dvd wil jij aanraden aan andere lezers? Laat het ons weten. Alle suggesties worden in de bib tentoongesteld vanaf 16 oktober. Misschien kan je zo mensen inspireren of vind jij een leuke leessuggestie.

Blind date met een boek: van 16 oktober tot 6 november.
Zin in een onverwachte ontmoeting? Zin in een verrassing? Zin in een afspraakje met een onbekende? Breng dan een bezoek aan de openbare bibliotheek. Tijdens deze bibliotheekweken wachten tientallen verpakte boeken op een bezoeker die hen wil ontmoeten en meenemen. Ze werden door het bibliotheekpersoneel zorgvuldig uitgekozen. Spanning, schoonheid, onvermoede diepte, luchtigheid, humor, poëzie, passie, … kortom leesplezier staat centraal.

Kom naar de bibliotheek en ontleen een geblindeerd boek. Misschien ontdekt u zo een nieuw genre, een verrassende schrijfstijl, een voor u onbekende auteur, …

In elk pakje zit een antwoordkaart. De ontmoeting beviel je? Je wil ze niet geheim houden? Schrijf je ervaring neer en deel ze mee. De ingevulde kaarten worden nadien uitgehangen in de bibliotheek. Zo kan je ook nog andere bezoekers naar verrassende ontmoetingen leiden. Bovendien ontvangt de origineelste en meest motiverende uitspraak het boek dat hij beschreven heeft.

De kruiswoordpuzzel van de bibliotheekweek
Speciaal voor de bibliotheekweek werd er een culturele kruiswoordpuzzel ontworpen. Doe mee en maak kans op een boekenbon!

Dinsdag 19 oktober: leeskring van 19.30 tot 22.30 uur
Tijdens de eerste leeskring van het nieuwe werkjaar bespreken we het boek “Laagland” van Joseph O’Neil. Inschrijven voor de leesclub kan nog.

Donderdag 21 oktober om 20.15 uur: Bart Demyttenaere te gast in de bibliotheek
Bart Demyttenaere vertelt over zijn boek “In vrije val: armoede in België”. Voor dit boek trok hij een tijdlang door de marge in Brussel. Dit resulteerde in zeven diepteportretten van kansarme Vlamingen. Met veel gevoel beschrijft hij ook de gekwetste binnenkant van de mensen, waardoor het begrip armoede een veel ruimere dimensie krijgt.

2010 is het Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting en 17 oktober is de werelddag van verzet tegen armoede. Maar verandert hierdoor de situatie? Wat is armoede?

De harde cijfers: bijna één op de vijf kinderen in België leeft in een gezin met een inkomen lager dan de armoedegrens. De helft van de gehuwde vrouwen heeft minder dan 607 euro pensioeninkomen per maand. 35% van de Vlamingen leeft in armoede of loopt ernstige risico’s om in armoede te verzeilen. Steeds meer mensen vallen door de mazen van onze welvaartsstaat.

De auteur, Bart Demyttenaere vertelt boeiend over zijn boek en over zijn contacten en ervaringen vóór het schrijven van dit boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten