vrijdag 24 december 2010

Kerstwensen


Velen onder ons wensten voor dit jaar een witte kerst.
Deze wens is reeds vervuld.

Het bibteam van Overpelt wenst jullie voor deze kerst
Veel geluk
een goede gezondheid
en veel leesplezier!

Mogen deze kleine wensen vervuld worden.

Vrolijk Kerstfeest!!

donderdag 23 december 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'Little Baby Jesus of Flandr'

Met: Jelle Palmaerts, Paul Mertens, Peter Janssens e.a.

En waar de sterre bleef stille staan vertelt het ongewone verhaal van de drie armoezaaiers Suskewiet, Pitje Vogel en Schrobberbeeck. Ze hebben genoeg van hun armoede en honger en besluiten met Kerstmis ‘driekoningen' te gaan zingen. En met succes want ze zingen zich rijk. Wanneer ze echter op de terugweg naar het café in het bos verdwalen, zijn ze onverwacht getuige van de geboorte van Kindeke Jezus. Ondersteboven van deze wonderlijke gebeurtenis schenken ze al hun zuurverdiende giften weg. ‘s Ochtends twijfelen ze echter aan hun gevoel van vervulling. En wanneer ze volgende kerst besluiten opnieuw te zingen, ontstaat er ruzie over hun intenties. De wegen van ons drietal scheiden ...
De hoofdrollen in dit unieke Vlaamse kerstverhaal worden vertolkt door enkele bijzondere acteurs. De jonge Vlaamse cineast Gust Van Den Berghe werd met dit langspeeldebuut meteen geselecteerd voor het festival van Cannes 2010
(bron: Mindsmeet)

dinsdag 21 december 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Un Ange à la Mer'

Met: Olivier Gourmet, Anne Consigny, Martin Nissen e.a

Kinderen zijn flexibel en kunnen emotioneel tegen een stootje. Maar wat als één van de ouders een kind opzadelt met een verschrikkelijk geheim? Hoe ver over de wrede grens van psychologische mishandeling ben je dan aan het gaan? Heel ver, zo mag blijken uit het langspeelfilmdebuut van de Belg Frédéric Dumont. Un ange à la mer is autobiografisch geïnspireerd, gesitueerd binnen een familie van Europese expats in het zuidwesten van Marokko. Het gelukkige leven van de 12-jarige Louis krijgt plots een radicale wending wanneer zijn vader hem op een namiddag bij zich roept. De manisch-depressieve man stelt zijn zoon gruwelijk op de proef: terwijl hij hem vertelt dat hij zelfmoord gaat plegen, laat hij Louis zweren dat hij zijn lippen stijf op elkaar moet houden. Dit portret van een fragiele vader-zoonrelatie is een sober, ingetogen en ingehouden verteld drama, in een tegelijk nuchtere en impressionistische stijl. De film was de verrassende winnaar van het festival van Karlovy Vary. Het grootste gewicht van deze donkere vertelling rust echter op de frêle schoudertjes van de jonge en innemende Martin Nissen. Het is zijn innerlijke strijd waarop regisseur Dumont zich concentreert en hij slaagt erin om ons mee te voeren in de leefwereld, de angsten en het enorme verantwoordelijkheidsgevoel van de kranige, jonge protagonist. (gebaseerd op bron: Luc Joris/De Morgen)

zaterdag 18 december 2010

Gelezen door de leesclub: "Wintergewelf" van Anne Michaels



Vorige week kwam onze leesclub samen voor de bespreking van het tweede boek voor dit seizoen: Het wintergewelf van Anne Michaels.

Deze roman speelt zich af in Canada en Egypte, en bevat bovendien flashbacks naar Polen. Het verhaal is opgebouwd rond drie historische gebeurtenissen: de aanleg van de Saint-Lawrence rivier in 1958 in Canada, het verplaatsen van de tempels van Aboe Simbel om ze te redden van het stijgende waterpeil van de Nijl tijdens de bouw van de Aswan-dam van 1964 tot 1968 en het weder opbouwen van het historische centrum van Warschau in 1944. Avery en Jean zijn de personages die deze historische gebeurtenissen met elkaar verbinden. Dit boek werd door alle deelnemers van onze leeskring zeer erg gesmaakt en de bespreking was zeer boeiend.

donderdag 16 december 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'The Ghost Writer'

Met: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall

Als de ‘ghostwriter' van voormalig Brits premier Adam Lang ongelukkig aan zijn eind komt, is het personage van Ewan McGregor - the ghost - de perfecte opvolger. Zijn taak is om het klad van Langs memoires in een bestseller te gieten. Voor een royaal honorarium gaat hij akkoord, maar algauw blijkt dat hij daarmee zijn eigen vrijheid verkoopt. Gaan en staan mag enkel nog op het privédomein van Lang, aan de grauwe kust van Massachusetts. Na enkele moeizame schrijfsessies verkondigt de pers plots dat Lang een oorlogsmisdadiger zou zijn. Zijn verblijf wordt onmiddellijk omsingeld door woeste betogers. Met zijn maîtresse en raadgeefster Amelia trekt de ex-premier de Amerikaanse pers tegemoet, waardoor ‘the ghost' met diens verbitterde vrouw Ruth achterblijft. Isolement en eenzaamheid zetten de deur open voor paranoia. En dan ontdekt de schrijver dat zijn voorganger niet per ongeluk is gestorven... Robert Harris adapteerde zijn eigen roman met regisseur Roman Polanski, die ook als producent van de film optreedt. Het resultaat is een perfect uitgebalanceerde film, met frisse plotwendingen en meeslepende acteerprestaties. De onthutsende ontknoping garandeert kippenvel, waarna Polanski zijn film afsluit met een poëtische knipoog naar Chinatown. The Ghost Writer is een beklijvende tour de force die je moet gezien hebben.
(gebaseerd op bron: Alexander Decommere/www.cuttingedge.be)

dinsdag 14 december 2010

Sprinters deze week

Gabriels dood / Richard B. Wright
Dat weet je niet / Jens Christian Grondahl

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'La Teta Asustada'

Met: Magaly Solier, Susi Sánchez, Efraín Solís

Haar tranen mogen dan zijn opgedroogd, de herinnering en de knagende pijn zijn gebleven. Haar dochter neemt zingend over, buigt zich liefdevol naar haar stervende moeder toe, helpt haar overeind in bed, legt haar zachtjes opnieuw neer, maakt nog vlug haar bed op en dan is het stil... Een indrukwekkende beginscène. Verslagen blijft Fausta vervolgens achter, met alle verdriet en de angst die haar met de moedermelk is doorgegeven. Zo leert de indiaanse overlevering ons dankzij de titel van de film La teta asustada (‘De angstwekkende tepel') of in het Engels The Milk of Sorrow (‘De melk van droefenis'). Fausta rest maar één doel; het lichaam van haar gestorven moeder naar haar geboortedorp terugbrengen om haar daar in alle rust te begraven. (...) Llosa's verfijnde vertelling, zwanger van exotische schoonheid en krachtige symboliek, speelt in het stoffige decor van zachtglooiende heuvelruggen met zijn kleine vierkanten huisjes. Fausta wordt verlamd door verdriet en door een allesoverheersende angst. Met dood en leven, rijk en arm, angst en geluk als contrasten, als cycli in het leven van alleman. Een magnifiek magisch-realistisch fresco dat terecht bekroond werd met de Gouden Beer van Berlijn.
(bron: Freddy Sartor/Filmmagie nr. 605 mei/juni 2010)

donderdag 9 december 2010

Genomineerden Herman De Coninckprijs bekend



Boek.be maakte gisteren de nominaties bekend voor de Herman De Coninckprijs voor 2011 voor de beste dichtbundel. Genomineerd zijn de bundels: Geheimen van Grzimek van Johan de Boose, Het is niet de lava van Marleen De Crée, De val van vrije dagen van Stefan Hertmans, Studie van de schaduw van Marc Tritsmans en Hoe is 't van Joke van Leeuwen.

De prijs wordt uitgereikt op Gedichtendag 2011, donderdag 27 januari. Naast de prijs voor de beste dichtbundel van een Vlaamse dichter wordt eveneens de prijs voor het beste poëziedebuut uitgereikt. Het prijzengeld bedraagt 6000 euro voor de beste bundel en 1000 euro voor het beste debuut.

Van 14 tot 21 januari kunnen poëzieliefhebbers bovendien online stemmen voor het beste gedicht. Eén gedicht uit ieder van de genomineerde bundels, maakt kans op de Publieksprijs. Het gedicht met de meeste stemmen is op gedichtendag verkrijgbaar in postervorm in de boekhandel.

De Herman De Conickprijs is volgend jaar toe aan zijn 5de editie. De winnaars van de vorige edities vind je hier.

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'Lebanon'

Met: Oshri Cohen, Yoav Donat, Itay Tiran e.a.

Het is allemaal goed en wel om een film te maken over oorlog, maar wat kun je als regisseur nog toevoegen aan wat het publiek al weet? Het antwoord van de Israëlische cineast Samuel Maoz is om zo weinig mogelijk te vertellen over de redenen waarom de jonge mannen in Lebanon ten strijde trekken en zich volledig te concentreren op wat ze zelf meemaken. Het is ook geen toeval dat een van de vier soldaten die we volgen Shmulik heet, een verkleinwoord van de voornaam Samuel. Maoz baseert zich immers op zijn eigen ervaringen uit 1982, toen hij als schutter in een tank de grens met Libanon overstak. Als 20-jarige had hij geen flauw idee van wat hij mocht verwachten en moest hij zijn jeugdige onschuld de nek omwringen om het te overleven. Lebanon bestrijkt een periode van 24 uur maar je voelt dat de personages er in een klap vele jaren ouder worden. Bovendien wringt Maoz de kijker anderhalf uur lang in de benauwde stalen buik van een tank, waar je de hitte en stank bijna echt ervaart. Lebanon is cinema met een hoog waarachtigheidgehalte, een film die zijn publiek fysiek laat begrijpen waar andere films met duizend speeches niet in slagen. Een uppercut vanuit het hart.
(bron: Ruben Nollet, cinenews.be)

woensdag 8 december 2010

Lezing van stripjournalist Geert De Weyer afgelast!

De geplande lezing over "De nieuwe generatie stripauteurs", van donderdag hebben we wegens omstandigheden moeten annuleren. Jammer!

Uiteraard kan je in de bibliotheek steeds strips, graphic novels, manga's... uitlenen. Interesse? Kom eens grasduinen in onze collectie. Van 14 januari tot 4 februari kan je in CC Palethe bovendien genieten van de expo "Overpelt stript". Hier is origineel werk te zien van Conz, Ilah, Steven Dupré, Serge Baeken en Shellac.


sprinters deze week

Mijn thuis / Waris Dirie
Dat was het dan / Lionel Shriver

dinsdag 7 december 2010

Zebracinema

Met: Horacio Camandule, Leonor Svarcas, Ignacio Alcuri e.a.

Beveiligingsbeambte Jara woont in Montevideo, waar hij iedere nacht suffend de beveiligingscamera's in de gaten houdt. De corpulente dertiger heeft een indrukwekkend voorkomen, maar is in werkelijkheid een verlegen man die het liefst naar muziek luistert, video kijkt of kruiswoordpuzzels oplost. De rust in Jara's monotone leven wordt verstoord door de verschijning van de 25-jarige schoonmaakster Julia. Voor haar vat Jara een obsessieve liefde op; uren kijkt hij naar haar op de beveiligingsmonitor en schaduwt de jonge vrouw op haar tochten door de stad. Zal Jara de moed vinden om voor zijn gevoelens uit te komen? Gigante, het speelfilmdebuut van Adrián Biniez, is zowel een droogkomische liefdesvertelling als een portret van het alledaagse leven van alledaagse mensen in een Zuidamerikaanse grote stad. "De film is een psychologische verkenning van de periode die voorafgaat aan een verhouding, een staat van zijn ‘waarin men gedwongen is zijn diepste gevoelens en angsten onder ogen te zien", aldus de 35-jarige regisseur. Biniez wilde een verhaal filmen over ‘de dunne grens tussen verliefd raken en obsessie' en ziet zijn speelfilmdebuut als een ‘ondermijning' van de regels van de romantische komedie. Een heerlijke feelgoodmovie.

maandag 6 december 2010

Diamanten Kogel gaat naar Mieke de Loof



De Diamanten Kogel, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, is dit jaar toegekend aan Mieke de Loof voor haar boek Wrede Schoonheid. De winnares die in 2004 de Hercule Poirotprijs kreeg voor haar debuut Duivels Offer, neemt een zilveren boksbeugel van 500 kilogram met vier diamanten van 0.35 karaat - een oorspronkelijk kunstwerk van Wim Delvoye - als trofee mee naar huis. Mieke de Loof (1951) is filosofe en sociologe, werkte in een nachtkroeg, beoefende een tijd karate in competitieverband, was ook docente en is sinds haar debuut voltijds schrijfster. Met Wrede Schoonheid is ze toe aan haar derde misdaadverhaal, telkens gesitueerd in het Wenen van 1914. Ze is van plan om finaal zeven delen op te zetten rond haar hoofdpersonage: de psychiater, jezuiët én geheim agent Ignatz Ksaveri die te maken krijgt met historische figuren als Egon Schiele, Sigmund Freud en Carl Gustav Jung.
Toni Coppers, met De geheime tuin, Lieneke Dijkzeul met De geur van regen, het schrijversduo Kisling & Verhuyck met De duim van Alva en Almar Otten met Lied van de angst waren de andere genomineerden.
De jury omschreef Wrede schoonheid als een boeiende roman over gruwel en schoonheid, over de duisternis van de menselijke psyche en over het absolute kwaad en vond het een werk dat het genre overstijgt. "De vijf genomineerde boeken illustreren ten overvloede hoezeer de grenzen tussen misdaadliteratuur en literatuur vervagen. Het huis der thrillers telt vandaag meer dan ooit vele kamers. Meer en meer wordt ook duidelijk dat de misdaadliteratuur een volwaardige loot is op de stam van de literatuur", zo zei Geert Swaenepoel namens de jury. De Diamanten Kogel is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs en werd vorig jaar uitgereikt aan Bavo Dhooge voor Stiletto Libretto. Het wil een soort Vlaamse tegenhanger zijn van de Gouden Strop.

vrijdag 3 december 2010

Vlaamse stripauteurs genomineerd voor prijzen op stripfestival Angoulême.

De 38ste edite van het prestigieuze stripfestival in het Franse Angoulême vindt plaats van 27 tot en met 30 januari 2011. De genomineerden voor de verschillende albumprijzen die dan worden uitgereikt zijn bekend, onder hen 2 jonge Vlaamse stripauteurs. Brecht Evens werd genomineerd voor "Ergens waar je niet wil zijn" en Olivier Schrauwen voor "De man die zijn baard liet groeien".

Deze nominaties tonen nogmaals dat de jonge Vlaamse stripauteurs zeer succesvol zijn. Wie is die nieuwe generatie Vlaamse stripauteurs? Wat maakt hen zo succesvol? Donderdag 9 december om 20.00 uur vertelt stripjournalist Geert De Weyer in de bib over deze nieuwe generatie stripauteurs. Interesse? Schrijf je in via bibliotheek@overpelt.be.

donderdag 2 december 2010

Infosessie Daisy en audiokrant


De Audiokrant is een dagelijkse krant in audioformaat op cd-rom. De abonnee luistert naar zijn krant op een DAISY-speler of via DAISYsoftware op zijn computer. Deze krant bevat nagenoeg de volledige kranteninhoud van De Standaard of Het Nieuwsblad en wordt elke dag bezorgd via de verdeling van de kranten. Er zijn plannen om de krant ook via het internet te verspreiden.

DAISY betekent dat in de krant een structuur aangebracht is die toelaat gemakkelijk doorheen de krant te bladeren, net zoals de ziende lezer dat doet.

Kom een infosessie bijwonen tijdens dewelke in kleine groepjes aangeleerd wordt hoe de Audiokrant het gemakkelijkst gelezen kan worden.
Kamelego vzw organiseert ism de Luisterpuntbibliotheek zo'n infosessie in onze bibliotheek op dinsdag 7 december om 14 uur.

Meer info : Bibliotheek Overpelt 011/64 59 72
e-mail : bibliotheek@overpelt.be
of op www.kamelego.be

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'La Régate'

Het zou onrechtvaardig zijn om de jonge Brusselse cineast Bernard Bellefroid te labelen als de meest vlijtige leerling uit de klas van de gebroeders Dardenne. De broers produceerden weliswaar zijn eindwerk en Bellefroid werkte voor zijn eerste speelfilm samen met Alain Marcoen, vaste cameraman van de Dardennes. Maar in La régate volgt hij zijn eigen weg. Bellefroid schildert een sterk portret van de 15-jarige Alex (revelatie Joffrey Verbruggen), die thuis een explosieve relatie heeft met zijn agressieve vader. Gelukkig heeft Alex een uitlaatklep: het roeien bij de Royal Club Nautique Namurois. Het is net dat dubbele gevecht voor een territorium, discreet vermengd met een liefdesverhaal, waar dit ingehouden drama consequent zijn spanning uit puurt. Het scenario bespeelt ook de piste van eenmisdaad-motief en die van de surrogaatvaderrelatie tussen Alex en zijn trainer, harmonieus doorweven doorheen dit opmerkelijk beheerst vertelde opgroeiverhaal waarin mannen mogen huilen en waarin de folkrock van de Luxemburgse Claudine Muno voor een tedere,intimistische noot zorgt. (bron: Luc Joris/De Morgen)

dinsdag 30 november 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Ajami'

Met: Shahir Kabaha, Ibrahim Frege, Fouad Habash, e.a.

Ajami, het Kuregem van Tel Aviv, waar joden, moslims en christenen op een kluitje samenleven. In vier meeslepende, in ‘Pulp Fiction'-stijl door mekaar gevlochten hoofdstukken maken we kennis met een handvol inwoners: Binj, een hippe Palestijn die smoor is op een joods meisje; Omar, een sympathieke jongeman die onvrijwillig in het middelpunt komt te staan van een zwaar uit de hand lopende clanoorlog; Malek, een illegaal in de wijk verblijvende Palestijnse tiener die genoeg centen bij mekaar tracht te sparen om de beenmergtransplantatie van zijn doodzieke moeder te bekostigen; en Dando, een Israëlische flik die treurt om zijn verdwenen broer. In een ideale wereld zouden ze allemaal samen een glaasje arak gaan drinken in het dichtstbijgelegen café, maar helaas: omdat ze nu eenmaal tot verschillende clans en religies behoren, zijn ze haast bij voorbaat gedoemd om mekaar vroeg of laat de keel over te bijten. Alles bij mekaar hangt Ajami een vrij somber beeld op van de toestand in het Midden Oosten, maar laat dat u niet tegenhouden om te gaan kijken: dit is immers een heel erg knappe, vlammend intense, geheel op locatie gedraaide prent die qua suspense niet moet onderdoen voor de Amerikaanse thrillers. (bron: Humo (es))

maandag 29 november 2010

Lezing 'De nieuwe generatie stripauteurs' door Geert De Weyer


Geert De Weyer, een man die bekend staat als de eerste stripjournalist van België en die boeken maakt met veelzeggende titels als '100 stripklassiekers die niet in je boekenkast mogen ontbreken' en 'België gestript. Alles over de Belgische strip'. Zal op donderdagavond 9 december een boeiende lezing geven in de bib om 20uur.
Het is duidelijk waar hij naartoe wil: bekendheid voor en erkenning van de (Belgische) strip. Een nobel doel, als je het ons vraagt. Uit onze jeugd herinneren we ons allemaal wel Jommeke, Suske en Wiske,...dit was leuke ontspanning, nu nog steeds en ze hebben het gezelschap gekregen van Kiekeboe, FC de Kampioenen, de Smurfen...
Tegenwoordig nemen de strips een grotere plaats in in het aanbod van de bibliotheek, vooral dan de graphic novels. Een striproman of beeldroman (in het Engels graphic novel) is een stripverhaal dat uitgegeven wordt in boekvorm, met uitgebreide en ingewikkelde verhaallijnen en gewoonlijk bedoeld voor volwassenen en vaak met een literaire inslag. Soms bevat het ook een verzameling kortverhalen.

donderdag 25 november 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'El Secreto de Sus Ojos'

Met: Soledad Villamil, Ricardo Darin, Pablo Rago e.a.

Verreweg dé grootste verrassing op de recentste Oscaruitreiking, was de winnaar van het beeldje voor beste buitenlandse film. Iedereen had verwacht dat ofwel Michael Haneke er mee zou gaan lopen voor Das Weisse Band, ofwel Jacques Audiard voor Un Prophète maar het was Argentijns regisseur Juan José Campanella die uiteindelijk het podium op mocht voor deze El secreto de sus ojos. Benjamin Esposito is een gepensioneerde agent van het departement van justitie, die besloten heeft om een roman te schrijven over een zaak waar hij 25 jaar geleden aan werkte. In 1974 werd een jonge vrouw brutaal verkracht en vermoord. Om de schuldige te vinden, werkte Esposito voor de eerste keer samen met Irene Hastings, toen een assistente van de politierechter. Esposito voelt zich meteen tot Hastingsaangetrokken, maar zij is van een hogere klasse en verloofd, zodat er nooit iets van komt. 25 jaar later is Esposito nog altijd geobsedeerd door de moordzaak én door zijn liefde voor Hastings. Dat alles wordt verpakt in een boeiend misdaaddrama, dat zich niet zozeer ontwikkelt als whodunit, maar wel als een vraagstelling rond welke straf gepast is voor mensen die zo'n misdaad plegen. (bron: Dennis van Dessel/www.digg.be)

woensdag 24 november 2010

Stefan Brijs bekroond met Prix des Lecteurs in het Franse Cognac



Op het 'Littératures Euro¬péennes'-festival in het Franse Cognac, dat in het teken stond van België als gastland, is de Limburgse auteur Stefan Brijs de laureaat geworden van de Prix des Lecteurs voor de Franse vertaling van zijn succesboek De Engelenmaker, in het Frans Le Faiseur d'anges. Samen met Stefan Brijs kwamen ook vijf andere Belgische auteurs - Anne Provoost, Pieter Aspe, Serge Delaive, François Emmanuel en Régine Vandamme - in aanmerking voor de prijs.
Eerder werd De Engelenmaker onder meer onderscheiden met de publieksprijs van de Gouden Uil, terwijl het boek destijds ook op de shortlist van Libris en AKO stond. Het kreeg ook de Vijfjaarlijkse prijs van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde. "Maar ook dit is een bijzondere", aldus een opgetogen Brijs. "Vooral voor mijn vertaler Daniel Cunin is dit fantastisch. Er waren ook drie Waalse kandidaten."
De ‘Prix des Lecteurs' was een onderdeel van het programma. Het festival kon hiervoor rekenen op de medewerking en de steun van meer dan veertig bibliotheken in de regio rond Cognac.
De Engelenmaker start met de terugkeer van ‘kloondokter' Victor Hoppe naar zijn geboortedorp Wolfheim, na bijna twintig jaar afwezigheid. Hij brengt een eigenaardige, misvormde drieling van een paar weken oud mee, wat in het dorp een stroom van geruchten uitlokt. Aan de Prix des Lecteurs in Cognac is geen geldprijs verbonden. Brijs ontving van sponsor Garandeau wel een exclusieve fles cognac met daarin zijn naam gegraveerd. De engelenmaker is in elf landen vertaald. Momenteel werkt Brijs aan een nieuwe volumineuze roman Post voor mevrouw Bromley.

BIBLIOTHEEKWEEK

De winnaars van de kruiswoordpuzzel in het kader van de Bibliotheekweek zijn bekend: Yvonne Bogaerts en Daisy Kellens mogen hun boekenbon t.w.v. 25.00 euro komen afhalen in de bib.
Het juiste antwoord was Agatha Christie.
Proficiat aan beide dames!

dinsdag 23 november 2010

Sprinters deze week

Jij tegen mij / Jenny Downham
Baltische zielen / Jan Brokken
Aardedonker, zonder sterren / Stephen King

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'Treeless Mountain'

Met: Hee Yeon Kim, Song Hee Kim, Soo Ah Lee e.a.

Jin, 6 jaar, en Bin, 4 jaar, leven alleen samen met hun moeder sinds hun vader hen verliet. Op een dag besluit de moeder op zoek te gaan naar haar man en vertrouwt ze de twee meisjes toe aan hun tante. Ze geeft hen een spaarvarken met de boodschap dat elke keer dat ze hun tante gehoorzamen, zij hen een muntstuk voor het spaarvarken zal geven. Als het varken vol is, belooft de moeder terug te keren. Vol hoop en overgave stellen Jin en Bin alles in het werk om de spaarpot zo vlug mogelijk te vullen. Elke avond gaan ze, bij het heuveltje zonder bomen, in het bushokje wachten op de bus die hun moeder zal terugbrengen... Regisseur So yong Kim groeide op in Los Angeles, maar is geboren in Korea en weet uit eigen ervaring hoe het voelt om door je moeder achtergelaten te worden. De berg zonder boom waar de film zijn titel aan dankt, is in werkelijkheid niet veel meer dan het kluitje aarde Jin en Bin beklimmen om te kijken of mama niet in aantocht is - kleine kinderen zien de wereld gelukkig in een ander perspectief. Treeless Mountain is een filmparel van jewelste die terecht werd bekroond met de Cinema Novo Prijs voor beste film.

woensdag 17 november 2010

Kooksprookjes

In de workshops "Kook je sprookje" luisterden de kinderen deze namiddag eerst naar fantasierijke sprookjes over Warre Wortel, Pamela Peer, Benny Banaan en andere levendige vruchten. Nadien toverden de kleine koksmutsen prachtige en lekkere schilderijen. Om duimen en vingers af te likken...
Hier vind je enkele sfeerbeelden.

Voorleessessie FRANK DAENEN

Zaterdag, 20 november 2010 in de bib.
Kleuters: verteltheater 'Victor en zijn dieren' van 10 tot 10.45 uur
(Een eigen dierenknuffel mag mee)
Kinderen van 6-10 jaar: vertelling uit verhalen Laps en Wieb van 11 tot 11.45 uur
(Enkele tekentruukjes worden aangeleerd!)

Deelnameprijs: 2 euro Nog plaatsen vrij!
Liefst inschrijven in de bib! Welkom!

'Het Dwaallicht' van Elsschot krijgt vertaling in Esperanto





Voor het eerst is er nu ook een Esperantovertaling verschenen van een werk van Willem Elsschot. Het is vertaler Bert Boon die de klus klaarde en Het Dwaallicht, Elsschots laatste novelle en literaire testament, omzette naar de internationale en politiek neutrale kunsttaal, die in 1887 door Lezjer Zamenhof in het leven werd geroepen. Daardoor is het werk van Elsschot nu in 23 talen beschikbaar. Op die manier vervoegt het Esperanto talen als het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans, maar ook het Fries, Bulgaars, Catalaans, Ests, Japans, Oekraïens, Servo-Kroatisch en Welsh.
Tijdens Elsschots leven waren er slechts vijf vertalingen van zijn werk verschenen. Die bleven telkens zonder noemenswaardig succes. Tussen de dood van de schrijver in 1960 en het jaar 2000 kwamen daar twintig vertalingen bij. Vóór het jaar 2000 was er al wel interesse van internationaal gereputeerde uitgeverijen als Penguin Books en Suhrkamp Verlag, maar van een grote doorbraak was nog geen sprake. Die kwam er pas met Cheese in 2002, de Engelse vertaling van Kaas bij Granta Books. Uitgevers overal ter wereld sprongen op de kar. Sinds 2002 verschenen in vijftien talen en zestien landen uitgaven van Kaas. Toen Käse in 2004 voor de tweede keer in het Duits werd uitgegeven, kreeg het lovende kritieken en binnen de kortste tijd werden er 20.000 exemplaren van verkocht. Een onwaarschijnlijk succes voor een boek dat dateert van 1933.
Het Dwaallicht, gepubliceerd in 1946, werd eveneens een aantal keren vertaald. Het verscheen als aparte publicatie in het Engels, Italiaans en Frans, en werd opgenomen in Russische, Tsjechische, Poolse, Deense en Hongaarse bloemlezingen.

dinsdag 16 november 2010

Geronimo Stilton

Zoals jullie weten liggen de boeken van Geronimo Stilton goed in de markt.
Kinderen vinden het heerlijk om deze boeken te lezen.
Daarom hebben wij meerdere exemplaren van de bestaande boeken aangekocht.
Vanaf nu uitleenbaar in onze bib.

Sprinter deze week

De zwaan van Dublin / Benjamin Black

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Dommelhof Neerpelt en donderdagavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Gordos'

Met: Antonio de la Torre, Roberto Enríquez, Veronica Sanchez

Het is duidelijk dat de Spaanse regisseur Daniel Sánchez Arévalo van mensen houdt, zo kwetsbaar als hij ze in zijn films aan de wereld laat zien. Net als in Azuloscorocasinegro (2006) hebben de personages in Gordos niet altijd de beste keuzes gemaakt in hun leven. Een praatgroep over gewichtsproblemen vormt de achtergrond van een caleidoscopische vertelling over de levens van vier zelfverklaarde dikzakken en een therapeut die het zwangere lichaam van zijn vrouw niet meer kan aanzien. Allemaal hebben ze hun kwetsbaarheden en eigenaardigheden, net als al die mensen met maatje zesendertig, maar de film vertelt met een mooie vanzelfsprekendheid dat dik zijn het leven elke dag net wat ingewikkelder maakt. "Zie hier de mens", zegt de regisseur in een van de eerste scènes wanneer hij alle leden van de praatgroep zich laat uitkleden en in volle glorie aan de kijker toont. Gordos confronteert die kijker bovendien met zijn eigen vooroordelen door dikke mensen in de loop van de therapie te laten afvallen en zo op onze wisselende sentimenten in te spelen. Ontroeren doet deze slimme film vooral wanneer de conflicten op de spits gedreven worden en de satire en komedie naar de achtergrond verdwijnen.
(gebaseerd op bron: Ronald Rovers/De Filmkrant)

woensdag 10 november 2010

Prix Goncourt naar favoriet Michel Houellebecq





Zoals alom verwacht heeft de Franse auteur Michel Houellebecq voor het eerst de Prix Goncourt op zijn naam geschreven. Na hun traditionele lunch in restaurant Drouant in Parijs kenden de leden van de Académie Goncourt Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs al in de eerste stemronde toe aan het enfant terrible van de Franse letteren voor zijn veelgeprezen roman La carte et le territoire, verschenen bij Flammarion. Hij kreeg zeven stemmen tegen twee voor Virginie Despentes en Apocalypse Bébé. In de roman toont Houellebecq zich opnieuw een schrander en cynisch waarnemer van onze zieltogende beschaving en ontpopt hij zich alweer tot een ware socioloog. Zwaarmoedigheid en verval domineren in deze niettemin ook snijdend grappige roman over 'kaartenkunstenaar' Jed Martin en waarin Houellebecq, 'de oude zieke schildpad' zichzelf op gruwelijke wijze om het leven brengt. De Nederlandse vertaling van het boek verschijnt volgend jaar bij De Arbeiderspers.
Virginie Despentes krijgt de 'troostprijs' de Prix Renaudot voor Apocalypse Bébé. Wat betekent dat de eerbiedwaardige jury's van zowel Goncourt als Renaudot toch openlijk laten zien dat ze met hun tijd mee zijn en ook voor schrijvers kozen die het kabaal niet schuwen.
De Prix Goncourt werd in het leven geroepen in 1903 door Edmond de Goncourt, ter nagedachtenis van zijn overleden broer Jules. Eerst was hij bedoeld voor het "verbeeldingsvolste proza" van het afgelopen jaar, later werd het een prijs voor gevestigde waarden. De auteur krijgt amper tien euro, maar het commercieel succes nadien is immens. Een Goncourt verkoopt moeiteloos honderdduizenden boeken.
De andere drie laatste kanshebbers waren 'punkschrijfster' Virginie Despentes met Apocalypse bébé, Mathias Enard met Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants en alweer Maylis de Kerangal met Naissance d'un pont. Zij schreef eerder al de Prix Médicis op haar naam.
Houellebecq zag eerder zowel met Les particules élémentaires (elementaire deeltjes) als met La possibilité d'une île (mogelijkheid van een eiland) de Goncourt pal aan zijn neus voorbijglippen, respectievelijk aan Paule Constant en François Weyergans. Nu krijgt hij zijn revanche.
De prijs ging vorig jaar naar Marie NDiaye voor Trois femmes puissantes (drie krachtige vrouwen).

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in De Walburg te Hamont 'The Road'

Met: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Guy Pearce

Asgrauwe decors, existentiële beslommeringen en uitgemergelde loners die in een postapocalyptische wereld op zoek gaan naar voedsel en onderdak: een crowdpleaser kun je John Hillcoats loyale verfilming van de bekroonde bestseller The Road niet noemen. In mistige, haast gemummificeerde landschappen die herinneren aan Andrej Tarkovski's Stalker zie je hoe een niet bij naam genoemde vader en diens tienjarige zoontje te voet richting kust trekken. Sinds een onbekend, apocalyptisch onheil de VS in een braakland heeft herschapen, zijn de twee volledig op elkaar aangewezen. Alleen rest de vraag of overleven wel zin heeft in een wereld waar voedsel zo schaars is geworden dat hier en daar zelfs kannibalisme is uitgebroken. Wat hoofdrolspelers Viggo Mortensen en de jonge Smit-McPhee in deze dodentocht klaarspelen, is alvast niet minnetjes: je twee uur doen meeleven en meebeven met personages die voortdurend worden belaagd en met elk shot dichter bij een gewisse dood lijken te dolen. Ondertussen tekenen Hillcoats huiscomponisten Nick Cave en Warren Ellis voor een even elegische als spookachtig mooie score, terwijl de dode bossen van Pennsylvania, de grijze stranden van Oregon en de braaklanden van Mount Saint Helens met zo veel kracht in beeld worden gezet dat een gezinspak Prozac geen overbodige luxe lijkt. Zoete dromen. (gebaseerd op bron: Dave Mestdach/Focus Knack)

dinsdag 9 november 2010

AKO literatuurprijs 2010

Winnaar AKO Literatuurprijs 2010

De AKO Literatuurprijs 2010 is toegekend aan David van Reybrouck voor zijn boek Congo, een geschiedenis.
Hij ontving deze prijs uit handen van Femke Halsema, juryvoorzitter, en Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, tijdens de uitreiking in het Teylers Museum te Haarlem.

Sprinters deze week

Wintermeisjes / Laurie Halse Anderson
Luka en het levensvuur / Salman Rushdie
Is uw man al af? / Esther Verhoef
De bekentenis / John Grisham

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'An Education'

Met: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina e.a.

Jenny is een intelligent jong meisje van bijna 17 jaar. Zij ontmoet de extravagante spannende, maar veel oudere David. Voordat zij hem kende, was Jenny een serieuze scholiere, hard op weg naar een plek op Oxford University. Als zij proeft van de levensstijl van David, die zo makkelijk die van haar zou kunnen zijn, heeft ze de smaak te pakken en de gedachte aan Oxford lijkt niet meer zo belangrijk. Het snelle leven van David blijkt echter niet zo makkelijk en comfortabel als op het eerste gezicht lijkt. Heen en weer geslingerd van brave scholiere naar extravagante jongedame en weer terug, maakt een worsteling in Jenny los. Schrijver Nicolas Hornby (High Fidelity, About a Boy) is de drijvende kracht achter An Education. Hij kocht de rechten op een bitterzoete novelle uit 2003, waarin Lynn Barber de balans opmaakte van haar leerschool der liefde. Hornby schaafde lang aan een soepel script dat in de competente handen van de Deense regisseur Lone Scherfig de cast alle ruimte biedt om te schitteren. An Education is een echte ‘education sentimentale'. Zoals Flaubert ooit de „morele geschiedenis van zijn generatie" wilde optekenen, zo verweeft deze film een persoonlijke geschiedenis en tijdbeeld. (bron: Coen van Zwol, NRC Handelsblad

maandag 8 november 2010

donderdag 4 november 2010

Start dienst 'bib aan huis'


Lezen of luisteren is voor velen een aangenaam tijdverdrijf.
Boeken zijn nog steeds een makkelijke manier om over elk interessegebied info te vinden. Toch is 'even naar de bib gaan' niet voor iedereen even vanzelfsprekend.
Speciaal voor hen start de bib van Overpelt de dienst 'bib aan huis'.
De hele collectie staat ter beschikking:
Of je nu graag detectives, streekromans of thrillers leest, info wil over koken, natuur, geschiedenis... Voor wie minder goed ziet hebben we grote-letterboeken, luisterboeken, daisy-boeken... Naast boeken en tijdschriften is er ook een grote collectie cd's, dvd's, strips...

Heb je interesse of ken je iemand in je omgeving voor wie 'bib aan huis' een oplossing zou zijn? Neem dan even contact op met de bib
011/ 64 59 72 of mail naar bibaanhuis@overpelt.be.
Wij maken dan een eerste afspraak voor een verkennend gesprek.

Wat betaal je? Jaarlijks lidgeld van 5 euro.
Alle uitleen materialen en thuislevering is gratis.
Laat van jullie horen!

Voorleessessie FRANK DAENEN



De voorleesweek van 20 tot 28 november is een jaarlijks terugkerende campagne die volwassenen wil aanmoedigen om vaak voor te lezen aan kinderen.
Samen met kinderen in boeken kijken en voorlezen stimuleert niet alleen de taalontwikkeling, maar betekent ook plezier voor kinderen én volwassenen.
Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag!

Illustrator en auteur Frank Daenen komt vertellen in de onze bib.

Kleuters: verteltheater 'Victor en zijn dieren' (van 10 tot 10.45 uur)
Het verhaal van Victor die op zoek gaat naar één van zijn huisdieren wordt verteld aan de hand van een interactieve projectie en met leuke muziek.

Kinderen 6-10 jaar: vertelling uit verhalen 'Laps en Wieb' (van 11 tot 11.45 uur)
Het avontuur van het konijntje Laps wordt verteld in een griezelig donkere ruimte.
Wanneer de lichten weer aan gaan, leert Frank gezichten en voorwerpen tekenen én enkele handige tekentruukjes...

Zaterdag, 20 november 2010 - vanaf 10 uur in de bib te Overpelt.

Deelnameprijs bedraagt 2 euro.
Graag inschrijven in de bib (011/645972).

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Mammuth'

Met: Gérard Depardieu, Yolande Moreau, Isabelle Adjani, Miss Ming, Benoît Poelvoorde

Serge Pilardos is een keurslager die zijn slagersmes aan de wilgen heeft gehangen. Zijn eega maant hem aan om niet op zijn lauweren te blijven rusten en zijn pensioensadministratie in orde te maken waarop Pilardos de motor van zijn tuffer (‘de Mammuth') in gang draait en langs zijn voormalige werkgevers rijdt. Intussen begint hij door een ontmoeting met zijn nichtje, een alternatieve kunstenares, te mijmeren over nasmeulende liefdes, verloren kansen en gekortwiekte ambities. Benoît Delépine en Gustave de Kervern, de regisseurstandem die met ‘Aaltra' zo mogelijk één van de beste Belgische films op hun conto schreef, brouwen met Mammuth uit een portie absurde kolder, een resem ‘In de gloria'-achtige observaties en een snuifje weemoedige tristesse één van de meest aparte films van het jaar. Bovendien is het een eeuwigheid geleden dat we Depardieu nog zo zagen schitteren. De Franse rasacteur weet perfect een gezicht te geven aan een klomp vleesgeworden tristesse. Hij wordt gecounterd door een select groepje fantastische acteurs zoals yolande Moreau, Benoît Poelvoorde en Isabelle Adjani die perfect hun mannetje staan in het aparte universum van Delépine en de Kervern. Reken daarbij nog eens een prachtige gedesatureerde look en een wondermooie score van Louise Attaque- zanger Gaëtan Roussel en je hebt een pareltje om te koesteren. (bron: Sven De Hondt/www.cuttingedge.be)

woensdag 3 november 2010

Genomineerden voor Diamanten Kogel


Op de Boekenbeurs in Antwerpen zijn de vijf genomineerden bekendgemaakt voor de Diamanten Kogel, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. De prijs wordt op 2 december uitgereikt.

De genomineerden zijn Toni Coppers met 'De geheime tuin', Lieneke Dijkzeul met 'De geur van regen', Kisling & Verhuyck met 'De duim van Alva', Mieke de Loof met 'Wrede schoonheid' en Almar Otten met 'Lied van de angst'.
De Diamanten Kogel is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs. De bekroonde schrijver ontvangt als trofee een zilveren boksbeugel met 4 diamanten. In 2009 won Gentenaar Bavo Dhooge (1973) met zijn thriller "Stiletto Libretto". (belga/adb)

dinsdag 2 november 2010

Week van de smaak


Op 17 november organiseert de bib ism Palethe een kookworkshop.

‘Kook je sprookje’ is een leuke combinatie van verteltheater en een kookworkshop, voor kleine koksmutsen van 3 tot 7 jaar. In de workshop van ongeveer 45 minuten genieten de kinderen eerst van een leuk verhaal. Daarna maken we op een speelse manier kennis met de ingrediënten van het gerechtje. Nadien maken ze zelf met gezonde voedings-waren en eenvoudige recepten heuse culinaire kunstwerkjes (zoals een sandwichbootje, knotsgekke cactuskomkommer, toverpaddestoel,...)


Typerend voor ‘Kook je sprookje’ is ook dat de kleuters de gerechten helemaal zelf maken, met zo weinig mogelijk hulp van ouders of begeleiders en zonder gevaarlijke of moeilijk te hanteren apparaten als mixers, ovens, vuren,... De gerechten zijn ontworpen op kleutermaat. En dàt geeft hen extra veel voldoening.

Snel inschrijven is de boodschap!

CC Palethe, tel 011/64 59 52 of reservaties@palethe.be
bibliotheek, tel. 011/64 59 72 of bibliotheek@overpelt.be

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'El Secreto de Sus Ojos'

Met: Soledad Villamil, Ricardo Darin, Pablo Rago e.a.

Verreweg dé grootste verrassing op de recentste Oscaruitreiking, was de winnaar van het beeldje voor beste buitenlandse film. Iedereen had verwacht dat ofwel Michael Haneke er mee zou gaan lopen voor Das Weisse Band, ofwel Jacques Audiard voor Un Prophète maar het was Argentijns regisseur Juan José Campanella die uiteindelijk het podium op mocht voor deze El secreto de sus ojos. Benjamin Esposito is een gepensioneerde agent van het departement van justitie, die besloten heeft om een roman te schrijven over een zaak waar hij 25 jaar geleden aan werkte. In 1974 werd een jonge vrouw brutaal verkracht en vermoord. Om de schuldige te vinden, werkte Esposito voor de eerste keer samen met Irene Hastings, toen een assistente van de politierechter. Esposito voelt zich meteen tot Hastingsaangetrokken, maar zij is van een hogere klasse en verloofd, zodat er nooit iets van komt. 25 jaar later is Esposito nog altijd geobsedeerd door de moordzaak én door zijn liefde voor Hastings. Dat alles wordt verpakt in een boeiend misdaaddrama, dat zich niet zozeer ontwikkelt als whodunit, maar wel als een vraagstelling rond welke straf gepast is voor mensen die zo'n misdaad plegen. (bron: Dennis van Dessel/www.digg.be)

maandag 1 november 2010

Harry Mulisch overleden


De Nederlandse schrijver Harry Mulisch is vrijdag op 83-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij zondag bekendgemaakt. Mulisch geldt als een van de belangrijkste naoorlogse schrijvers in ons taalgebied.

Harry Kurt Victor Mulisch werd geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. Zijn vader werd geboren in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije en emigreerde na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Zijn moeder was joods, geboren in Antwerpen. Hij debuteerde als schrijver in 1947 met het verhaal 'De kamer' in Elseviers weekblad, waarvoor hij ook reportages schreef over het proces tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in 1961. Mulisch' debuutroman 'Archibald Strohalm' verscheen in 1952.

Mulisch is de laatste van de 'Grote Drie' die de Nederlandse literatuur domineerden in de tweede helft van de twintigste eeuw. De twee anderen, Willem Frederik Hermans en Gerard Reve, zijn al gestorven.

Nadat hij in Nederland zijn naam als auteur vestigde met onder andere ‘Het zwarte licht’ (1956), ‘Het stenen bruidsbed’ (1959), ‘De toekomst van gisteren’ (1972) en ‘Twee vrouwen’ (1975), verwierf hij ook internationale bekendheid met ‘De Aanslag’ (1982), zijn eerste echte bestseller. Bij de Duitse represailles na een aanslag op een NSB'er tijdens de Tweede Wereldoorlog komt de familie van het hoofdpersonage om. De absurde waarheid van de aanslag moet als een puzzel bij elkaar gezocht worden.

Zijn allerbekendste boek publiceerde Mulisch in 1992, zijn magnum opus met 901 bladzijden en 65 hoofdstukken. In 'De ontdekking van de hemel' beslist God zijn contract met de mensheid op te zeggen. Dit boek werd drie jaar geleden uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden.

Prijzen

Mulisch kreeg verschillende prijzen voor zijn boeken, onder andere de prestigieuze P.C. Hooft-prijs (1977) en de Prijs der Nederlandse Letteren (1995). Hij werd ook genoemd als eventuele Nobelprijswinnaar, maar hij heeft die prijs nooit gewonnen.

vrijdag 29 oktober 2010

Let op !

Bib gesloten op maandag, 1 november
en dinsdag, 2 november 2010.

Weer welkom vanaf woensdag!

Woord van het jaar 2010


De Woord van het Jaarverkiezing 2010 is begonnen.

Van Dale gaat op zoek naar hét nieuwe woord van 2010, maar daarvoor hebben ze jouw bijdrage nodig.
Stuur het beste, mooiste en/of leukste nieuwe woord van 2010 (in 2010 ontstaan) aan hun door. Van alle ingezonden woorden maken ze vijf shortlists in de categorieën jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek.

Je kunt hier jouw favoriete woord van 2010 insturen (in 2010 ontstaan). Geef er een mooie omschrijving bij en kies in welke categorie het woord het beste past.

Vanaf 16 november 2010 kun je hier komen stemmen op de publiekswoorden van 2010 én op de door Van Dale genomineerde woorden. Dus straks kun je meebepalen welk nieuw woord (in 2010 ontstaan) volgens jou hét Woord van het Jaar 2010 zou moeten zijn.

donderdag 28 oktober 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Nowhere Boy'

Met: Aaron Johnson, Kristin Scott Thomas, Anne-Marie Duff

John Lennon groeit op in de plichtsgetrouwe omgeving van zijn strenge tante Mimi. Op de begrafenis van zijn geliefde oom ziet hij na vele jaren zijn moeder Julia terug. Het is zijn moeder die John de rock-‘n-roll leert kennen. Zjn liefje Marie toont pas interesse zodra hij zich als een rockster gedraagt. John bevindt zich midden in een hypercomplexe en turbulente relatie met de vrouwen die zijn jonge leven bepalen. Taylor Wood zoomt in op de fysieke intimiteit tussen John en Julia, op de schijnbare afstand tussen John en Mimi en op de hormonen van Marie en John. Op de tonen van de net ontdekte rock-‘n-roll rebelleert John tegen zijn omgeving. De muziek is zijn uitweg. Het scenario is van Matt Greenhalgh die ook het scenario schreef voor Control van Anton Corbijn, over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis. Waar Corbijn kiest voor een zeer gestileerde film, opteert Taylor Wood voor een conventionele benadering. Sam Taylor Wood is al jaren een gevestigde waarde in de wereld van de beeldende kunsten en deze conventionele aanpak is daarom onverwacht, toch slaagt zij in haar opzet. Nowhere Boy is een oprecht en trefzeker melodrama. Verrassend gewoon, maar ook gewoon goed.
(gebaseerd op bron: Lode Buelens/www.cuttingedge.be)

woensdag 27 oktober 2010

Vanaf vandaag nieuw in de bib!

Geluk : the world book of happiness / Leo Bormans
Bekocht of behandeld? : De feiten over alternatieve geneeswijzen / Simon Singh & Edzard Ernst
Laat ze niet schieten! : geef de grens een plaats in het leven van jongeren / Peter Adriaenssens
Elsschot, Antwerpen & Coraline / Bart Van Loo & Alain Giebens
Mijn Afrikaanse telefooncel / Lieve Joris
Mr. Tourette en ik : ontroerend en komisch relaas van een man die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette / Pelle Sandstrak
Computeren na 50 : het complete basisboek voor Windows 7 / Pascal Vyncke
Je kind kan het zelf : kinderen opvoeden tot zelfstandigheid / Marijke Bisschop & Theo Compernolle
Alles voor het vak : Scheidsrechter Frank De Bleeckere over zijn weg naar de wereldtop / Frank De Bleeckere
SOS Piet 4 : Piet Huysentruyt

Veel leesplezier!

Grenzen stellen


Opvoeding is een ingewikkeld samenspel waarin de eigen opvoedingsgeschiedenis, de ouder zelf, het temperament van het kind enz. op elkaar inspelen. Het centrale thema van dit opvoedingsproces is hoe we onze kinderen gezond en gelukkig groot krijgen, om op die manier, later, hun weg in de samenleving kunnen vinden. Ontwikkeling dus. De mijlpalen hiervan worden duidelijk in de eerste levensjaren gelegd. Opvoeden begint onmiddellijk en gaat altijd door. Er bestaat geen on/off knop in de opvoeding. Een moeder of vader kan zijn of haar pedagogische activiteiten niet schrappen omwille van jaarlijks verlof.

Als ouders vanaf het begin duidelijk en consequent grenzen stellen plukken ze hier later de vruchten van als opvoeden moeilijker wordt, in de pubertijd bijvoorbeeld.

Deze voordracht geeft u op een levendige en praktische manier inkijk in het gezin als systeem en vertelt kleurrijk het intrigerend verhaal van klein naar groot.

Jo Voets is orthopedagoog en psychotherapeut. Hij is verbonden aan Bethanië Genk en Hasselt, als docent aan de KHLIM en HIG Brussel. Hij lag aan de wieg van diverse preventieve en orthopedagogische projecten (o.a. Opvoedingswinkel, Opzet…) en publiceert over gedragsproblemen, ouderbegeleiding enz.

In het kader van de lezingenreeks 2010-2011 organiseren de leden van het Lokaal Overleg Kinderopvang Peer in samenwerking met de Opvoedingswinkel Noord-Limburg deze voordracht op donderdag 28 oktober om 20 uur in het Poorthuis te Peer.

dinsdag 26 oktober 2010

Sprinters deze week

Noah Barleywater gaat ervandoor / John Boyne
Tegenspel / Lee Child

Libris Geschiedenis


De Libris Geschiedenis Prijs 2010 is zaterdagavond tijdens de Nacht van de Geschiedenis uitgereikt aan: David Van Reybrouck voor zijn boek Congo (Bezige Bij). Van Reybrouck maakt ook nog kans op de AKO Literatuurprijs.

De jury koos unaniem voor Congo. Een geschiedenis uit de shortlist van vijf titels. Volgens het juryrapport maakte David Van Reybrouck grote indruk met de breedte van het onderwerp, 'dat hij beschrijft in een rijke, bijna barokke stijl. Het boek is een originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie, die archiefmateriaal, interviews en persoonlijke observaties vermengt.' Congo brengt een zeer breed opgezette en allesomvattende geschiedenis van de voormalige Belgische kolonie.

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij studeerde in Leuven en Cambridge en promoveerde in Leiden. In 2001 debuteerde hij met De plaag, waarvoor hij de Debuutprijs 2002 van Boek.be ontving. In 2004 schreef hij het toneelstuk Die Siel van die Mier, bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 en de Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten 2007 van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. In 2007 verscheen zijn toneelstuk Missie, dat de Arkprijs van het Vrije Woord won. In 2008 publiceerde hij Pleidooi voor populisme, waarvoor hij de Jan Hanlo Essayprijs en de Vlaamse Cultuurprijs Kritiek en Essay 2009 ontving.

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'La Régate'

Met: Joffrey Verbruggen, Sergi López, David Murgia, e.a.

Het zou onrechtvaardig zijn om de jonge Brusselse cineast Bernard Bellefroid te labelen als de meest vlijtige leerling uit de klas van de gebroeders Dardenne. De broers produceerden weliswaar zijn eindwerk en Bellefroid werkte voor zijn eerste speelfilm samen met Alain Marcoen, vaste cameraman van de Dardennes. Maar in La régate volgt hij zijn eigen weg. Bellefroid schildert een sterk portret van de 15-jarige Alex (revelatie Joffrey Verbruggen), die thuis een explosieve relatie heeft met zijn agressieve vader. Gelukkig heeft Alex een uitlaatklep: het roeien bij de Royal Club Nautique Namurois. Het is net dat dubbele gevecht voor een territorium, discreet vermengd met een liefdesverhaal, waar dit ingehouden drama consequent zijn spanning uit puurt. Het scenario bespeelt ook de piste van eenmisdaad-motief en die van de surrogaatvaderrelatie tussen Alex en zijn trainer, harmonieus doorweven doorheen dit opmerkelijk beheerst vertelde opgroeiverhaal waarin mannen mogen huilen en waarin de folkrock van de Luxemburgse Claudine Muno voor een tedere,intimistische noot zorgt. (bron: Luc Joris/De Morgen)

vrijdag 22 oktober 2010

Non-fiction in grottendorp


Zondag 24 oktober vindt op vijf ongewone locaties in het grotten- en grensdorp Kanne de tweede editie plaats van 't Kan(ne) Literair.
De vorige editie was een succes en daarom dit jaat opnieuw, nu wel met non-fiction. Dit jaar zullen onder meer Rik Torfs, Stijn Meuris, Betty Mellaerts en Martin Heylen komen vertellen of een lezing geven.
Daar Kanne aanleunt bij Maastricht is ook Frank Westerman van de partij met zijn in Nederland omstreden boek 'Dier bovendier4
Voor 8 euro krijg je enkele toppers uit de wereld van de non-fiction.
Meer info www.thkanneliterair

NS Publieksprijs 2010


De Nederlandse schrijfster Simone van der Vlugt heeft de NS Publieksprijs 2010 gewonnen met haar thriller Op klaarlichte dag. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman, en een eerste klas jaarabonnement van de Nederlandse Spoorwegen.
Er waren nog zes andere genomineerden voor deze 24e editie van de Publieksprijs: Vasco van der Boon, Gerben van der Marel, Erwin Mortier, Franca Treur, Suzanne Vermeer en Ernest van der Kwast. Er kon gestemd worden via het internet, maar er was ook een 'kernjury' van driehonderd boekenliefhebbers die alle zes genomineerde boeken gelezen hadden en hun stem uitbrachten.
Op klaarlichte dag gaat over een jonge vrouw, Nathalie, die op de vlucht is voor haar gewelddadige ex-vriend. Tegelijkertijd wil ook de politie haar spreken, in verband met de moord op haar beste vriendin. Een toevallige ontmoeting tussen Nathalie en rechercheur Julia Vriens brengt de zaak in een stroomversnelling.

donderdag 21 oktober 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'Bad Lieutenant'

Met: Nicolas Cage, Eva Mendes, Val Kilmer, Fairuza Balk, Jennifer Coolidge

Nicolas Cage herinnert er ons aan wat voor een fantastische acteur hij eigenlijk is, in deze broeierige thriller van de Duitse meester Werner Herzog. Cage bijt zich op prachtig authentieke wijze vast in het titelpersonage, de cynische maar goedmenende flik Terence McDonagh, die na een werkongeval in New Orleans vergaat van de rugpijn. Wanneer de voorgeschreven medicatie niet langer voldoet, begint de man zich steeds enthousiaster vol te proppen met illegale drugs. Die steelt hij uit de politiearchieven, of troggelt hij af van naïeve tieners die hij zogezegd dreigt te arresteren. Terence vecht nog met meer demonen: hij kampt met een serieuze gokverslaving en moet zich bekommeren om zijn alcoholische vader.
En dat alles terwijl hij geacht wordt de brutale moord op een immigrantenfamilie op te helderen. Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans is een moderne film noir die geen enkel cliché schuwt. De getroubleerde antiheld, de hoer-met-hart-van-goud, de stoere dialogen, de jazzy muziek: we hebben het allemaal wel eens eerder gezien en gehoord. Maar regisseur Herzog slaagt er in om een heel magnetische sfeer te creëren, en peutert van Cage een vertolking los die ons ademloos aan het scherm gekluisterd houdt.
(bron: Ward Verrijcken /cobra.be)

woensdag 20 oktober 2010

Grote Jongerenliteratuur Prijs


Gisteren werden de nominaties voor de allereerste Grote Jongerenliteratuur Prijs bekendgemaakt. Deze prijs is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds en heeft als doel ‘een gezicht te geven aan boeken voor jongeren in het boekenvak’. Er zijn twee categorieën: een voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek en een voor het beste vertaalde boek. Er waren een tachtigtal inzendingen; alleen titels die in 2009 in Nederland verschenen, kwamen in aanmerking. In elke categorie werden drie titels genomineerd. In de categorie ‘Nederlandstalig’ zijn de genomineerden: Peter Bekkers voor Trouw is de andere wang, Philip Huff voor Dagen van gras en Erna Sassen voor Dit is geen dagboek. In de categorie ‘vertaalde titels’: Dave Eggers voor Zeitoun (vertaling Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap), John Green voor Paper Towns (vertaling Aleid van Eekelen) en Erlend Loe voor Muleum (vertaling Femmigje Andersen). De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdag 19 november tijdens het Crossing Border festival in Den Haag. De winnaar ontvangt € 5000, de buitenlandse auteur moet zijn beloning met de vertaler delen- beiden ontvangen € 2500.

dinsdag 19 oktober 2010

Sprinters

De nieuwe aanwinsten van deze week :

Aspe, Pieter / Erewoord
Baldacci, David / Rechteloos
Cooper, Glenn / Boek der doden
Gerritsen, Tess / Sneeuwval
Harris, Joanne / Blauwe ogen
Nothomb, Amélie / Een vorm van leven
Reichs, Kathy / Spinnenbotten
Shalev, Meir / Het zat zo
Weisbergen, Lauren / Champagne in Chateau Marmot

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in Dommelhof Neerpelt 'The Ghost Writer'

Met: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall

Als de ‘ghostwriter' van voormalig Brits premier Adam Lang ongelukkig aan zijn eind komt, is het personage van Ewan McGregor - the ghost - de perfecte opvolger. Zijn taak is om het klad van Langs memoires in een bestseller te gieten. Voor een royaal honorarium gaat hij akkoord, maar algauw blijkt dat hij daarmee zijn eigen vrijheid verkoopt. Gaan en staan mag enkel nog op het privédomein van Lang, aan de grauwe kust van Massachusetts. Na enkele moeizame schrijfsessies verkondigt de pers plots dat Lang een oorlogsmisdadiger zou zijn. Zijn verblijf wordt onmiddellijk omsingeld door woeste betogers. Met zijn maîtresse en raadgeefster Amelia trekt de ex-premier de Amerikaanse pers tegemoet, waardoor ‘the ghost' met diens verbitterde vrouw Ruth achterblijft. Isolement en eenzaamheid zetten de deur open voor paranoia. En dan ontdekt de schrijver dat zijn voorganger niet per ongeluk is gestorven... Robert Harris adapteerde zijn eigen roman met regisseur Roman Polanski, die ook als producent van de film optreedt. Het resultaat is een perfect uitgebalanceerde film, met frisse plotwendingen en meeslepende acteerprestaties. De onthutsende ontknoping garandeert kippenvel, waarna Polanski zijn film afsluit met een poëtische knipoog naar Chinatown. The Ghost Writer is een beklijvende tour de force die je moet gezien hebben.
(gebaseerd op bron: Alexander Decommere/www.cuttingedge.be)

maandag 18 oktober 2010

Lees 1 7


Hallo boekenwurm :

Zoals ieder jaar kan je ook nu weer deelnemen aan lees 1 7 in onze bib
Lees tussen 16 oktober 2010 en 15 maart 2011 minstens 5 boeken met het
lees 1 7-logo.
Per gelezen boek vraag je een stempel aan de balie van de bib.
Heb je 5 stempels verzameld, noteer dan de gelezen boeken,
jouw "Mooiste boek" en een fragment en ontvang een leuke verrassing in onze bib!

Genoeg gelezen we hebben ook nieuwe dvd's :

Winnie the pooh : Een dag vol liefde / Disney
De wereld is mooi / Calimero
Mamasé Show / K3
De smurfen / Een smurfige vondst
Op stap met smurfen
Smurfendorp op stelten
Daar is de lente!
Grote smurf weet raad.

zondag 17 oktober 2010

Werelddag van verzet tegen armoede

Vandaag, 17 oktober is de werelddag van verzet tegen armoede. 2010 is bovendien het Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Maar verandert hierdoor de situatie? Wat is armoede?

De harde cijfers: bijna één op de vijf kinderen in België leeft in een gezin met een inkomen lager dan de armoedegrens. De helft van de gehuwde vrouwen heeft minder dan 607 euro pensioeninkomen per maand. 35% van de Vlamingen leeft in armoede of loopt ernstige risico’s om in armoede te verzeilen. Steeds meer mensen vallen door de mazen van onze welvaartsstaat.

Donderdag 21 oktober om 20.15u. vertelt Bart Demyttenaere in de bibliotheek over zijn boek “In vrije val: armoede in België”. Voor dit boek trok de auteur een tijdlang door de marge van onze hoofdstad en dit leverde geen fraai toeristisch plaatje op. Zijn diepteportretten van kansarme Vlamingen in zijn boek “In vrije val: armoede in België” grijpen naar de keel.

Na de lezing is er uitgebreid de kans om met de schrijver in interactie te treden.

Dublin literatuurstad


De Ierse hoofdstad Dublin is door UNESCO uitgeroepen tot City of Literature. Niet verwonderlijk, want maar liefst drie van de vier Ierse winnaars van de Nobelprijs Literatuur komen uit Dublin. Literatuur was altijd al aantrekkelijk in de hoofdstad maar wordt nu wegens UNESCO-literatuurstad extra in de verf gezet.

Dat Dublin zich vanaf nu City of Literature kan noemen wordt overal enthousiast onthaald, niet alleen door de Dublin City Council maar ook door tal van internationale waarnemers. “Als er één stad in de wereld is die deze titel verdient dan is het wel Dublin” is de algemene reactie.

Literair Dublin heeft vele aangezichten. Het is de geboorteplaats van James Joyce en het is in deze stad dat de Nobelprijswinnaars William Butler Yeats, George Bernard Shaw en Samuel Beckett een belangrijke bijdrage hebben geleverd tot de wereldliteratuur. Literair Dublin is niet alleen een hedendaagse aangelegenheid maar gaat ver terug in de tijd, tot het jaar 800 wanneer het Book of Kells werd geschreven dat nu wordt bewaard in Trinity College.

Nieuwsgierig geworden? Misschien een tip voor je volgende vankantie.
Kijk op visitdublin voor meer info.

donderdag 14 oktober 2010

Zebracinema


Vanavond om 20u15 in de Walburg te Hamont 'La Pivellina'

Met: Patrizia Gerardi, Walter Saabel, Tairo Caroli

Italië heeft twee gezichten. Het ene is dat uit de reclamefilmpjes, met somptueus gedekte tafels, goedlachse grootvaders en sinaasappelstruiken die onder een stralend zonnetje staan te pronken. Het andere Italië heeft verloederde achterbuurten met asgrauwe, onopgemerkt afbladderende woonblokken waarin mensen aan de zelfkant leven. De actieradius van de documentairemakers Tizza Covi en Rainer Frimmel is nadrukkelijk dat andere Italië. La pivellina (‘het kleintje') speelt zich af in het milieu van circuszigeuners in een buitenwijk van Rome, maar is deels fictie. Gedreven door het actuele probleem van achtergelaten kinderen in Italië brachten Covi en Frimmel zelf een verhaaltje aan over een vondeling. Als Patti in een park een meisje van amper twee vindt, neemt ze het mee naar haar woontrailer. ‘Tot de moeder komt', zo sust ze haar man Walter. Maar de kleine Asia eist langzaam haar plekje in de circusfamilie op. La pivellina is een warme en tedere parabel over de liefde en moeilijke kinderjaren, over doorzettingsvermogen en samenhorigheid. De minimale aanpak (natuurlijk geluid, beperkte filmcrew), die doet denken aan de broers Dardenne, werkt verbluffend goed bij de ongeschoolde acteurs. Vooral Patrizia Gerardi groeit in haar rol. Zelden op het witte doek hebben we zo veel wanhoop, radeloosheid en verdriet in één paar ogen waargenomen. (bron: www.destandaard.be)

woensdag 13 oktober 2010

Bestaan van 'vijfde' Millennium-deel bevestigd door broer Larsson



De familie van de overleden Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson heeft het bestaan bevestigd van een zo goed als afgewerkt deel van de Millennium-serie, zo schrijft BBC News. Zijn broer Joakim verklaarde in een interview met een Amerikaans televisiestation dat Larsson hem tien dagen voor zijn plotse dood aan een hartaanval, had verteld dat het boek "zo goed als klaar" was. Merkwaardig genoeg is het boek volgens Joakim eerder het vijfde deel van de reeks dan het vierde. "Dat zogenaamde vierde boek, dat is nummer vijf, omdat hij vond dat het leuker was toen al het vierde deel te schrijven." Joakim Larsson en zijn vader Erland, die de lucratieve rechten op de exploitatie van Larssons oeuvre na Larssons dood in handen kregen, zeggen dat ze niet zullen toestaan dat het 'vijfde' deel gepubliceerd wordt.
Voor wie nog volgen kan: al eerder is aan het licht gekomen dat er een zogenaamd 'vierde' deel van de Millennium-reeks bestaat, zij het in onafgewerkte staat. Dat is in het bezit van Eva Gabrielsson, de vriendin van wijlen Larsson. Zij kondigde al aan het boek niet te zullen uitbrengen, zolang het aanslepende dispuut over de rechten met Joakim en vader Larsson niet van de baan is. Want die laatsten blijven zolang ook de rechtmatige eigenaar van de manuscripten, ondanks het feit dat Gabrielsson ze op haar computer heeft staan. Het is nog niet meteen duidelijk of dat 'vierde' deel waar Gabrielsson over spreekt of het 'vijfde' deel waarover vader en broer het hebben hetzelfde zijn.
De Millennium-trilogie vormt de inzet van een aanslepend juridisch conflict tussen Gabrielsson en de wettige erfgenamen, zijn vader Erland en broer Joakim. Wereldwijd zijn intussen 32 miljoen exemplaren van de Millennium-trilogie verkocht. Larsson zelf heeft bij leven niets mogen smaken van het succes. Hij overleed aan een hartaanval op 50-jarige leeftijd en pas nadien boomde de reeks wereldwijd.